Biden’ın İsrail için bir mazereti var: Ayşenur Ezgi Eygi’yi öldüren kurşun ‘yerden sekti’

İsrail askerlerinin hedefi olup hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü hakkında ilk kez konuşan Joe Biden "kurşun sekti" dedi.

Dünya 11 Eylül 2024

İsrail askerinin açtığı ateşle öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi’nin ardından ilk kez konuşan ABD Başkanı Joe Biden İsrail’i aklamak için resmen mazeret üretti. ABD vatandaşlığı da olan Eygi geçen cuma günü işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail askerinin hedefi olmuş, kafasından ağır yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Biden Eygi’nin ölümü için yaptığı ilk açıklamada “İsrail askerinin kurşununun yerden sektiğini” ifade etmesiyle gündem yarattı. Eygi’nin ailesi de baş salığı için ne Biden’ın ne de Beyaz Saray’ın aradığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin salı günü İsrail’in yerleşim yerlerinin genişletilmesine karşı çıkan Eygi’nin ölümünü kınadıklarını belirtmişti. İki ABD’li bakan İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki askeri faaliyetlerin gözden geçirilmesini talep etti. Blinken “Bize göre İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria’daki faaliyetlerinde, angajman kurallarının değiştirilmesi de dâhil olmak üzere, bazı temel değişiklikler yapması gerekmektedir. İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci Amerikan vatandaşını konuşuyoruz. Bu kabul edilemez” demişti.

‘Kurşun sekti’

Türk ve Filistinli yetkililer İsrail askerlerinin Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) adlı aktivist grubun gönüllüsü Eygi’yi gösteri sırasında vurduğunu söyledi. Filistinli yetkililer Eygi’nin başından vurulduğunu açıklamıştı. İsrail ordusu ise salı günü yaptığı açıklamada ilk soruşturmaya göre askerlerinin onu öldüren atışı yapmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak “ölümünün kasıtsız olduğunu ortaya koyduğunu” belirtmişti.

ABD Başkanı daha sonra gazetecilere “kurşun yerden sekti” dedi ve ABD’li bir yetkili kendilerine sunulan İsrail soruşturmasının sonucunun bu olduğunu belirtti. Eygi’nin ailesi İsrail’in ön soruşturmasını “tamamen yetersiz” olarak nitelendirdi ve bağımsız bir ABD soruşturması talep etti. Eygi’nin partneri Hamid Ali, ABD Başkanının yorumlarına cevaben ölümünün “kaza olmadığını ve katillerinin sorumlu tutulması gerektiğini” söyledi. Ali “Beyaz Saray bizimle konuşmadı. Dört gündür Başkan Biden’ın telefon açmasını ve doğru olanı yapmasını bekliyoruz” dedi.

İsrail askerlerinin sevinç çığlıkları duyulmuştu

Sosyal medyadaki görüntülere yansıyan İsrail askerlerinin pozisyon aldığı tepedeki evin sakini Filistinli Munir Hıdeyr evin çatısında keskin nişancının konuşlandığı ve Ayşenur’un sığındığı noktanın çok rahat görülebildiği pozisyonu AA ekibine göstermişti. Hıdeyr “İsrail askeri vurduğu kişinin Filistinli olduğunu düşünüyordu. Filistinli dediğinin silahı yok, taş atıyor, siz ateş ediyorsunuz. (Ayşenur’u) Onu vurduktan sonra sevindi, çığlık atıp sevinç gösterisinde bulundu” demişti.

Uzun yıllardır İsraillerin bölgedeki toprak gaspına karşı gösterilere katılan İsrailli Siyonizm karşıtı aktivist Jonathan Pollak olay günü Beyta’da cuma namazının ardından düzenlenen gösteriler sırasında çıkan olayları anlattı. Pollak birkaç saniye arayla iki el ateş açıldıktan sonra yardım çağrıları üzerine Eygi’yi başından yaralanmış halde yerde yatarken gördüğünü, Türk aktivistin yanına gidip elini başının altına koyduğunu ve kanamasını durdurmaya çalıştığını anlattı. İsrailli aktivist “Bunu yapan asker kasıtlı bir ölüm atışı yaptı. Bu ölüm atışı münferit bir olay değil. Bu İsrail’in Batı Şeria’da arttırdığı gerilim ve şiddetin bir örneği. Ayşenur’u öldüren mermi Nur Şems, Dulkarim ve Cenin’de insanları öldüren mermiyle aynı” dedi.

İsrail: Başkası hedef alınmıştı

İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada Askeri Polis Kriminal Soruşturma Bölümü tarafından yürütülen bir soruşturmanın devam ettiğini ve bulguların üst düzey incelemeye sunulacağını belirtmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby gazetecilere “Bunu çok ama çok yakından izleyeceğiz” demişti. Kirby “Cezai soruşturmanın nereye varacağını, ne bulacaklarını ve herhangi birinin sorumlu tutulup tutulmayacağını ve nasıl sorumlu tutulacağını görmek isteyeceğiz” diye de eklemişti. İsrail ordusu yaptığı açıklamada, komutanlarının olayla ilgili ilk soruşturmayı yürüttüğünü ve ateşin Eygi’ye değil, “isyanın kışkırtıcısı” olarak adlandırdığı başka bir kişiye yönelik olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İsrail tarafından yapılan açıklamada “Olay düzinelerce Filistinli şüphelinin Beita Kavşağı’nda lastik yaktığı ve güvenlik güçlerine taş fırlattığı şiddetli bir isyan sırasında meydana geldi” dendi.

İsrail’in otopsi yapılması için Filistinli yetkililere talep gönderdiği belirtildi.

Eygi’nin ailesi ise “Eğitimli bir keskin nişancı tarafından öldürülmesinin şekilde kasıtsız olduğu iddiası bizi derinden rencide etti” ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerinin aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’yi öldürmesi

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı. Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi başından vurularak ağır yaralandı.

Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Eygi Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren ISM gönüllüsü bir insan hakları aktivistiydi. 2003’te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.