Almanya’da İslam karşıtı aktivistlerin standına bıçaklı saldırı

Almanya'da İslam karşıtı aktivistlerin kurduğu standa bıçaklı saldırı düzenlendi. Beş aktivist ve bir polis memurunu yaralayan saldırgan yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Boynundan bıçaklanan polis memurunun durumu kritik.

Dünya 31 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Almanya’da İslam karşıtı tutumlarıyla tanınan sağcı aktivist Michael Stürzenberger, kimliği belirsiz bir saldırganın bıçak saldırısına maruz kaldı. Görüntüler, Mannheim’da gerçekleştirilecek olan bir İslam karşıtı miting öncesi, henüz kimliği belirlenemeyen bir kişinin Stürzenberger’e ve onu korumak için bulunan polis memurlarına saldırdığını gösteriyor.

Olaya şahit olan birkaç kişi saldırganla boğuşurken görülüyor, saldırgan daha sonra kurtulmayı başarıyor ve bir polis memurunu sırtından bıçaklıyor.

Görüntülere göre toplamda birçok kişiyi yaralayan saldırgan, başka bir polis memuru tarafından vurularak etkisiz hale getirildi. Yaralı saldırgan da hastaneye kaldırıldı.

Yerel Mannheimer Morgen gazetesi saldırganın aralarında beş BPE üyesi ve bir polis memurunun da bulunduğu altı kişiyi yaraladığını bildirdi.
DPA’ya göre polis memurunun durumu kritik ve acil bir ameliyat geçirmesi gerekecek.

İslam karşıtı Pax Europa Yurttaş Hareketi’nin (BPE) temsilcisi Stefanie Kizina, Stürzenberger’in yüz ve bacak bölgelerinden yaralandığını, acil bir ameliyat geçirdiğini ve hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Kizina ayrıca “Saldırı daha etkinlik başlamadan önce gerçekleşti, çok önceden planlanmış olmalı” dedi. Bu saldırının, Stürzenberger’e yapılan ikinci ciddi saldırı olduğunu da ekledi.

Aşırı sağcı aktivist Michael Stürzenberger, ülkenin istihbarat birimleri tarafından aşırılık yanlısı bir örgüt olarak kabul edilen Pax Europa Yurttaş Hareketi’nin etkili bir üyesi.

Stürzenberger’in Mannheim şehir merkezinde Pax Europa Yurttaş Hareketi’nin ‘Siyasal İslam’ı Durdurun’ etkinliği kapsamında bir konuşma yapması planlanıyordu.

Bu Alman aktiviste yapılan ilk saldırı değil. Kendisi daha önce 2022 yılında Bonn’da da benzer bir saldırıya uğramıştı.

Başbakan Scholz’dan tepki: Dehşet verici

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Mannheim’daki saldırıya tepki gösterdi. Scholz X hesabından yaptığı paylaşımda “Mannheim’dan gelen haberler dehşet verici. Bir saldırganın saldırısı sonucu birkaç kişi ciddi şekilde yaralandı. Düşüncelerim yaralananlarla ve aileleriyle birlikte” dedi.

Başbakan Scholz paylaşımında demokratik toplumlarda şiddetin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, failin en sert şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Michael Stürzenberger kimdir?

Bild gazetesine göre Michael Stürzenberger İslamofobik bir blogun yazarı ve Almanya’nın “İslamlaşmasına” karşı olduğunu söyleyen BPE’nin bir üyesi.

Müslüman karşıtı PI-News platformunun yazarlarından biri olan 58 yaşındaki Stürzenberger, Bavyera iç istihbarat servisi tarafından izleniyor.

Eski bir siyasetçi olan Stürzenberger, bir zamanlar 2016 yılında feshedilen küçük bir sağ popülist parti olan Die Freiheit’ın liderliğini yapmıştı.

Bundan önce Hristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Bavyera’daki kardeş partisi olan Hristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) bir üyesiydi ancak daha sonra partiden ayrıldı.

Neo-Nazi alarmı: Almanya'da bir haftada üç politikacıya saldırıNeo-Nazi alarmı: Almanya’da bir haftada üç politikacıya saldırı

Kuran yakma eylemleri yayılırken BM'de İslamofobi oylaması: 44 ülke kararsız kaldıKuran yakma eylemleri yayılırken BM’de İslamofobi oylaması: 44 ülke kararsız kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.