Biden’dan kendisini bitirebilecek hamle: Bazı göçmenlere vatandaşlık vermeye hazırlanıyor

ABD seçim atmosferine girerken mevcut Demokrat Başkan Joe Biden yarım milyondan fazla göçmeni ilgilendiren yeni bir planı duyurmaya hazırlanıyor. Plana göre bu göçmenler vatandaşlık sahibi olmaya kolay bir şekilde hak kazanabilecek.

Dünya 19 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden. / Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken seçimlerin kaderini belirleyecek en önemli meselelerden biri de göçmen meselesi. Bu konu güney sınırındaki ihmallerle anılan mevcut Başkan Joe Biden’ın elini zayıflatıyor. Rakibi Donald Trump’ın ise en güçlü argümanı göçmen karşıtı söylemleri ve önlem vaatleri.

Hal böyleyken üst düzey yönetim yetkililerine göre Biden’ın ABD vatandaşlarının göçmen ve belgesiz eşlerine vatandaşlık yolunu açacak yeni bir eylemi ülkedeki yarım milyondan fazla “karışık statülü” aileye rahatlama sağlayabilecek kapsamlı bir girişimi duyurması bekleniyor.

Bu hamle Demokrat başkanın 5 Kasım seçimleri öncesinde bir denge kurmaya çalıştığı sırada geldi: Güney sınırındaki eşi benzeri görülmemiş göçle ilgili artan kamuoyu endişesiyle yüzleşirken Trump dönemindeki sığınma politikalarına benzettikleri agresif sığınma baskısını eleştiren ilerici Demokratları ve Hispanik liderleri yatıştırmak.

Bir ABD vatandaşıyla evli olan belgesiz göçmenlerin ABD dışında doğan çocukları da potansiyel olarak yeni süreç kapsamında hak sahibi olabilecek.

530 bin göçmeni ilgilendiriyor: Daca’nın yıldönümünde açıklayacak

Üst düzey yönetim yetkilileri, planın Biden’ın “aileleri bir arada tutma” taahhüdünü yansıttığını ve “sıfır tolerans” sınır politikalarıyla binlerce çocuğu ebeveynlerinden ayıran Donald Trump’tan net bir ayrım yapma çabası olduğunu söyledi.

Siyasi açıdan bu plan Biden’ı sol kesimden gelen, düzensiz göç konusunda aşırı sağcı Cumhuriyetçilerin taleplerine boyun eğdiği yönündeki suçlamalardan bir nebze olsun yalıtmaya yardımcı olurken ilerici tabanı arasındaki desteği de potansiyel olarak güçlendirebilir.

Biden’ın planlarını ABD’ye çocukken getirilen yaklaşık 530 bin belgesiz göçmeni sınır dışı edilmekten koruyan Çocukluk Çağında Gelenler için Ertelenmiş Eylem programının (Daca) 12. yıldönümü münasebetiyle Beyaz Saray’da bir etkinlikte açıklaması bekleniyor.

Sürecin yaz sonuna kadar başvurulara açılacağını tahmin ettiklerini ifade eden yetkililer başvuru ücretlerinin henüz belirlenmediğini belirtiyor.

ABD yönetiminden bir başka yetkili de gazetecilere yaptığı açıklamada “10 yıl veya daha uzun süredir burada yaşayan vatandaş olmayan bu kişilerin Amerika Birleşik Devletleri’nde derin aile ve toplum bağları var. Bu ailelerin çoğunda ABD vatandaşı çocuklar da var ancak korku içinde yaşıyorlar ve gelecekleri konusunda derin bir belirsizlikle karşı karşıyalar” dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı yaklaşık 500 bin belgesiz eşin ve 21 yaşın altındaki 50 bin çocuğun – ABD vatandaşlarının üvey çocukları – potansiyel olarak yararlanabileceğini tahmin ediyor. Yönetime göre bu süreçten yararlanabilecek kişiler ortalama 23 yıldır ABD’de ikamet ediyor.

Kilit açıcı şey: Evlilik

Plan kapsamında 17 Haziran itibariyle ABD’de 10 yıl veya daha uzun süredir ikamet eden ve bir ABD vatandaşıyla yasal olarak evli olan belgesiz göçmenler, ABD’de yaşarken ve çalışırken yasal statü elde etmeye yeni hak kazanacaklar. Çiftlerin belirli bir süredir evli olmaları gerekmiyor ancak yalnızca pazartesi gününden itibaren şartları karşılayanlar bu haktan yararlanabilecek.

