Belçika’daki olaylar Almanya’ya sıçradı: Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu’na saldırı

Belçika'da Türkler ile PKK yandaşları arasındaki çatışma sürerken Belçika Başbakanı De Croo "PKK'nın provokasyonları tolere edilemez" dedi. Bu arada gerginlik Almanya'ya da sıçradı, Türkiye'nin Hannover Başkonsolosluğu'na saldırı girişimi oldu.

Dünya 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Hannover Başkonsolosluğu'na saldırıdan bir kesit. Fotoğraf: AA

Dört gün önce Belçika’nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren’de Türklerle PKK yandaşları karşı karşıya gelmişti. Gerginliği başlatan nevruz kutlamalarından dönenlerin ellerinde PKK bayraklarıyla Türklerin yoğun olduğu mahallelerden geçmesiydi. Bu grup sonra bir Türk gencine saldırmış, olaylar büyümüş, çatışma çıkmıştı. Çatışmayı bastırmak için devreye polisler girip tazyikli su kullanılmıştı.

Pazar günkü çatışmalar durulur gibi olsa da durulmadı. İlerleyen günlerde ülkenin çeşitli yerlerinde Türklerle PKK yandaşları karşı karşıya geldi. Brüksel’de polis PKK yandaşlarına müdahale etmek zorunda kaldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Gent’te salı gecesi de çatışma yaşandığı, bazı binalara ve arabalara zarar verildiği görüldü.

Gent Belediye Başkanı Mathias De Clercq aynı gece Türk gençlerinden oluşan 250 kişiyle bir araya geldi. De Clercq çoğunluğun niyetinin iyi olduğunu ancak kentteki huzurun korunması gerektiğini söyledi. Ülkede pazar gününden beri devam eden gerginliği yatıştırmak için cami yetkilileri ve gençlerin aileleri de araya girdi.

Belçika’daki gerginlik Almanya’ya da sıçradı. Dün gece Hannover’de PKK’ya destek yürüyüşü sırasında 12 PKK yandaşı Hannover Başkonsolosluğu!na gelerek sert cisimlerle binanın camlarını kırmaya çalıştı. Binanın ön giriş camının zarar gördüğünü belirten Hannover Başkonsolosu Özge Gül Kaya saldırının ardından Alman yetkililerden hem başkonsolosluğun hem de Türk sivil toplum kuruluşu binalarının daha güvenlikli  hale getirilmesini istedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Christian Wagner saldırıyı “en şiddetli şekliyle kınadıklarını” söyleyerek “Şiddet nereden gelirse gelsin toplumumuzda yeri yoktur ve bu elbette özellikle özel koruma altında olanlar için de geçerlidir” dedi. Ülkenin İçişleri Bakanı Sözcü Yardımcısı Cornelius Funke ise güvenlik güçlerinin benzer saldırıları önlemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Fidan ‘ibretlik’, Erdoğan ‘Bunlar alçak’ dedi

Çatışmaların ortasında Dışişleri Bakanlığı’ndan salı günü “PKK Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyor” açıklaması gelmişti. Benzer bir açıklama dün Karadeniz Vakfı temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelen Fidan’dan da geldi. Son günlerde Avrupa’da yaşananları “ibretlik” olarak niteleyen Fidan PKK yandaşlarının Belçika’daki iki şehirde Türk vatandaşlarına saldırdığını öğrendiklerinde Belçika’daki yetkililerle iletişime geçtiklerini, kendisinin de Belçikalı mevkidaşı Hadja Lahbib’i aradığını söyledi.

Fidan Almanya’da yaşananlarla ilgili olarak ise “Dün akşam da Almanya’da Hannover Başkonsolosluğumuza baltalarla saldıracak kadar azdılar. Ankara ve Berlin’de gerekli girişimleri hemen yaptık. Saldırganların adalet önüne çıkarılmasını beklediğimizi söyledik. PKK biz vurdukça köşeye sıkışıyor. Köşeye sıkıştıkça bu defa yıllardır onlara müsamaha gösteren ülkelerde terör estiriyor. Devletimiz ise vatandaşına her şartta sahip çıkıyor. Konu bu kadar basittir” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuyla ilgili bilgilendirilmesinin ardından PKK yandaşlarının saldırdığı Türk gencini telefonla aradı. Söz konusu gencin 16 yaşındaki Efe Tapmaz olduğu ve saldırıda başından yaralandığı öğrenildi. Gence geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan saldırıyı gerçekleştirenler için “Bunlar ahlaksız, bunlar adi, bunlar alçak. Oradaki resmi makamlar da Büyükelçiliğimiz de takip ediyorlar, biz de kovalıyoruz. İnşallah neticesi hayırlı olur” sözlerini dile getirdi.

Belçika Başbakanı De Croo: Terör örgütü PKK’nın provokasyonları tolere edilemez

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da ülkede günlerdir devam eden çatışmalar konusunda açıklamasını Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. “PKK gibi terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü sempati gösterileri düzenlemek ve provokasyonlarda bulunmak tolere edilemez” diyen De Croo PKK yandaşlarından provokasyonlarını ve şiddet eylemlerini durdurmasını istedi. De Croo konuşmasının devamında “İnsanlar düşüncelerini özgürce ifade edebilir ama terör örgütlerinin çıkarına olan davranışları kabul edeceğiz değiliz” dedi.

Benzer bir tepki İçişleri Bakanı Annelies Verlinden’den de gelmişti. Verlinden “Belçika’ya yabancı tartışmaları buraya taşımayın” uyarısı yapmıştı. 

Belçika’daki Türk STK’lardan yetkililere çağrı

Belçika’da faaliyet gösteren çok çeşitli kuruluşlar da ortak basın toplantısı düzenleyerek Belçikalı yetkililerden provokasyonları durdurmasını ve güvenliği artırmalarını istedi. Bu toplantıya katılan kuruluşlar arasında Belçika Diyanet Vakfı, Belçika İslam Federasyonu (BİF), Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika, CHP Belçika Birliği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) dahil 20 STK vardı.

Benzer PKK provokasyonları İsveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkelerinde sıkça yapılıyor. Bu provokasyonlar yüzünden NATO’ya girmesi geciken İsveç’in bir diğer derdi de Kuran yakanlardı. Avrupa ülkelerinde bu tür davranışlar ifade özgürlüğü kapsamına alınsa da artık yetkililer bu tür eylemlerin ülkenin huzurunu kaçırdığını belirterek kamu güvenliği yasasında birtakım düzenlemeler getirilip getirilemeyeceğini tartışıyor.

Dışişleri'nden Belçika çıkışı: PKK, Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyorDışişleri’nden Belçika çıkışı: PKK, Batı Avrupa’da toplumsal barışı tehdit ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.