Avrupa sağında Nazi kopuşu

Almanya'da "SS subaylarının hepsi suçlu değil" çıkışıyla gündeme gelen aşırı sağcı AfD partisi, AP seçimlerinden men edildi. Öte yandan ülkede yükselen Nazi sempatizanlığı ise endişe yaratmaya devam ediyor.

Dünya 24 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Avrupa, 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde aşırı sağ krizi yaşıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yükselişe geçen aşırı sağ, AP seçimlerinde de etkisini gösteriyor. Almanya’da aşırı sağ denilince akla gelen Almanya için Alternatif (AfD) partisi de son yaşanan krizin odağında. AfD’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki baş adayı Maximilian Krah’ın bir İtalyan gazetesine verdiği demeçte Nazilerin Waffen SS’lerinin “hepsinin suçlu olmadığını” söylemesi partinin ihracına neden oldu.

‘İlişkilendirilmek istemiyoruz’

AfD baş aday Krah’ın infial yaratan Nazi söylemi sonrasında AP’deki Kimlik ve Demokrasi (ID) grubundan ihraç edildi. ID Grubu’ndan yapılan açıklamada “Artık AfD’nin Avrupa seçimleri liste başı adayı Maximilian Krah’ın karıştığı olaylarla ilişkilendirilmek istemiyoruz” denildi. AfD ile ilişkilendirilmek istemediklerini açıklayan ID grubunun da aşırı sağcı olduğunu söylemekte fayda var.

‘SS üniforması giyen herkesin suçlu olduğunu söylemeyeceğim’

Önümüzdeki ay yapılacak Avrupa seçimlerinde AfD’nin önde gelen adayı olan Krah, hafta sonu İtalyan La Repubblica gazetesinde Nazi SS askerleri hakkında yaptığı tartışmalı yorumların ardından partisi tarafından kamuoyu önüne çıkması yasaklanmıştı.

Gazete röportajında Krah’ın şu sözleri yer alıyor:

Birini suçlu ilan etmeden önce ne yaptığını bilmek isterim. 900 bin SS mensubu arasında çok sayıda çiftçi de vardı: kesinlikle yüksek oranda suçlu vardı ama hepsi suçlu değildi. SS üniforması giyen herkesin otomatik olarak suçlu olduğunu asla söylemeyeceğim.

SS (Schutzstaffel), Adolf Hilter’e bağlı, başlıca görevi İkinci Dünya Savaşı’nda toplama kamplarını korumak olan büyük bir paramiliter örgüttü. SS üyeleri, 1930’lu ve 40’lı yıllarda birçok katliama imza attı. Ayrıca SS, altı milyon Yahudi’nin öldürüldüğü soykırımda da başroldeydi.

Le Pen bile rahatsız oldu

Fransa’nın aşırı sağcı lideri Marine Le Pen’in Ulusal Birlik (RN) Partisi de önümüzdeki ay yapılacak seçimlerden sonra AfD ile aynı parlamento grubunda yer almayacaklarını açıkladı. Le Pen AfD ile bağlarını “çok zehirli bir ortak” olduğu gerekçesiyle bitirdiğini söylemişti.

AfD Çarşamba günü yaptığı açıklamada Krah’ın tartışmalı açıklamalarının “adayın bahanesini oluşturduğu mevcut seçim kampanyasında partiye büyük zarar verdiğini” söyledi. Açıklamada Krah’ın eylemlerinin “tam sorumluluğunu” üstlendiği ve AfD’nin federal yönetim kurulundan derhal istifa etmeyi kabul ettiği belirtildi.

AfD anketlerde yokuş aşağı

Hızlı bir yükselişle adından bahsettiren aşırı sağcı AfD, şimdilerde aynı hızla yokuş aşağı gidiyor. Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde aşırılık ve yolsuzluk iddialarıyla boğuşan AfD, anketlerde düşüş yaşasa da, ülke genelinde üst sıralarda olmayı özellikle Doğu Almanya’daki gücü sebebiyle sürdürüyor.

