Filistinli hamburgercinin dükkânını yaktılar, şimdi de ölümle tehdit ediyorlar

Avustralya'nın Melbourne kentinde hamburger zinciri sahibi Filistinli Hash Tayeh'in dükkanı yakıldı. Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için ölüm tehditleri alan Tayeh, ailesiyle birlikte güvenli bir yere taşındı.

Dünya 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Avustralya'nın Melbourne kentinde hamburger zinciri sahibi Filistinli Hash Tayeh'in dükkanı yakıldı. Filistin'e destek gösterilerine katıldığı için ölüm tehditleri alan Tayeh, ailesiyle birlikte güvenli bir yere taşındı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 38. gün geride kalırken dünyanın dört bir yanında Filistin’e destek için kalabalıklar meydanları doldurmaya devam ediyor.

Avustralya’da da binlerce kişinin katıldığı destek gösterileri düzenlendi. Victoria eyaletine bağlı Melbourne kentindeki gösterilerin ardından bir hamburgerci dükkanı hedef alındı. Hamburgercinin gösterinin organizatörlerinden Filistinli Hash Tayeh’e ait olduğu belirlendi.

ABC News’in haberine göre hamburgerci Tayeh sosyal medya üzerinden gelen isimsiz mesajlarda ölümle tehdit edildiğini duyurdu. Hamburgerci “Personelimiz her gün ‘Buraya ait değilsiniz, sizi boykot edeceğiz, sizi kapatacağız, dükkanınız gidecek’ diyen tehdit telefonları alıyor” dedi.

Polise verdiği ifadede Tayeh sosyal medyada anonim bir hesaptan “Seni de ‘şehit’ yapacağız, merak etme” mesajı aldığını söyledi.

Filistinli iş insanı tehdit mesajları üzerine ailesiyle güvenli bir yere taşındığını kaydetti. Gelen mesajı polise bildiren Tayeh “Polis soruşturmaya devam ettiği için yorum yapamıyorum, ama ister Müslüman ister Yahudi ister Hıristiyan ister ateist olsun, bu (dükkanının yakılması) bir nefret suçudur. Bunun bir nefret suçu olduğunu söylemek yakanın Yahudi olduğuna işaret etmek değildir” dedi.

Polis şu ana kadar restorana düzenlenen saldırının siyasi motifli olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylese de, Tayeh soruşturmayı engellemek veya saldırının Filistinli geçmişiyle alakalı olup olmadığı konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Tayeh dükkanının yakılmasının hem kendisi hem de personelinin geçim kaynağına zarar verdiğini belirtti.

Dükkandaki yangın gerilimi tırmandırdı

Tayeh’in hamburger dükkanında çıkan yangın kentteki gerilimi tırmandırırken Filistin yanlısı göstericiler “Nefret suçuna hayır” sloganları atarak hamburgercinin yakınındaki bir sinagogun karşısında yürüyüş düzenledi. Polis birbirlerine saldırmaya hazırlanan taraflara biber gazıyla müdahale etti.

Şabat günü (Yahudilerin dinlenme ve ibadet günü) sinagogun tahliye edilmesine ve İsrail yanlısı destekçilerle arbedeye yol açan gösteri Avustralyalı politikacılar tarafından kınandı ve Filistin destekçisi organizatörler bir ibadethanenin hedef alınmasından ötürü özür diledi.

İsrail yanlısı destekçilerle çatışmayla sonuçlanan gösteri politikacılar tarafından geniş çapta kınandı ve organizatörler mitingi Yahudi ibadethanelerinin bu kadar yakınında düzenledikleri için özür diledi. Yahudi liderlerse Şabat için toplananların sinagogun boşaltılmasına yol açan eylemi topluluğa yönelik planlı saldırı olarak nitelendirdi.

2007’den bu yana Avustralya’da yaşayan 33 yaşındaki Tayeh Filistin yanlısı hareketin önemli bir destekçisi olduğunu ancak insanlardan, Yahudi cemaatinden kişilerin de gelip yemek yediği bilinen restoranın içinde ve çevresinde protesto yapmamalarını istediğini söyledi.

Tayeh “Semtin göbeğinde bir miting istememiştim aslında çünkü ne olacağını biliyordum ve korktuğum şey gerçekleşti” dedi.

Dünya'nın dört bir yanında Filistin'e destek gösterileriDünya’nın dört bir yanında Filistin’e destek gösterileri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.