Blinken bu sefer Ürdün’de: Arap liderlerle buluştu

ABD Dışişleri Antony Blinken, İsrail ziyaretinin ardından ilk kez Ürdün'de Arap liderler ile bir araya geldi. Görüşmede ateşkes ve insani yardım konuşulması bekleniyor. Blinken'in Pazartesi ise Ankara'ya geleceğini duyurdu.

Dünya 4 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ürdün başkenti Amman’da Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail’in Gazze’ye saldırılarını görüştü.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını görüşmek üzere beş Arap ülkesinin dışişleri bakanları “koordinasyon” toplantısı düzenledi. Başkent Amman’da düzenlenen toplantıya Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de katıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı önceki gün “İsrail’in Gazze’ye açtığı savaşın ve neden olduğu insani felaketin durması çabaları kapsamında cumartesi günü bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilecek” açıklaması yapmıştı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 29. gününde de devam ediyor.

Blinken İsrail’de ‘insani ara’ çağrısı yapmıştı

Blinken cuma sabahı kısa bir sürenin ardından yeniden İsrail’i ziyaret etmişti. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonundan bu yana ülkeye üç kez giden Blinken ülkenin önde gelen politikacılarıyla bir araya gelmişti.

Tel Aviv’de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından kabul edilen Blinken ülkesinin İsrail’in yanında olduğunu yinelemiş, ancak eklemişti : “Gazzeli siviller yoğunlaşan bombardımandan korunmalı.”

7 Ekim saldırılarının hemen akabinde yaptığı ilk ziyarette “Her şeyden önce bir Yahudi olarak buradayım” deyip “ateşkes Hamas’a yarar” gerekçesiyle “insani mola”yı yeterli bulan ABD’li bakan bu kez Gazze’ye yönelik insani yardımların yetersiz olduğunu söylemişti. Blinken yardımları artırmak için bölgedeki ortakları ve Birleşmiş Milletler (BM) ile “somut yollar” aradıklarını anlatmıştı.

Blinken Tel Aviv’de yaptığı görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında “İsrail hükümetinin Gazze’deki sivillere insani yardımların ulaşmasını sağlamaya kararlı olduğunu” savunup Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye günde 100’den fazla insani yardım taşıyan TIR girdiğini  söylemişti.

Filistinli sivilleri korumak için “daha fazlasının yapılması gerektiğini” belirten Blinken çatışmalar devam ederken sivil ölümleri en aza indirme konusunda İsrail’e tavsiyelere olduğunu anlattı. Blinken İsrail’in Hamas’a karşı mücadelesinde ABD desteğinin önemli olduğunu söyledi: “Önemli, çünkü yapılması gereken, doğru ve yasal olan budur. Önemli, çünkü yapmamak Hamas ve diğer terör gruplarının ekmeğine yağ sürer.”

Pazartesi Türkiye’yi ziyaret edecek

Reuters haber ajansının aktardığı bilgiye göre Antony Blinken’in Ürdün’ün ardından Ankara’yı ziyaret edecek. Blinken 7 Ekim’den beri süren çatışmalar başladığından beri ilk kez Türkiye’ye gelecek. Amerikan Dışişleri Bakanı son olarak Şubat ayında Ankara’yı ve deprem bölgesini ziyaret etmişti.

Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan Blinken’i sert eleştirmişti. Blinken’in ilk İsrail ziyareti sırasındaki ”İsrail’e bir dış işleri bakanı sıfatıyla değil, Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum” sözünün ardından Erdoğan “Bak biz Yahudi, öbür tarafta Türk, öbür tarafta şu bu demiyoruz. Karşındakine ‘insan’ sıfatıyla yaklaşacaksın” diye seslenmişti.

ABD Dışişleri Bakanı İsrail'de: Sivil ölümlerini azaltması için tavsiyelerde bulundumABD Dışişleri Bakanı İsrail’de: Sivil ölümlerini azaltması için tavsiyelerde bulundum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.