Bild’de yayımlanan bir ankete göre, AfD yüzde 22’lerden yüzde 15’lere gerilemiş durumda. Bu da partinin kasasını da negatif yönde etkileyecek. Bild’e göre yalnızca kampanya masraflarının karşılanması için her bir oy 97 sent ile 1,18 euro arasında bir değere sahip. Bu sebeple anketlere yansıyan yüzde 22’den 15’e düşüş, AfD’nin 2 milyon 539 bin 250 euroluk bir kayba uğramasına neden olabilir.

Gazete bunun nedenini oy sayısının azlığına bağlarken, geniş bir bağışçı bağının olmadığına da dikkat çekiyor.

Almanya’da korkulan Nazi sempatizanlığı

Bild, ayrı bir haberinde de Almanya’da Nazi sempatizanlığının yükselen bir başka boyutuna dikkat çekiyor. Perşembe gününden bu yana sosyal ağlarda dolanan bir video da bunun adeta bir kanıtı. Almanya’nın “gözde” bölgelerinden biri olmasıyla bilinen  adası Sylt, bir Nazi skandalıyla gündemde. Bild’in aktardığına göre “zengin çocuklarından” oluşan bir kalabalık ünlü bar “Pony”de “Almanya Almanlar için, yabancılar dışarı!” şarkısını söylerken görüntülendi. Bild söz konusu olayı, “Sylt sezonu Pentecost’ta açılıyor! Ada dolu, hava harika ama adanın üzerinde karanlık bir gölge dolanıyor” ifadeleriyle anlattı.

Haberde gençlerin, “Almanya Almanlar için, yabancılar dışarı” şarkısını söylediği ifade edilirken son aylarda neo-nazilerin artan gösterilerine de vurgu yapıldı.

Görüntülerde beyaz gömlekli bir adam da dikkat çekiyor. Videoya alındığı esnada gülümseyen adamın, iki parmağını dudaklarına götürdüğü görülürken bunun da Hitler’in bıyığını ima ettiğine değinildi. Aynı adamın gizlemeye çalışarak Nazi selamı verdiği de haberde yer alan detaylar arasında.

Bild’in dikkat çektiği bir unsur da neredeyse 500 kişinin doldurduğu alanda hiç kimsenin bu Nazi taşkınlığından rahatsız olmaması. Gazete bu durumu da “ürkütücü” olarak nitelendiriyor.

Soruşturma başlatıldı

Almanya’nın kuzeyinde bulunan Sylt Adası’nda düzenlenen bir kutlama sırasında katılımcıların ırkçı şarkı sözlerini söylerken kaydedilen görüntülerle ilgili inceleme başlatıldı. Flensburg Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, polise dün akşam Sylt’teki bir gece kulübünün açık terasındaki kutlamada kaydedilen bir video görüntüsünün gönderildiği belirtildi. Görüntüde bazı kişilerin “Almanya Almanlarındır, yabancılar dışarı” şeklinde şarkı sözlerini söylediği aktarılan açıklamada, ayrıca bir kişinin “Hitler selamı” verdiği kaydedildi.

Açıklamada, olayın 19-20 Mayıs’ta Hamsin Yortusu (Pentekost tatili) sırasında meydana geldiği bildirildi. Polis ve savcılığın, görüntülerde söz konusu ifadeleri söyleyenlere ve hareketlerde bulunanlara yönelik soruşturma yürüttüğü bilgisi paylaşılan açıklamada, incelemelerin ardından videoda yer alan başka kişiler hakkında da soruşturma yapılabileceği belirtildi. Açıklamada, halkı kışkırtma ve anayasaya aykırı semboller kullanılmasına ilişkin incelemelerin sürdüğü kaydedildi. Görüntülerin çekildiği kulübün Instagram hesabından yapılan açıklamada, olaya tepki gösterilerek, “Olaydan haberimiz olsaydı, söz konusu misafirleri elbette kovardık. Irkçılığa yer yok” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda ayrıca bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.

Neo-Nazi alarmı: Almanya'da bir haftada üç politikacıya saldırıNeo-Nazi alarmı: Almanya’da bir haftada üç politikacıya saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.