Bakan Güler: Şartlar sağlanırsa Suriye ile bakan düzeyinde görüşme olabilir

Savunma Bakanı Yaşar Güler Reuters’a röportaj verdi. Güler yeni anayasa kabul edilir, o anayasaya göre seçimler yapılır ve sınır güvenliği sağlanırsa Suriye ile bakan düzeyinde görüşme yapılabileceğini söyledi.

Dünya 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Ortadoğu’da yükselen savaş endişeleri ve henüz bir gelişmeye varamamış olan Suriye ile normalleşme konusu devam ederken Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler dikkat çeken bir röportaj verdi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan Güler hem Suriye konusunda hem de NATO müttefiklerinin Ankara’ya karşı tutumuna dair açıklamalarda bulundu. Bakanın gündeminde F-16 alımı ve Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği de vardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen ay Ankara’nın 2011 Suriye savaşından sonra kestiği ilişkileri normalleştirmeyi görüşmek üzere Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı davet edeceğini söylemişti. Ancak Esad bu tür görüşmelerin Türk birliklerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi dahil temel şartların karşılanması halinde mümkün olabileceğini belirtmişti. Suriye konusunda ne gibi bir gelişme olacağı yönündeki soruya cevaben Güler, Türkiye ile Suriye arasında gerekli şartların sağlanması halinde bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılabileceğine dikkat çekti. Güler “Suriye’den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir” dedi.

‘NATO, ŞİÖ üyeliğine engel değil’

Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Eylül 2022’de ilk kez Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılmış ve zirvenin ardından “Hedefimiz Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmak” demişti. Ankara’nın ŞİÖ ile bağ kurmasının NATO üyeliği ile çelişmediğini vurgulayan Güler “NATO üyeliği Şanghay İşbirliği Örgütü ile bağ kurmayı engellemiyor. Ancak önceliğimiz NATO’daki sorumluluklarımızı yerine getirmek. NATO’nun hazır ve güçlü olmasına odaklanmalıyız” diye konuştu.

Ankara’nın BRICS grubuna olan ilgisi ve Rusya ile enerji, turizm ve savunma alanlarındaki dostane bağları, Batılı ülkeler arasında da Türkiye’nin ittifaklarının değişebileceği endişesini uyandırmış, ancak Ankara defalarca NATO müttefiki olmaya devam ettiğinin altını çizmişti.

ABD ile uzun süredir devam eden F-16 sürecine ilişkin sorulara da yanıt verdi Güler. Bakan ABD’den F-16 savaş uçaklarının alımı ve mevcut kitlerin modernizasyonuna dair sürecin planlandığı gibi ve sorunsuz ilerlediğini söyledi.

Suriyeli diplomat 10Haber'e konuştu: Normalleşme nereye, Şam'ın mülteciler için planı ne?Suriyeli diplomat 10Haber’e konuştu: Normalleşme nereye, Şam’ın mülteciler için planı ne?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.