Biden’dan hem F-16 sözü hem Erdoğan’a teşekkür videosu

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını desteğe devam edeceğinden de F-16'ları Türkiye'ye satabileceklerinden de emin olduğunu söyledi. Biden, süreçteki payı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürünü sosyal medya üzerinden paylaştığı videoyla yineledi.

Dünya 14 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi kapsamında Vilnius'ta görüşmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi’nin ardından Finlandiya’ya gitmeden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Türkiye’yle ilişkilere dair önemli ifadeler kullandı.

Biden, Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkan New Jersey Senatörü Bob Menendez’in itirazından vazgeçip geçmeyeceği sorusuna, “Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesini desteklemeye devam edeceğinden ve o F-16’ları satabileceğimizden eminim” cevabını verdi.

Biden, ayrıca NATO Zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle yaptığı ikili görüşmenin de çok iyi geçtiğini belirterek, Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusunu değerlendirdi: “Savaş bitene kadar değil. Zelenski’nin anladığı bir şey var ki müttefikler tarafından kabul edilen taahhütlere sahip olduğu sürece şu anda NATO’da olup olmaması önemli değil.”

Bir de videoyla teşekkür etti

Başkan Biden, İsveç’in NATO’ya kabulü konusunda Türkiye’yle varılan anlaşmaya dair memnuniyetini bir de videolu sosyal medya paylaşımıyla yineledi: Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin kolajını yayınlayan ABD Başkanı, “Türkiye, İsveç’in NATO’ya kabulü konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; cesaretiniz, liderliğiniz ve diplomasiniz için teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

Erdoğan’dan iade-i teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Biden’ın Tweet’ini alıntılayarak, şu ifadeleri paylaştı:

“Türkiye olarak her zaman olduğu gibi NATO’nun genişlemesine ve ittifakımızın güçlenmesine samimiyet, sorumluluk bilinci ve ilkeli bir duruş ile destek vermeye devam edeceğiz. Başta terörle mücadele olmak üzere tüm güvenlik sınamalarına karşı İttifakımızın görüş birliği içerisinde güçlü çözümler üretmesinin ve müttefikler arasındaki bağların kuvvetlenmesinin, bölgesel ve küresel barışın tesisinde çok büyük bir rol oynayacağına inanıyorum. Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları ve kazan-kazan esasına göre şekillenen bölgesel ve küresel açılımları dikkate alındığı müddetçe yapıcı tavrımızı sürdüreceğiz. İttifaka verdiğiniz şahsi destek, iyi dilekleriniz ve iltifatınız için teşekkür ederim Sayın Başkan.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.