Ateşkesin son günü: 16 rehine serbest bırakıldı

İsrail ve Hamas arasındaki uzatılmış ateşkesin son gününde 16 İsrailli rehine daha serbest bırakıldı. Şimdi Katar ve Mısırlı arabulucular, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA şefi William Burns ateşkesin uzatılması için çabalıyor.

Dünya 30 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Hamas'ın serbest bıraktığı rehinelerden.

Dün, İsrail ve Hamas arasındaki uzatılmış ateşkesin son günüydü. Esir takasının devam etmesi için ateşkesin uzatılması yönündeki diplomatik çabalar devam ederken, İsrail ordusu Hamas’ın 16 rehineyi daha serbest bıraktığını söyledi. Serbest bırakılan rehinelerden 10’unun İsrailli, dördünün Taylandlı ve ikisinin Rus vatandaşı olduğu belirtildi.

Serbest bırakılan ilk iki rehine 50 yaşındaki Yelena Trupanob ve doktor olan 73 yaşındaki annesi Irena Tati’ydi. Her ikisi de Rus-İsrail vatandaşıydı, Hamas anne-kızın serbest bırakılmasının rehine anlaşması çerçevesinde değil, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘jest’ olarak serbest bıraktıklarını söyledi. 10 İsrailli rehine ise iki gün daha uzatılan anlaşma çerçevesinde serbest bırakıldı. Bunun karşılığında İsrail de hapishanedeki 30 Filistinli mahkumu serbest bırakılıyor. Katar, İsrail’in 16’sı çocuk, 14’ü kadın olmak üzere İsrail’in 30 mahkumu serbest bırakılacağını söyledi.

Serbest bırakılan İsrailli rehineler.

ABD Başkanı Joe Biden, serbest bırakılanlar arasında ABD’li 49 yaşındaki Lian Beinin’in de bulunduğunu söyleyerek, kadının annesi ve babasıyla konuştuğunu belirtti. Washington’a dönmeden önce gazetecilere konuşan Biden, “Ailesi çok mutlu ve onlar için işler iyi gidiyor. Yakında evinde, üç çocuğunun yanında olacak” dedi.

Hamas’tan bir de üç rehinenin durumuyla ilgili açıklama geldi. Ateşkesten önce İsrail’in Gazze bombardımanında üç rehinenin öldüğünü söyleyen Hamas, bunların 32 yaşındaki Shiri Bibas ve dört yaşındaki oğlu Ariel ile 10 aylık bebeği Kfir olduğunu bildirdi. Bibas ailesiyle ilgili Hamas’ın iddiasının araştırıldığını söyleyen İsrail ordusu, örgütü “acımasız ve insanlık dışı davranmakla” suçladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, önceki günlerde ailenin başka bir Filistinli grup tarafından alıkonulduğunu söylemişti.

İsrail’e göre Gazze’de hâlâ yaklaşık 160 rehine var. Ateşkes kapsamında şimdiye kadar toplamda 60 İsrailli serbest bırakıldı. Yabancılar arasından ise 19’u Taylandlı, biri Filipinli ve biri Rus olmak üzere 21 rehine daha başka müzakereler sonucu serbest bırakıldı. Bire üç şeklinde anlaşılan oran kapsamında şimdiye kadar 180 Filistinli hapishaneden çıkarıldı. İsrail bu Filistinlilerin büyük bir kısmını mahkeme düzenlemeden hapis tutuyordu.

Öte yandan insani yardım taşıyan 200 kamyon da Refah’tan geçerek Gazze Şeridi’ne girdi. Kamyonlarda gıda, su, çadır gibi sığınak için ekipman ve tıbbi malzemeler var.

Bu arada CIA direktörü William Burns ve Mossad yöneticisi David Barnea ateşkesin süresini uzatmak için Doha’daydı. Eğer anlaşma sağlanırsa pazartesi gününe kadar Gazze’de çatışma sesi duymayacağız demek oluyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Netanyahu hükümetini ateşkesi uzatmaya ve Mısır’dan Gazze’ye insani yardım akışının sürdürülmesine ikna etmek üzere İsrail’e geldi. Brüksel’de gazetecilere konuşan Blinken, “İsrail’le insani yardımın artırıldığı, Filistinli sivillerin kayıplarının en aza indirildiği bir ortamda 7 Ekim’deki saldırının bir daha asla gerçekleşmemesini sağlama hedefine nasıl ulaşabileceğini görüşeceğiz” dedi.

Ne var ki Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Hamas’tan bir kaynak, İsrail’in ateşkesin uzatılmasına yönelik teklifinin grubu memnun etmediğini söyledi. İsrail’in teklif ettiği önerinin “şimdiye kadarki en iyi teklif olmadığını” söyleyen kaynak, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların “iki günlük ya da daha uzun” bir ateşkes üzerinde durduğunu söyledi. İsrailli bir yetkili, rehineler arasındaki tüm kadın ve çocukların serbest bırakılmasına yönelik taahhğt almadan ateşkesi uzatmanın imkansız olacağını söyledi. Yetkiliye göre, İsrail Hamas’ın ateşkesi iki ila üç gün daha uzatacak kadar kadın ve çocuğu elinde tuttuğuna inandığını söylüyor.

Ateşkeste üçüncü gün: Hamas 17 esiri, İsrail 39 mahkumu daha serbest bıraktıAteşkeste üçüncü gün: Hamas 17 esiri, İsrail 39 mahkumu daha serbest bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.