Bunu da yaşamadık demeyiz: Bir çapkın dolandırıcı hikayesi daha, bu sefer kitabını yazdı
İngiltere'de çevreciler tarafından boyanan jetlerden çatılarına uzay atığı düşünce NASA'ya dava açan aileye, K-Pop dinlediği için idam edilen Kuzey Koreliden dünyanın 'en çirkin' köpeğine son günlerin en tuhaf haberlerini sizler için derledik.
Bir “Bunu da yaşamadık demeyiz” bültenimizle daha karşınızdayız. Birbirinden tuhaf haberleri derlediğimiz bültenimizde; K-Pop dinlediği için idam edilen Kuzey Koreliden kendisini ısıran zehirli yılanı iki kez ısırıp öldüren Hindistanlıya, Paris’te koşu yaparken kurtların saldırısına uğrayan kadından kendisine vuran bakıcıyı ezen file kadar birbirinden ilginç 10 gelişmeyi bir araya getirip beğeninize sunuyoruz.
Londra’daki Stansted Havalimanı’ndaki bu olay çevre aktivistleri Just Stop Oil tarafından organize edildi. Aktivistler 2030’a kadar fosil yakıt kullanımının yasaklanması talebiyle sabahın erken saatlerinde havalimanının tel örgülerini keserek özel jetlerin olduğu alana girdi. Bu alanda iki özel jeti turuncu boyayla işaretlediler. Eylemciler bu anı kayda alarak dünya nüfusunun büyük bir kısmının hiç uçağa binmediğini, havacılık emisyonlarının büyük bir kısmının ise küçük bir kesim tarafından üretildiğini vurguladı.
Bir özel jetin neden olduğu emisyonun taşınan yolcu sayısı çok az olduğu için bir ticari uçuşa göre 14 kat daha yüksek olduğu belirtildi. Bir Avrupa Birliği vatandaşının yıllık emisyonunun tek bir özel jet uçuşunun ürettiği emisyondan daha az olduğuna dikkat çekildi. Just Stop Oil sözcüsü İngiltere’deki 4 Temmuz seçimlerinden sonra yeni hükümetin fosil yakıt kullanımını 2030’da yasaklayan yasal bir anlaşmaya imza atması gerektiğini savundu.
ABD’nin Florida eyaletindeki Naples şehrinde yaşayan Otero ailesi evlerinin çatısına uzaydan düşen bir enkaz parçasıyla şaşkına döndü. 8 Mart 2024’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 2021 yılında gönderilen bir kargonun parçası olan metal bir silindir levha ailenin evine çarptı. Bu olay evde delikler oluşmasına neden oldu, ancak şans eseri kimse yaralanmadı. Küçük oğulları Daniel’in olay sırasında evde olduğu, ancak deliğin oluştuğu yerden iki oda ötede bulunduğu belirtildi.
Otero ailesi NASA’ya 80 bin dolar tazminat talebiyle dava açtı. Aile yaşadıkları stres ve evde oluşan zarar nedeniyle tazminat talep ettiklerini belirtti. NASA enkazın uçuş destek ekipmanına ait olduğunu doğruladı. Yaklaşık 750 gram ağırlığında ve 10×4 santimetre boyutundaki cisim Kennedy Uzay Merkezi’nde analiz edildi ve atmosfere girdikten sonra yüzeye düşmeden önce parçalanması gereken parçanın sağlam kaldığı tespit edildi.
İngiliz gazetesi The Guardian’a konuşan ailenin avukatı Mica Nguyen Worthy bu olayın özel ve kamu sektöründeki uzay enkazına dair hukuki süreçler için emsal oluşturmasını amaçladıklarını ifade etti. NASA’nın savunma vermek için altı ay süresi bulunuyor.
Bu olay uzay çöplerinin artan tehdidini de gözler önüne seriyor. 1950’lerden bu yana uzay çöplerinin miktarı sürekli artıyor ve işlevsel uydular için tehdit oluşturuyor. Bilim insanları uzayda dolaşan nesneleri yakından izliyor, özellikle de insanlık açısından tehlike arz edenleri. Teksas Üniversitesi’nden Prof. Moriba Jah ve ekibi 2021 yılında uzayda 26 binin üzerinde obje takip ettiklerini açıklamıştı. Bu nesneler arasında akıllı telefon büyüklüğünde olanlar da var, uzay istasyonu büyüklüğünde olanlar da. Takip edilen nesnelerden 3 bin 500’ü işlevsel uydular iken geri kalanlar uzay çöpü olarak sınıflandırılıyor.
Hindistan’ın Kerala eyaletindeki Idukki bölgesinde trajik bir olay yaşandı. Kallar bölgesinde bir fil bakıcısı 53 yaşındaki bir filin bacaklarına vurup komut verirken filin saldırısına uğradı. Bakıcı fili bağlamaya çalışırken filin üstüne bastığı, bakıcının ezilerek hayatını kaybettiği açıklandı. Bu anlar sosyal medyada da paylaşıldı ve geniş yankı uyandırdı.
🇮🇳🐘 | ⚠️ Un homme de 62 ans a été plaqué par un éléphant au Elephant Safari Center ‘Kerala Farm’ à Kallar, en Inde. Il tentait de faire s’asseoir l’éléphant pour qu’un touriste monte dessus. pic.twitter.com/MQB0IgGKbP
— 75 Secondes 🗞️ (@75secondes) June 23, 2024
Ölen bakıcının 62 yaşındaki M Balakrishnan olduğu bildirildi. Yerel basında yer alan haberlere göre bu trajik olay sonrasında fil safari parkıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Orman Bakanlığı parkın derhal kapatılmasını zorunlu kıldı.
Filin sahibi Kottayam ilçesine bağlı Erumeli sakini A H Jalaludin’di. Ancak filin ana bakıcısı Kanjirappally’nin yerlisi PK Raveendran’dı. Yetkililer fillerin güvenliğini ve refahını sağlamak ve fil safarileriyle ilgili olası düzenleme ihlallerini araştırmak için parkın kapatılmasının gerekli olduğunu belirtti.
Fransız medyasına göre Paris yakınlarındaki Thoiry vahşi yaşam parkında koşu yaparken kurtların saldırısına uğrayan bir kadın yoğun bakımda. 36 yaşındaki kadın pazar günü erken saatlerde arabalar için ayrılmış olan ana safari bölgesine girdiğinde üç kutup kurdunun saldırısına uğradı. Kadının boynu, sırtı ve bir bacağı ciddi şekilde ısırıldı.
Kadının çığlıklarını duyan park görevlileri tarafından kurtarıldığı ve yakında bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Thoiry Paris’in yaklaşık 40 kilometre batısında ve Fransa’nın en popüler vahşi yaşam parklarından biri olarak biliniyor. Parkta yaklaşık 800 hayvan serbestçe dolaşabiliyor ve ziyaretçiler bu hayvanları korunaklı araçlardan izleyebiliyor.
France Info haber sitesine göre parkta kurt ve ayı barınaklarının yakınında elektrikli çit ve hendeklerle korunan bir konaklama alanı var. Kadının sadece araçların girebildiği safari bölgesine neden girdiği ise bilinmiyor. Le Parisien gazetesine konuşan bir polis kaynağı “Şu aşamada misafirin bir hata mı yaptığını yoksa yer yön gösteren tabelalarda mı sorun olduğunu bilmiyoruz” dedi.