Bir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alev

İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasındaki gerginlikte bu kez yanan taraf İsrail oldu. Hizbullah'ın roket ve dron saldırılarına sıcak hava dalgası da eklenince yanan arazinin büyüklüğü arttı. Ölen yok ama 11 kişi yaralandı.

Dünya 4 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İsrail’de ABD’nin sunduğu ateşkes planının kabul edilip edilmemesi konusunda tartışmalar devam ederken geceyi roket ve dron sesleri doldurdu, ülkenin kuzeyi kırmızıya büründü. Sebebi Hizbullah’ın İsrail sınırından gerçekleştirdiği saldırıydı. Çıkan yangınların çoğu sabaha doğru kontrol altına alındı.

Ülkenin itfaiye kurumu gece boyunca 30’dan fazla ekibin Celile bölgesindeki ana yolların kapanmasına neden olan yangınları söndürmeye çalıştığını söyledi. Yetkililer yangında can kaybı bildirmedi. Bununla birlikte Kiryat Shmona’da alevler bahçe, çardak ve evlerin bir kısmını sardı. Har Addir Dağı ve Amiad bölgelerinde de yangınlar çıktı. Amiad yakınlarında çıkan yangınlardaysa 988 dönümlük arazinin yandığı belirtiliyor.

İtfaiye yetkilileri yangının dün öğleden sonra başladığını belirtti. Buna bölgeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgası da eklenince yangının şiddeti arttı. Her iki ülkede de sıcaklıklar 41 dereceyi aşmış durumda. İsrail ordusu yangın söndürme çalışmalarına yardımcı olduğunu belirterek dumandan zehirlenen altı ihtiyat askerinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Safed’de de dumandan hafif etkilenen beş vatandaşın tedavi edildiği duyuruldu.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle ülkenin kuzeyindeki gelişmeleri görüştüğü ve yangın çalışmaları konusunda bilgilendirildiği açıklandı.

Hizbullah bu roket saldırılarının sınırdan yaklaşık 25 km uzaktaki Zrariyeh bölgesine İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırıya misilleme olarak gerçekleştirdiğini açıkladı. İsrail’in saldırısında bir Hizbullah mensubu ölmüştü.

İsrail-Hizbullah gerilimi

Yangınlar İsrail ile Hizbullah arasında çıkan sınır ötesi çatışmaların arttığı ve İran destekli milislerin Celile ve Golan Tepeleri’ne çok sayıda top atışı yaptığı bir dönemde meydana geldi. İsrail Doğa ve Parklar Kurumu’na göre pazar günü gerçekleşen roket ve dron saldırılarında doğa rezervlerini de içine alan 2470 dönümlük arazinin yandığını belirtiyor.

Hizbullah Gazze’deki savaş başladıktan sonraki gün, 8 Ekim’de, İsrail’in kuzey sınırına yoğun saldırılar gerçekleştirmeye başlayarak bölgede yaşayan sivillerin tahliye edilmesine neden oldu. Şimdiye kadar en az 65 bin İsrailli sivilin bölgeden ayrıldığı biliniyor. Sınırdaki çatışmalarda İsrail tarafında toplamda 10 sivil ve 14 asker ölürken Lübnan tarafında 320 savaşçı ile 88 sivilin öldüğü biliniyor. Ölenler arasında gazeteciler de var. Lübnan’ın güneyinden ayrılmak zorunda kalan sivillerin sayısı ise 90 bin.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant birçok kez Hizbullah’a karşı “sabırlarının tükenmeye çok yakın” olduğunu söyleyerek olası bir Lübnan saldırısına işaret etmişti. Lübnan ise saldırıların ancak Gazze’deki savaş durduğunda sona ereceğini söylüyor. Son dönemde bu tehditler durulur gibi olmuşsa da yeni saldırının İsrail cephesinde nasıl karşılanacağı merak konusu.

Netanyahu ateşkes için temkinli ama zaman daralıyor: Dört rehine daha öldüNetanyahu ateşkes için temkinli ama zaman daralıyor: Dört rehine daha öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.