Trump’ın tecavüz davası: Mahkemeden ret yedi

Yeniden ABD Başkanı olmak için 5 Kasım'daki kritik seçimlere hazırlanan Trump'ın tecavüz ve hakaretle yargılandığı davada yargıç, eski başkanın 83.3 milyon dolarlık tazminat cezasının askıya alınması talebini reddetti.

Dünya 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinin favorisi olarak görülen ve bu hafta Süper Salı’dan da zaferle çıkan eski Başkan Donald Trump’ın en büyük engeli ise sanık olarak yargılandığı davalar. Bunlardan biri de tecavüzle yargılandığı, davacı koltuğunda 80 yaşındaki magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll’ın oturduğu dava.

New York’un Manhattan ilçesinde görülen duruşmada federal yargıç Lewis A. Kaplan, Trump’ın Carroll’a tecavüz ve hakaret suçlamasıyla yargılandığı davasında çarptırıldığı 83.3 milyon dolarlık tazminat cezasının askıya alınması için yaptığı başvuruyu reddetti.

Karar metninde Kaplan, 26 Ocak’ta verilen mahkeme kararından bu yana Trump’ın mali durumunu düzenlemesiyle ilgili gerekli sorumluluğun kendisine ait olduğuna işaret etti. Yargıç Kaplan ayrıca Trump için “Mevcut durumu, kendi oyalayıcı eylemlerinin bir sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.

Yargıcın ertelemeyi reddetmesinin ardından avukatı Alina Habba, mahkemeye Trump’ın Federal Insurance Co.’dan tazminat miktarını garanti eden 91.6 milyon dolarlık teminatı gösteren tahvil belgelerini sundu. Alina’nın 5 Kasım’da düzenlenecek olan kritik 2024 Başkanlık Seçimleri’nde Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın söz konusu tazminat kararını temyize götürdüğünü gösteren başvuru belgesini de dosyaya eklediği kaydedildi.

Trump’ın avukatları ve sözcüsü yorum taleplerine yanıt vermezken, Carroll’un avukatı Roberta Kaplan, ki kendisi yargıçla akraba değildir, davaya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

O sırada Trump: Çok param var, istediğimi yapabilirim

Öte yandan bu karar Trump’ın beklenen temyizi sırasında kabul edilebilir bir teminat bulması için eski başkan üzerindeki baskıyı arttırdı.

Trump’ın mali durumu geçtiğimiz ay New York Başsavcısı Letitia James’in emlak dolandırıcılığı davasında yargıcın 454.2 milyon dolar ödemesine hükmetmesiyle daha da kötüleşti. Trump bu davada 100 milyon dolarlık bir teminat yatırmayı teklif etse de James bu teklifi makul görmedi ve reddetti.

5 Mart’ta Fox News’e verdiği demeçte Trump’a her iki davada da borcunu ödeyip ödeyemeyeceği ya da kefil olup olamayacağı soruldu. Eski başkan bu soruya “Benim çok param var, istediğimi yapabilirim. Para konusunda endişelenmiyorum” demişti.

Ne olmuştu?

Magazin dergisi yazarı 80 yaşındaki E. Jean Carroll, Trump’ın 1996 ilkbaharında New York’taki Bergdorf Goodman adlı mağazanın giyinme odasında kendisine tecavüz ettiğini açıklamış, Trump ise “Bu kadını tanımıyorum” diyerek iddiaları reddetmişti.

Trump, Caroll tarafından açılan “tecavüz ve hakaret” davasında Mayıs 2023’te iki hafta süren duruşmalar sonucunda jüri tarafından suçlu bulunmuş, Carroll’a cinsel taciz ve darptan 2 milyon, karalamadan 3 milyon dolar olmak üzere toplam 5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

İlk hukuk zaferinin ardından Carroll, Trump’a yönelik kazandığı 5 milyon dolar tazminata ek olarak 10 milyon dolarlık ikinci bir “zarar tazminatı” davası açmış, 6 Eylül 2023’te yargıç davada Trump’ı tekrar sorumlu bulmuştu.

New York’ta 16 Ocak’ta başlayan “zarar tazminatı” davasında 9 kişilik jüri, 26 Ocak’ta Trump’ın ayrıca 83.3 milyon dolar ek tazminat ödemesine hükmetmişti.

Trump'ın tecavüz davasında karar: 83 milyon dolar tazminat ödeyecekTrump’ın tecavüz davasında karar: 83 milyon dolar tazminat ödeyecek

Trump'ın gözü aydın: Oy pusulasına geri döndüTrump’ın gözü aydın: Oy pusulasına geri döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.