Bir Amerikan kültürü ‘kıyamete hazırlık’: Seçimler yaklaşırken mühimmat stokçuluğu da artıyor

Sığınaklarıyla, depoladıkları silahlarıyla ve stokladıkları konserve yiyecekleriyle filmlerden bildiğimiz Amerikalılar, seçimler yaklaşırken "hayatta kalma" fuarlarını doldurdu. Ülkenin bir kaosa sürüklenmesinden endişe edenler mühimmat depoluyor.

Dünya 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kasım’daki başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Ülke tarihinin en çekişmeli ve muhtemelen de ilginç seçimi için yarış hız kazanırken ülke vatandaşlarını da bir korku almış durumda. 2021 yılı Ocak ayındaki meşhur Kongre Baskını, ABD’lilerde öyle bir korku yarattı ki benzerinin yaşanması ihtimali bile kıyamet filmlerindeki stokçuluğu aratmayacak görüntülere neden oldu.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın ABD muhabirleri, Colorado’da tanık olduklarını haberleştirdi. Amerikalıları Hollywood filmlerinde hep bir felakete hazırlık yaparken görürdük, sığınakları, silahları, yemek stokları… İşte bunlar bir kıyamet için değilse bile Kasım ayındaki seçimleri beklerken gerçek oldu. Hatta bunun fuarı dahi var desek?

ABD’nin Colorado eyaletinde, “Hayatta kalma ve kıyamete hazırlık Fuarı” bölge sakinlerinin büyük ilgisini çekti. Stantlar, mühimmat, ilkyardım çantaları, envai çeşit bıçak ve akla gelebilecek her türlü hayatta kalma kitiyle doluydu.

Kıyametlere ya da felaketlere hazırlık kültürü 1980’lerden bu yana büyük ölçüde beyaz, milliyetçi ABD’lilerle ilişkilendirilen bir davranıştı. Ancak uzmanlar bu kültürün artık farklı politik görüşler ve sınıflar arasında da yayıldığına dikkat çekiyor. Söz konusu alışkanlık yayıldıkça haliyle taliplisi de artıyor. Uzmanlara göre, 2017’den bu yana felaketlere karşı hazırlık yapanların sayısı iki kat artarak yaklaşık 20 milyona ulaştı. Bu artışın çoğu, Donald Trump’ın 2016 seçimleri, Covid-19 salgını, küresel ısınmayla beraber daha sık görülmeye başlanan doğal afetler olarak sıralanıyor. Bir de tabii ki artan ırkçı saldırılar önemli bir etken olarak listenin başlarında. Uzmanlara göre felakete hazırlık kültürünün beyaz Amerikalılardan farklı bir hedef kitleye kaymasının temelinde bu yatıyor. En büyük örnek de 2020 yılında beyaz bir polis tarafından öldürülen siyah George Floyd. Floyd’un öldürülmesiyle artan güvensizlik duygusu, azınlıklar ve sol görüşlü insanları da hazırlık kültürünün içine çekiyor.

‘Buradaki siyahların sayısına gerçekten şaşırdım’

30’lu yaşlarındaki Morgan soyisimli bir kadın da fuarın ziyaretçilerinden biriydi. Reuters’a verdiği demeçte, “Buradaki siyahların sayısına gerçekten şaşırdım” dedi. Gözlemlediği tek değişiklik ise sadece siyah insanların katılımındaki artış değildi: “Indiana’da ailemle birlikte bu fuarlara her zaman giderdim. Sadece ailemin yaşında olan beyazları görürdüm. Burada da çok sayıda genç var ve bu gerçek bir değişiklik.”

Geçtiğimiz hafta sonu, Başkan Joe Biden’ın 2020’de Trump’a karşı yaklaşık yüzde 57 puan farkla kazandığı bölge olan Boulder County’de düzenlenen “Hayatta kalma ve kıyamete hazırlık Fuarı”nda katılımcıların çeşitliliği açıkça görüldü. Organizatörler, 2 bin 700’den fazla kişinin fuara katılmak için 10’ar dolar ödediğini ve katılımcıların çeşitlilik gösterdiğini söyledi.

Katılımcıların çoğu verdikleri röportajda kendilerinin eskiden tuhaf görüldüklerini ifade ederek sonrasında yaşanan olayların bu bakış açısını değiştirdiğini belirtiyor. Verdikleri örnek de çoğunlukla aynı: 6 Ocak Kongre Baskını.

6 Ocak Kongre baskınında ne olmuştu?

ABD’de aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, 6 Ocak 2021’de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması oturumunun yapıldığı Kongre binasını basmıştı. Baskında 1’i polis 5 kişi hayatını kaybetmişti. Baskın nedeniyle halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump, Şubat 2021’de Senatodaki oylamada aklanmıştı. Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, Cumhuriyetçilerin itirazına rağmen bir komite kurmuş ve olayı soruşturmaya başlamıştı.

Komite, Trump’ın “isyanı tetiklemek, isyana yardım etmek ve buna ortam hazırlamak”, “resmi bir süreci engellemeye çalışmak”, “ABD’nin düzenini bozmak için komplo kurma”, “yanlış açıklama yapmak suretiyle komplo kurma” suçlarıyla Trump’ı suçlamıştı. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesince hazırlanan ve Trump’ın “isyana teşvik” ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak 2021’de Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti. Başkanlık görevini 20 Ocak 2021’de Biden’a bırakan Trump, 13 Şubat 2021’de Senatoda yapılan oylamada hakkındaki suçlamadan aklanmıştı.

Trump'ın tecavüz davası: Mahkemeden ret yediTrump’ın tecavüz davası: Mahkemeden ret yedi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.