Binlerce İsrailli yargı reformuna karşı Kudüs’e yürüdü

İsrail'de on binlerce protestocu, Netanyahu hükümetinin yargı reformuna karşı son bir çaba olarak cumartesi günü Kudüs'teki parlamento binası yakınlarında kamp kurdu.

Dünya 24 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Tel Aviv'den yola çıkan protestocular Kudüs'e yürüdü. Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ülke tarihindeki en aşırı sağcı ve dindar koalisyon hükümeti, yüksek mahkemenin yetkilerini azaltacak tasarıyı yasalaştırmaya hazırlanıyor. Halkın reform protestolarının 29’uncu haftasında salı günü Tel Aviv’de başlatılan yürüyüş, cumartesiye kadar büyüyerek, reform karşıtı protesto hareketinin en ses getiren faaliyetlerinden biri haline geldi.

Binlerce protestocu, zaman zaman 37 dereceyi bulan sıcaklıklarda, salı gecesi Tel Aviv’den Kudüs’e doğru yaklaşık 64 kilometrelik bir yürüyüşe geçti. Güzergah boyunca dört gece kamp kuran protestocuların sayısı cumartesi günü en az 20 bine ulaştı. Kudüs’ün dışında kalan mahallelere cumartesi günü ulaşan protestocular, arabaların tek şerit kullanmasına sebep oldu. Polis, otoyolu kapatan göstericilere tazyikli su ve atlı polislerle müdahale etti.

Yürüyüşe tekerlekli sandalyeyi ve koltuk değnekli kişilerin de katıldığı görüldü. Yürüyüşe muhalefetten milletvekilleri de destek verdi. Yürüyüşçülerin çoğu ellerinde İsrail bayrakları taşıyarak, otoyolun kenarında mavi ve beyaz renklerden bir hat oluşturdu.

Yürüyüşe son durakta katılan 65 yaşındaki Ilana Holzman, NYT’ye verdiği demeçte, “Hiç böyle bir şey gördünüz mü? Bence şu anda olunması gereken tek yer burası. Ne plajda ne de klimanın karşısında. Burada İsrail halkının en iyi halini görüyorsunuz. Hava çok sıcak ama bu insanlar yürümeye devam ediyor” dedi.

Protestocular Batı Kudüs’te Meclis yakınlarında yer alan bir parkta çadır kurdu.

Ülkeyi sokaklara döken tasarı

Netanyahu’nun sağcı hükümeti, Yüksek Mahkeme’nin gücünün sınırsız olduğunu iddia ederken, yargı reformunu eleştirenler ise parlamentonun yasalaştırmaya çalıştığı maddelerin çok ileri gittiğini iddia ediyor. Bu planla sınırsız gücün hükümetin eline geçeceğinden korkan halk, azınlıkları koruyan yasaların kaldırılacağından ve bunun da ülkedeki bölünmeleri artıracağından endişeleniyorlar. Ayrıca yolsuzlukla yargılanan Netanyahu’nun bu yargı reformunu mahkeme sorunundan kurtulmak için kullanabileceği de düşünülüyor. Protesto dalgasının büyümesi sebebiyle Netanyahu, reformun görüşülmesine meclis tatilden dönene kadar ara verdi ancak meclisin toplanmasıyla konu yeniden açıldı ve yasanın ilk okunması parlamentodan geçti.

Bugün milletvekilleri tartışmalı reformun meclisten geçmesini oylayacak. Netanyahu perşembe günü yaptığı bir konuşmada, “Yetkililer arasındaki denge yıllardır bozuk. Halkın demokratik tercihinin seçilmiş hükümet tarafından karşılık bulabilmesi için bu denge yeniden tesis edilmeli” dedi. Knesset’e yapılan yürüyüşe katılanlar ise bu yargı reformuyla, yüksek mahkemenin hükümetin aşırıya kaçmasını önleyen yetkisini ortadan kaldıracağı için yasanın demokrasiye zarar verdiğini söylüyor. Güneşin altında saatlerce yürüdüğü için gömleği terden sırılsıklam olan 31 yaşındaki Navot Silberstein, “Yürüyoruz çünkü hükümet bizi bir diktatörlüğe dönüştürmeye çalışıyor. Hükümetin üzerimizde çok fazla güce sahip olduğu bir ülkede yaşamayacağız” dedi.

Öte yandan bir grup eski üst düzey İsrailli güvenlik yetkilisi ortak bir mektup yayımlayarak, yargı reformunun revize edilmesini, edilmeyecekse de ertelenmesini talep ederek, mevcut durumun İsrail’in güvenliğine yönelik riskler taşıdığını dile getirdi. Mektubu imzalayanlar arasında üç eski ordu komutanı, ülkenin dış istihbarat servisi Mossad’ın beş eski başkanı, iç güvenlik teşkilatı Şinbet’in üç eski yöneticisi ile dört eski polis komiseri bulunuyor.

Cuma günü İsrail Hava Kuvvetleri’nden aralarında 400’den fazla pilotun da bulunduğu 1142 yedek subay, reformu protesto etmek amacıyla acil durumda göreve gelmeyeceklerini bildiren bir mektup yayımladı. Ordunun diğer kollarından da yüzlerce yedek asker, gönüllülüğü bırakacaklarını duyurdu.

İsrail'de yedek askerler görev bırakıyor: Biden, Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet ettiİsrail’de yedek askerler görev bırakıyor: Biden, Netanyahu’yu Beyaz Saray’a davet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.