Bir ABD vatandaşıyla evlenmek genellikle vatandaşlığa giden yolu açar. Ancak ABD’ye yasadışı yollardan giren kişilerin daimi ikamet başvurusunda bulunabilmeleri için önce ABD’den ayrılmaları gerekiyor ki, bu da yıllar sürebilen ve potansiyel olarak ABD’deki ailelerinden uzun süre ayrı kalmaları anlamına gelen bir süreç. Sonuç olarak pek çok kişi ailelerinden ayrılmaktansa ABD’de kalmayı ve sınır dışı edilme riskini göze almayı tercih ediyor. Bu politika esasen hükümetin bu göçmenleri “kabul etmesine” ve ABD’de statü ayarlama sürecini başlatmasına izin veriyor.

ABD vatandaşlarının belgesiz eş ve çocuklarını temsil eden ‘American Families United’ın başkanı Ashley DeAzevedo “Sistem filmlerdeki gibi işlemiyor. Bir Amerikalı ile evlendiğinizde otomatik olarak Yeşil Kart almazsınız. Pek çok kişi için bunu imkansız kılan yasalar var” diye konuştu.

DeAzevedo kocası Sergio ile New York’a giden bir trende tanışmış. Tamamen farklı yetiştirilme tarzları vardı: DeAzevedo çocukluğunu Jersey sahilinde geçirdi; Sergio ise Brezilya’da bir çiftlikte büyüdü. Ama “birbirlerine hemen aşık olmuşlar.”

2012’de evlendiklerinde DeAzevedo kocasının yeşil kart almaya hak kazanacağını düşünmüş. Ancak ABD’ye yasadışı yollardan girdiği için daimi ikamet başvurusu yapmaya hak kazanmadan önce Brezilya’ya dönmesi gerekecekti. Bu durumun yakında değişeceğini umuyor.

DeAzevedo “Bu ABD tarihinde belirleyici bir an ve bu anı kucaklamamız gerekiyor” diye ekledi.

Öte yandan bu değişiklikler, İspanyol liderlerin ve göçmenlik savunucusu grupların, belgesiz sevdikleri beklemeye devam ederken yeni gelen sığınmacıların çalışma izni almasıyla göçmen topluluklara verdiği sözleri yerine getirmesi için Biden’a karşı haftalardır sürdürdükleri kampanyanın ardından geldi.

Kongre Hispanik Grubu’na başkanlık eden Kaliforniyalı Demokrat temsilci Nanette Barragan “Başkan Biden’ın bu icraatlarının bu aileler için önemi ortaya çıktıkça sevinç gözyaşları ile rahatlama iç çekişleri bir arada yaşanacak” dedi.

Anketler yeni başkan Trump diyor

ABD tarihinin en kritik seçimlerden birinin yaşanacağı Kasım ayı için Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında çetin bir çekişme var. Marquette Hukuk Fakültesi’nin anketi çekişmenin boyutlarını gözler önüne serdi. Anketten seçimi Cumhuriyetçi Parti’den eski Başkan Donald Trump’ın kazanacağı sonucu çıktı. Fakülte 5 ila 15 Şubat arasında gerçekleştirdikleri anketin verilerini paylaştı.

Anket kayıtlı seçmenler baz alındığında Trump’ın yüzde 51, Biden’ın ise yüzde 49 oranında oy alacağını gösterdi. Olası seçmenlerin baz alındığı senaryoda ise Trump’ın oyu bir puan artıp yüzde 52’ye çıkarken Başkan Biden’ın oyu bir puan azalarak yüzde 48’e düştü.

Ankete katılanlar başkan adayı ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley olursa Cumhuriyetçi Partiyi yüzde 58 oranında destekleyeceklerini söylerken bu denklemde Biden’ın oyları yüzde 42’ye indi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kendi başkan adayını belirlemesiyle ilgili soruya ise kayıtsız seçmenlerin yüzde 73’ü “Trump,” yüzde 15’i “Haley” cevabı verdi. Demokratların ön seçimiyle ilgili anket sorusunda Biden’ı tercih edenler yüzde 66’lık üstünlük sağlasa da yüzde 27 oranında seçmen kararsız.

Seçmenler göç, sınır güvenliği ve ekonomi alanlarda Trump’a, kürtaj politikası, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konusunda ise Biden’a güvendiklerini söylüyor.

Bunu da yaşamadık demeyiz: ABD'ye kaçak giren Türk hemen entegre oldu, Amerika'nın göçmen politikasını eleştirdiBunu da yaşamadık demeyiz: ABD’ye kaçak giren Türk hemen entegre oldu, Amerika’nın göçmen politikasını eleştirdi

Seçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail'e yeni yardıma hazırlanıyorSeçim öncesi bir öyle bir böyle: Biden İsrail’e yeni yardıma hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.