Dilan Yeşilgöz, partisine genel başkan oldu, Hollanda Başbakanlığına bir adım daha yaklaştı

Hollanda'nın Ankara doğumlu Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, ülkenin eski Başbakanı Mark Rutte'den boşalan parti başkanlığı koltuğuna oturan isim oldu. Yeşilgöz, 22 Kasım'daki erken genel seçimlerde VVD partisini temsilen başbakanlık için yarışacak.

Dünya 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım'daki genel seçimlerde galip gelirse, Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olacak.

Hollanda’da koalisyon hükümeti içinde yaşanan göçmen krizi sebebiyle Avrupa’nın en uzun soluklu başbakanlarından biri olan Mark Rutte görevini bırakmış ve hükümeti feshetmişti. Rutte’nin ayrıldığı koltuğa oturmak isteyen Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) genel başkanı seçildi.

Böylelikle Yeşilgöz’ün 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimlerde genel başkanı olarak seçildiği partinin adayı olarak katılması kesinleşti. Yeşilgöz, genel seçimi kazanırsa hem Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olacak.

VVD’nin yetkili kurulları, Rutte’den boşalan koltuğa oy birliğiyle Yeşilgözü aday göstermişti. Partideki başka isimler de aday olursa diye 13 Ağustos’a kadar başvuru süresi tanınsa da pazar günü sona erene kadar herhangi bir başvuru olmayınca tek aday olan Yeşilgöz otomatik olarak partinin yeni lideri oldu.

Liderliğinin kesinleşmesini ‘büyük bir onur’ olarak değerlendiren Yeşilgöz, canla başla çalışacağını söyleyerek, “Birlikte bu seçimlerde en büyük parti olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Siyasetteki büyük atılımını 2017’de Hollanda Temsilciler Meclisi’ne seçilerek yaşayan Yeşilgöz, Ekonomik İşler ve İklim Politikası’ndan sorumlu devlet bakanlığı görevinde yer almış, geçen yılki seçimlerin ardından güvenlik ve adalet bakanı olarak atanmıştı. Yeni hükümet kurulana kadar Yeşilgöz bakanlık görevini yerine getirmeye devam edecek.

Hükümetin düşmesine sebep olan göç ve iltica meselesi, üç ay sonra yapılacak seçimlerin ana gündem maddesini oluşturuyor. Önceki hükümetin düşmesinde Rutte’nin partisinin hazırladığı katı göç ve iltica planının iktidarın küçük ortakları Hıristiyan Birliği Partisi ile Demokratlar 66 Partisi tarafından sıcak bakılmaması rol oynamıştı.

Bu plan savaştan kaçan mültecilerin aile olarak bir araya gelmesine bazı sınırlamalar getirirken, ülkelerindeki çatışmalar bittikten sonra mültecilerin geldikleri yere geri gönderilmesini içeriyor. Esasen bu durum epey ilgi çekici, zira Yeşilgöz de zamanında iltica yoluyla Hollanda’ya gitmiş.

Bununla birlikte sağ seçmenin, katı göç ve iltica politikası sebebiyle VVD’ye destek vermeye devam etmesi bekleniyor. Kamuoyu yoklamalarında VVD’nin yeni kurulan Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi ile ilk sıralarda yer aldığı görülüyor.

Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz’ün hikayesi de birçok sığınmacının hikayesinde olduğu gibi denizden geçiyor. Babası Yücel Yeşilgöz, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bünyesinde sendikacılık yaparken, 12 Eylül askeri darbesi sonrası Hollanda’ya kaçarak sığınma talebinde bulunmuş.

Daha sonra 1984 yılında Dilan Yeşilgöz de annesi ve kız kardeşiyle önce tekneye binerek Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmiş, oradan da Hollanda’ya gelmiş. İlerleyen yıllarda Amsterdam Özgür Üniversitesi’nde sosyal bilimler eğitimi alan Yeşilgöz, şu anda sağlık yöneticisi Rene Zegerius ile evli.

Yeşilgöz haziran ayında üniforma taşıyan kişilerin başörtüsü ve haç gibi dini inançlarını belli eden eşyaları taşımasını yasaklayan bir genelgeye imza atmış ve böylelikle Türk basınında geniş yankı uyandırmıştı.

Hollanda'da Bakan Dilan Yeşilgöz'den genelge: Üniformalı polislere başörtüsü yasağıHollanda’da Bakan Dilan Yeşilgöz’den genelge: Üniformalı polislere başörtüsü yasağı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.