Almanya’da iklim aktivistlerinin eylemi Frankfurt Havalimanı’nı kilitledi

İklim aktivistlerinin Frankfurt havalimanındaki eylemleri 50 uçuşun iptaline neden oldu. Kendilerini taksi yoluna yapıştırarak eylem yapanlardan sekiz kişi gözaltına alındı.

Dünya 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İklim aktivistlerinin Almanya’da bulunan Frankfurt Havalimanı’ndaki eylemleri hava trafiğini resmen kilitledi, 50 uçuş iptal edildi. Letzte Generation (Son Nesil) grubunun X hesabından yapılan paylaşımda “Petrol, gaz ve kömürün çıkarılmaya ve kullanılmaya devam edilmesi varlığımız için bir tehdittir. 2030’a kadar fosil yakıt kullanımını bırakın” dendi.

Fosil yakıt kullanımının yasaklanması için havalimanına giden aktivistler ve Alman polisi arasında gerilim yaşandı. Polisin sekiz eylemciyi gözaltına alınmasının ardından iptal edilen uçuşlar gecikmeli olarak yeniden başladı.

Havalimanı sözcüsü eylem nedeniyle 50 uçuşun iptal edildiğini açıklamıştı.

Polis sekiz eylemciyi gözaltına alarak kimlik tespiti yaptıktan sonra haklarında hava trafiğine tehlikeli müdahale ve izinsiz giriş nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı.

Kendilerini yere yapıştırdılar

Aktivist grup Oil Kills’e göre altı protestocu kendilerini bir taksi yoluna yapıştırdı. X’te “Güneş henüz doğmadı ama Almanya’daki hava trafiği şimdiden durma noktasına geldi” dendi. İklim aktivisti grup Letzte Generation, yani “Son Nesil” X’te üyelerini pistte gösteren video ve fotoğraflar yayınladı.

Frankfurt’taki protestolar iklim aktivistlerinin Avrupa’daki havaalanlarında bir dizi gösteri düzenlemesini takip etti, yani Frankfurt ilk değildi. Çarşamba günü Letzte Generation üyeleri Almanya’nın Köln-Bonn havaalanında ellerini piste yapıştırdı. Oil Kills’e göre bu olayda üç protestocu gözaltına alındı.

Oil Kills Oslo havaalanında “Norveç Hükümetinden cesur iklim eylemleri” talep etmek üzere piste giren üç kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Beş kişinin Barselona havaalanında polis tarafından yakalandığını, birinin tutuklandığını ve diğerlerinin para cezasına çarptırıldığını söyledi. Oil Kills’e göre dokuz kişi de Finlandiya’daki Helsinki havaalanında güvenlik kapılarını bloke etti.

İklim aktivistleri 24 Temmuz’da Köln-Bonn Havalimanı’ndaki hava trafiğini yaklaşık üç saat boyunca felç etmişti. İki gündür süren eylemler nedeniyle polisin tüm havalimanlarındaki güvenliği artırma kararı aldığı öğrenildi.

İklim değişikliği dünyanın ayarlarını bozdu: Günler uzadıİklim değişikliği dünyanın ayarlarını bozdu: Günler uzadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.