Durun, Trump’a hemen hazırlanmayın, suikast onun seçim şansını o kadar da arttırmadı

Cumartesi günü uğradığı suikast girişiminden yaralanarak kurtulan eski ABD Başkanı Trump için çoğu kişi 'Artık seçini kazanmayı garantiledi' diye düşünüyor ama suikast sonrası yapılan bir anket onu Biden'ın yalnızca bir puan önünde gösteriyor.

Dünya 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Başkanı Donald Trump Cumartesi günkü başarısız suikast girişiminden bu yana yapılan ilk seçim anketinde beklentilerin aksine oylarını artıramadı. Newsweek tarafından yayımlanan Morning Consult’un 2 bin 045 kayıtlı seçmen üzerinde yapılan ankete göre Trump, Başkan Joe Biden’ın yüzde 45’lik oy oranına karşılık yüzde 46 ile sadece bir puan önde.

Son anketin çıktıları firmanın 12-14 Temmuz tarihleri arasında yaptığı ve Trump’ı yüzde 44 ile Biden’ın iki puan önünde gösteren bir önceki anketinden bu yana eski başkanın liderlik ihtimalinin biraz azaldığını ortaya koyuyor.

Az farkla da olsa zafer Trump’tan yana görünüyordu

Silahlı saldırıdan bir hafta önce anketler Trump’ı Beyaz Saray’ı kazanma konusunda favori gösteriyordu. Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin gibi altı önemli eyalette, bazı sonuçlar istatistiksel hata payı içinde kalmasına rağmen, Trump’ın az farkla da olsa zaferini işaret ediyordu.

Bu nedenle Biden’ın farkı azalttığı son anket suikast girişiminden sağ kurtulan Trump’ın anketlerde yükselişe geçeceğini öngören pek çok analist için sürpriz oldu.

Tüm dünya suikast gününü Trump’ın zaferi olarak okumuştu

Suikast girişiminden kulağı ve yüzünden yara alarak sağ kurtulan Trump kanlar içindeki yüzü ve havaya kaldırdığı yumruğuyla kendi siyasi tarihinin sabıka fotoğrafından sonra belki de en ikonik fotoğrafını vermişti. O ikonik görüntü tüm dünyaya yayıldı ve uluslararası gazeteler “Trump Meydan Okuyor” ve “Trump burada seçimi kazandı” başlıklarıyla çıktı.

Beklentiler böyle olsa da yapılan ilk anket Biden’ın yalnızca bir puan önünde olmasıyla Trump için tam bir tezata işaret etti.

81 yaşındaki Biden ise farklı bir savaşın içinde. Hakkında demans iddiaları çıkan ve kamuoyu önünde verdiği demeçler nedeniyle zihinsel sağlığının yerinde olmadığı eleştirilerini göğüsleyen mevcut başkan partisinin bazı üyelerinden istifa etmesi yönünde büyük bir siyasi baskıyla karşı karşıya. Bununla uğraşan Biden bir yandan da rakibiyle arasındaki farkı kapatmaya hem de Demokrat aday listesindeki yerini korumaya çalışıyor.

Bu nedenle de Biden söylemlerini ikinci bir Trump döneminin ne denli tehditler içereceğine çevirmişti ancak silahlı saldırının ardından eski başkana yönelik sözlerini hafifletmek zorunda kaldı. Biden, cumartesi gecesi yaşanan silahlı saldırıyı şiddetle kınayarak siyasi şiddetin “hastalıklı” olduğunu ve “Amerika’da yeri olmadığını” söyledi. Trump’ı aradı, mitingde öldürülen Corey Comperatore’nin eşine aramaya çalıştı ve seçim kampanyasının Trump’ı suçlu olarak niteleyen 50 milyon dolarlık televizyon reklamını geri çektiği bildirildi.

Bu arada ABD basını Comperatore’nin eşinin Biden’ın taziyelerini kabul etmediğini yazdı. Trump da silahlı saldırının kurbanları için GoFundMe kampanyası başlattı.

Seçimlere dört ay kala ABD işler hem daha da kızışıyor hem de daha da karmaşık bir hal alıyor. Biden yarışta kalabilecek mi, Trump suikast girişimini zafere çevirebilecek mi ilerleyen günlerde göreceğiz.

Bitcoin'in fiyatı 'Trump gelecek' diye 65 bin dolara doğru gidiyorBitcoin’in fiyatı ‘Trump gelecek’ diye 65 bin dolara doğru gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.