Joe Biden’dan bir ilk: ABD Başkanı Detroit’te greve katıldı

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşik Otomotiv İşçileri, UAW, sendikasının 12'nci gününe giren grevine destek vermek amacıyla büyük otomotiv firmalarının fabrikalarının olduğu Michigan eyaletine Detroit'e gitti. İşçilerin yanında greve katılan Biden bunu yapan ilk ABD Başkanı olurken, konuşma yaptı.

Dünya 27 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Biden greve desteğe gitti ve megafonla konuşma yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD tarihinde bir ilke imza attı ve greve destek veren ilk ABD Başkanı oldu.

Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasının grevine destek için Michigan’a gelen Başkan Biden, Detroit’in batısındaki bir banliyöde bulunan General Motors firmasına ait oto yedek parça dağıtım deposuna gitti. Biden, UAW mensubu işçilerin yüzde 40 oranında maaş zammı alması gerektiğini söyledi.
Biden, grev yapan işçilerin yanında yaptığı konuşmada, “Şirketlerin başı dertteydi ama şimdi durumları çok iyi. Bilin bakalım bu ne demek? Sizin durumunuz da çok iyi olmalı. Kazandığınızı hak ettiniz. Şu anda aldığınız maaştan çok daha fazlasını hal ediyorsunuz” dedi ve UAW’nin talep ettiği yüzde 40 oranındaki maaş artışını destekleyip desteklemediği sorusuna “Evet” şeklinde yanıt verdi.

UAW Başkanı Shawn Fain de Biden’ın ziyaretini “tarihi bir an” olarak tanımladı. Otomotiv firmalarının CEO’larını kazancı toplayıp işçilere “kırıntılar için savaşmak zorunda bırakmakla” suçlayan Fain, “Bugün buraya yanımızda durmak amacıyla geldiğiniz için teşekkürler. Başkan’ın işçi sınıfının yanında olacağını biliyoruz” dedi.

Amerikan tarihinde bir ilk

ABD başkanlık ve çalışma hayatı tarihi uzmanları, görev başındaki bir başkanın devam etmekte olan bir greve destek vermesinin geçmişte bir örneği olduğunu hatırlamadıklarını, Franklin D. Roosevelt ve Harry Truman gibi sendika destekçisi başkanların dönemlerinde bile böyle bir desteğe rastlanmadığını söylüyor.

Theodore Roosevelt, 1902 yılındaki tarihi bir kömür grevi sırasında işçi liderlerini ve maden işletmecilerini Beyaz Saray’a davet etmiş ve bu karar, o dönemde işçi sendikalarına nadiren açılan bir kucak olarak değerlendirilmişti.
Kongre üyeleriyse sendikalarla dayanışma ifadesi olarak grevlere katılıyor. 2020 yılında Demokrat Parti önseçim kampanyaları sırasında Biden ve diğer aday adayları, Las Vegas’ta yüzlerce kumarhane çalışanlarının grevine katılmıştı. Ancak işçi haklarıyla ekonomi, tedarik zincirleri ve gündelik yaşamın diğer unsurları arasında bir denge kurmak zorunda olan görev başındaki başkanlar, Biden’a kadar, grev anlaşmazlıklarından uzak durmayı tercih etmişti.

Amerikan çalışma tarihi uzmanı olan Rhode Island Üniversitesi profesörü Erik Loomis, Biden’ın UAW grevine verdiği destekle ilgili olarak, “Bunun tarihte eşi benzeri yok. Daha önce hiçbir başkan grev hatlarına katılmadı. Tarihsel olarak başkanlar grevlere doğrudan katılmaktan kaçınmıştır. Kendilerini daha çok müzakereci olarak görürler. Bir greve ya da işçi hareketlerine doğrudan müdahalede bulunmanın kendilerine düşen bir iş olmadığını düşünürler” şeklinde konuştu.

Trump da desteğe gidecek

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık seçimlerine katılacak adayını belirleyeceği önseçim sürecine önde girmesine kesin gözüyle bakılan eski Başkan Donald Trump da Michigan’a giderek grev yapan işçilerle görüşecek.

ABD'de 2024 anketleri: Trump, Biden'ın 9 puan önündeABD’de 2024 anketleri: Trump, Biden’ın 9 puan önünde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.