Batı’nın ‘belalısı’ Orban’ın başı dertte: On binler istifa için sokağa döküldü

Macaristan'da on binlerce kişi Budapeşte sokaklarını doldurdu. Macaristan Başbakanı Orban ve hükümetine seslenen protestocular, "istifa" çağrısında bulundu.

Dünya 7 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Macaristan'ın başkenti Budağeşte'de on binler sokaklara döküldü. Fotoğraf: X / Nexta

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Eski Başkanı Donald Trump ve Brezilya’nın aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun “yakın dostu” NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) de “baş belası” Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın başı dertte.

On binlerce kişi bugün başkent Budapeşte’nin sokaklarına döküldü, Orban’a ve yönetimine istifa çağrısı yaptı. Daha önce hükümete yakın olan ancak daha sonra meydan okumasıyla gündeme gelen bir avukatın liderliğinde toplanan on binlerce Macar, “Korkmuyoruz” sesleriyle ülkenin başkentini adeta inletti.

Göstericilerin birçoğu ülkenin bayrağında olan kırmızı, beyaz ve yeşil renkleri barındıran kıyafetler giydi, ellerinde bayraklarla sokakları doldurdu. Orban’ın partisi son yirmi yıldır ülkenin ulusal renklerini parti sembolü olarak kullanıyordu. Protestoculardan 24 yaşındaki Lejla, “Bunlar hükümetin değil, Macaristan’ın ulusal renkleridir” dedi.

Orban’a yakındı şimdi meydan okuyor

Yürüyüşü organize ederek on binleri toplamayı başaran isim de avukat Peter Magyar’dı. Yürüyüşe öncülük eden Magyar, Orban’ın eski adalet bakanı Judit Varga ile evliydi ve ileride kendi partisini kurmayı hedefliyor.  Reuters’ın görüştüğü üç protestocu, 43 yaşındaki Magyar’ın önceden Orban hükümetine yakın olduğu ve hükümetin nasıl çalıştığını içeriden bildiği için kendilerine cazip geldiğini söyledi.

Protestolara katılan 46 yaşındaki sağlık çalışanı Zsuzsanna Szigeti, Magyar için “Yolsuzluk olduğunu biliyorduk ama o bunu içeriden biri olarak dile getirdi ve bizim için doğruladı” dedi.

Szigeti, eğitim ve sağlık sistemleri konusunda endişeli olduğunu ve yolsuzluktan endişe duyduğunu söyleyerek ekledi: “Bir değişim olacağına inanıyorum.”

Magyar’ın Macaristan çapında bilinirlik elde etmesi pek de eski değil. Avukat, Şubat ayında Orban ve hükümetine karşı çıkışlarıyla kısa sürede popülaritesini artırdı. Magyar, Şubat ayında yolsuzluk konusunu gündeme getirerek Orban’ın ofisini yöneten bakan Antal Rogan’ı merkezi bir propaganda makinesi çalıştırmakla suçlamıştı.

Yolsuzluk davasının ses kaydını yayınlamıştı

Magyar ayrıca eski adalet bakanı ve eski eşi Varga’nın Orban’ın kabine şefinin üst düzey bir yardımcısının yolsuzluk davasına müdahale etme girişimini detaylandırdığı bir ses kaydını da yayınlamıştı. Savcılar şimdi bu ses kaydını soruşturuyor. Soruşturma, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken yürütülüyor ki bu da Orban için siyasi açıdan oldukça kritik olduğu anlamına geliyor.

Haftalık HVG haber dergisinin Mart ortasında yayınladığı anket şirketi Median verilerine göre, seçmenlerin yüzde 68’i Magyar’ın siyasete gireceğinden haberdar ancak şimdilik yüzde 13’ü desteklemeye yakın duruyor.

Macaristan Başbakanı Orban'dan AB'ye: Brüksel'i işgal ederizMacaristan Başbakanı Orban’dan AB’ye: Brüksel’i işgal ederiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.