Koltuk sevdası her yerde aynı: Biden hiçbir yere gitmiyor

Biden ve Trump arasındaki tartışmanın yankıları sürüyor. "Biden istifa etmeli mi" sorusu Demokratların başlıca sorunu haline gelirken Demokrat valileri Beyaz Saray'da toplayan başkan yarıştan çekilmeyeceğini vurguladı: "Hiçbir yere gitmiyorum."

Dünya 4 Temmuz 2024
Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de başkanlık seçimlerine dört ay kaldı. Vakit daralıyor ama Demokratların bir derdi var: 81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden’ın ülkeyi dört yıl daha yönetebilecek akli yetkinliğe sahip olup olmadığı. Demokratların bu içsel krizi Biden ve eski ABD Başkanı Donald Trump arasında geçen hafta televizyonda canlı yayınlanan tartışmasının ardından ayyuka çıktı. Trump’ın galip geldiği tartışmada Biden’ın ne dediği anlaşılamadı bile. Ama dün kampanya ekibiyle, Demokrat siyasetçilerle ve valilerle görüşen Biden parti içindeki tereddütlere rağmen yarışta kalma sözü verdi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kaynağın İngiliz haber ajansı Reuters’e yaptığı açıklamaya göre kampanya ekibinin endişeli üyeleriyle telefonda görüşen Biden hiçbir yere gitmeyeceğinin altını çizdi. Kaynaklara göre “Kimsenin beni dışarıda bıraktığı yok. Hiçbir yere gitmiyorum. Sonuna kadar yarıştayım” diyen Biden destekçilerini Trump’ı yenmesine yardım etmeleri için bağışta bulunmaya çağırdı.

Seçmen güvenini kaybetti, ama özgüven tavan

Akşam saatlerinde 24 Demokrat Vali ve Washington belediye başkanıyla videokonferans aracılığıyla ve yüz yüze bir araya gelen Biden geçen haftaki tartışmada kötü performans sergilemesine rağmen liderliği göğüslemeye hazır olduğu güvencesi verdi. Yalnızca New York, Minnesota ve Maryland valileri görüşmeden sonra gazetecilere Biden’ın yanında olduklarını söyledi. Maryland Valisi Wes Moore “Başkan her zaman bizim arkamızda olmuştur. Biz de onun arkasında olacağız” dedi. Minnesota Valisi Tim Walz ise Biden’ın tartışmadaki performansının kötü olduğunu kabul etmekle birlikte başkanın dört yıl daha ülkeyi yönetmeye uygun olduğunu düşündüğünü söyledi.

Biden başkanlık yarışına adaylığını koyduğundan beri yaşı sebebiyle eleştirilerin odağında. Aslında Trump da 78 yaşında ama Biden’ın resmi görüşmelerde robot gibi uzun süre duraklaması ve dilinin sürekli sürçmesi onun yaşını daha büyük sorun haline getiriyor. Biden tartışmadaki kötü performansına yurt dışına yaptığı seyahatlerde yorgun düşmesini gerekçe gösterirken Beyaz Saray başkanın soğuk algınlığı geçirdiğini söylemişti. Dün Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre’e Biden’ın istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda sekreterin cevabı “Kesinlikle böyle bir şey yok” oldu.

Trump oylarını artırıyor

Ne var ki tartışmadan kısa süre sonra yapılan iki anket Biden’ın Trump karşısındaki şansının daha da azaldığını gösteriyor. Amerikan gazetesi Wall Street Journal tarafından yapılan anket Trump’ın oylarının bir puan arttığını gösterdi. Trump’ın oy oranı yüzde 48’e çıkarken Biden’ınki yüzde 42’ye geriledi. New York Times’ın Siena ile ortak yaptığı anket ise Trump’ın popülerliğinin üç puan arttığını gösteriyor. Trump’ın oy oranı yüzde 49, Biden’ınki yüzde 43 olarak görülüyor.

Demokratların hepsi de aynı fikirde değil. Arizona’dan Raul Grijalva, Biden’ın yarıştan çekilmesi çağrısı yaparken Massachusetts Temsilcisi Seth Moulton Biden’ın yaşının bir yük olduğunu ima etti. Moulton konuşmasında “Talihsiz gerçek şu ki statüko bize muhtemelen Trump’ı dayatacak. Çünkü Biden’ın gençleşme ihtimali yok” dedi.

Biden’ın kampanyası bağış başarılarını öne çıkarıp bağışçılarla hasar kontrol görüşmeleri yaparken Demokrat Parti’nin en büyük bağışçılarından ve yayın platformu Netflix’in kurucularından olan Reed Hastings, Biden’ın çekilmesini istedi. Başkanın çekilmesini isteyenlerin potansiyel aday olarak gördükleri ise Biden’ın başkan yardımcısı olarak seçtiği Kamala Harris. Linked’ın’in kurucu ortağı ve Demokratların en büyük destekçilerinden Reid Hoffman’ın danışmanı Dmitri Melhorn Reuters’e “Biden’ın bir nedenle kenara çekilmesi durumunda sert ama anlayışlı başkan yardımcısının aday olmasını coşkuyla destekleyeceklerini” söyledi.

Biden yarın söyleşi için ABC News’e çıkacak ve başkanın bu kez çevik ve güçlü bir performans sergilemesi Trump ile yaptığı tartışmadan daha kritik. Zira ABC News’teki söyleşide de kötü performans sergilerse parti içinde istifa çağrıları daha da büyüyebilir.

Öte yandan Trump’ın kampanyası Biden’ın yarıştan çekilip yerine başkasını aday göstermesi ihtimaline ilişkin tavrını almaya başladı bile. Trump’ın kampanyasının eş başkanları Chris LaCivita ve Susie Wiles açıklama yapıp Biden’ın durumunun halktan gizlendiğini iddia etti. Açıklamada “Herkes Joe Biden’ın akıl sağlığı konusunda yalan söyledi. Geçen dört yıl onun felaket politikalarını desteklediler, özellikle de Kıkırdak Yardımcı Kaptanı Kamala Harris” dendi.

Harris ismi öne çıktı: Her üç Demokrat'tan biri Biden'a 'bırak' diyorHarris ismi öne çıktı: Her üç Demokrat’tan biri Biden’a ‘bırak’ diyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.