Biden’a Gazze protestosu: Konuşması ‘ateşkes’ sloganlarıyla bölündü

ABD Başkanı Joe Biden Güney Carolina'da bir kilisede yaptığı konuşma sırasında protesto edildi. İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve ABD'nin sessizliğine tepki gösteren protestocular Biden'ın konuşmasını "Ateşkes şimdi" sloganlarıyla böldü.

Dünya 9 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: AA

Üçüncü ayını dolduran Gazze’deki savaşta Washington’un tavrı tepki toplamaya devam ederken Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Gazze’de ateşkes çabalarını görüşmek için başladığı Ortadoğu turu sürüyor. Blinken’a evinin önünde kırmızı boyalı protestonun ardından bugün tepkiyle karşılaşan bir diğer isim de ABD Başkanı Joe Biden oldu. Güney Carolina’nın Charleston kentinde bulunan Mother Emanuel Ame Kilisesi’ndeki bir etkinlikte konuşma yaparken salonda bulunan bir grup Filistin destekçisi gösterici tarafından protesto edildi.

Kilisede ayağa kalkarak “Ateşkes şimdi” şeklinde slogan atan göstericiler Biden’a Gazze’de ateşkes için adım atması çağrısında bulundu. Göstericilerden birinin “Eğer burada kaybedilen hayatları önemsiyorsanız o zaman kayıpları onurlandırın ve Filistin’de ateşkes çağrısında bulunun” şeklinde bağırdığı an kameralara yansıdı. Bir başka gösterici de “20 bin kişi hayatını kaybetti, onların kanı da sizin elinizde” diye bağırdı.

Daha sonra görevlilerce dışarı çıkarılan göstericiler bir süre daha ateşkes çağrısıyla sloganlar atmaya devam etti. Göstericilerin dışarı çıkarılmasının ardından salonda kalanlar, Biden lehine “Dört yıl daha” şeklinde tezahüratta bulunurken Biden’ın protesto karşısında şaşkınlık yaşadığı anlar objektiflere takıldı.

Öte yandan siyahi seçmenlerin azalan desteğini artırmayı amaçlayan konuşmanın kesintiye uğraması, Gazze’deki çatışmanın 2024 Başkanlık Seçimleri öncesinde Demokrat seçmenleri nasıl böldüğünün bugüne kadarki en açık gösterilerinden biri oldu.

Yaşadığı şaşkınlığın ardından konuşmasına devam eden ABD lideri “Onların (protestocuların) tutkusunu anlıyorum ve Gazze’den çekilmelerini sağlamak için İsrail hükümetiyle sessizce çalışıyorum. Bunun için elimden gelen her şeyi yapıyorum” dedi.

Konuşması ırkçılık içerikliydi

Öte yandan Biden, protestolarla bölünen konuşmasında ırkçılık ve siyasi şiddet konularını birbirine bağlıyordu. Konuşmanın içeriği muhtemel rakibi eski Başkan Donald Trump ile ilişkilendirdi. “Gerçekler Amerika’da saldırı altında” diyen Biden “Bunun sonucu olarak özgürlüğümüz, demokrasimiz ve ülkemiz de saldırı altında. Çünkü gerçekler olmadan ışık da olmaz” diye ekledi.

Biden, 2020 seçimlerinin sonuçlarını inkar eden Trump’ı Amerikan İç Savaşı’nı (1861-1865) kaybettiklerini kabullenemeyen Konfederasyon üyelerine benzetti ve “İkinci bir ‘Kayıp Dava’ çağında yaşıyoruz” dedi.

Blinken da protestoların hedefi olmuştu

ABD’de bir grup Filistin destekçisi aktivist perşembe günü Dışişleri Bakanı Blinken’ın evinin önünde protesto düzenlemiş, aktivistler evinden ayrılan Blinken’ın aracına kırmızı boya fırlatmıştı. Göstericiler Blinken’ın Virginia eyaletinin McLean semtindeki konutunun karşısına da kendisine benzeyen, elleri kana bulanmış bir mumya da bırakmıştı.

Konvoy eşliğinde evinden ayrılan Blinken’a “Utanmalısın” diye bağıran protestocular Filistin bayraklarıyla aracın ardından bir süre koşmuştu. Aktivistler Blinken’ın evinin önüne döktükleri kırmızı boyalarla da kan görüntüsü oluşturmuştu. Ellerindeki tencere ve tavaları birbirine vurarak dikkat çekmeye çalışan göstericiler Blinken’a “Gazze’de ölümleri durdur,” “Savaş suçlusu” diye bağırmıştı.

Başkan Biden ABD'nin yeni petrol tüccarı olduBaşkan Biden ABD’nin yeni petrol tüccarı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.