‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: Haftanın en tuhaf 10 haberi

Dünya çatışmalarla ve felaketlerle koca bir kazan gibi kaynarken ilk ayını ortaladığımız 2024 birçok ilginç gelişmeyi beraberinde getirmeye devam ediyor. Dünya genelinde bu hafta meydana gelen birbirinden tuhaf 10 gelişmeyi sizler için derledik.

Dünya 15 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Gazze’deki savaş, Kızıldeniz’deki gerilim ve Ukrayna’daki kriz ve göçmen sorunu derken bir hayli sıkıntılı başlayan 2024’ün ikinci haftası da ilginç olaylara sahne oldu.

İşte yarasalarda keşfedilen yeni virüsten Peru’da ‘uzaylı’ diye tanıtılan mumyalara, savaş jetli ev ilanından ‘ölüm tarihini bilen’ aynaya kadar bu hafta meydana gelen 10 tuhaf gelişme:

Altınlar için kuyu kazdı, gizemli ‘ruh’un kurbanı oldu

Gizemli ‘ruh’un kurbanı olan Joao Pimenta da Silva ve kazdığı kuyu. / Fotoğraf: Facebook

12 Ocak tarihinde Brezilya’da meydana gelen olayda Joao Pimenta da Silva, rüyasında kendisini ziyaret ettiğini söylediği gizemli ‘ruh’un çeşitli zenginliklerin evinin altında yattığını rivayet ettiğini söylemişti. Gizli hazinenin keşfedilmek üzere beklediğinden emin olan Silva hemen hazırlıklara başladı ve 40 metreye kadar uzanan bir kuyu kazdı.

Pimenta’nın rüyası 40 metre yüksekliğe sahip kuyudan düşerek ölmesiyle kabusa dönüştü. Yerel basına demeç veren bir komşusu “Joao çukuru kazmak için bir yıldan fazla zaman harcadı ve kazı işi için çok sayıda kişiyi işe aldı” dedi. 71 yaşındaki adamın trajik ölümünün yanında olay yerine giden yetkililer adamın işçiliğinden etkilendiklerini belirtti.

‘Ölüm tarihini bilen’ ayna üretildi

Only blood flow data, NuraLogix CEO Marzio Pozzuoli said, is sent to the cloud for AI analysis, while the video-feed that the device records to create your 'reflection' stays put locally

11 Ocak’ta ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen “Tüketici Elektroniği Fuarı”nda NuraLogix şirketinin ürettiği “MagicMirror” (Büyülü Ayna) adlı cihaz tanıtıldı.

Transdermal Optik Görüntüleme (TOI) teknolojisine sahip cihaz yüzdeki küçük kılcal damarlardaki kan hacmindeki değişiklikleri tarayıp kan akışı verilerini yapay zekaya gönderiyor. Ayna ayrıca depresyon, tansiyon ve benzeri hastalıkların yanı sıra kişinin ölmek üzere olduğunu da tespit etmeyi vadedip uyarılarda bulunuyor.

Ancak NuraLogix CEO’su Marzio Pozzuoli, CES’te Wired’a MagicMirror’ın kamerasının herhangi bir yüz tanıma teknolojisi kullanmadığını söylemekte gecikmedi. Pozzuoli yalnızca kan akışı verilerinin yapay zeka analizi için buluta gönderildiğini, cihazın ‘yansımanızı’ oluşturmak için kaydettiği videonun ise kendi kaynaklarına kaldığını söyledi.

Akıl almaz dolandırıcılık: Yıllarca kızının kanser olduğunu söyleyip bağış toplamış

Fotoğraf: Noble Şerif Ofisi / Facebook

Akıllara durgunluk veren dolandırıcılığın adresi ABD’nin Ohio eyaleti oldu. Kızının kanser hastası olduğu yalanıyla binlerce dolarlık bağış almayı başaran kadın oyununun anlaşılması üzerine tutuklandı.

Pamela Reed adlı kadın arkadaşlarına ve ailesine yedi yaşındaki kızının sağlık durumu hakkında yıllarca yalan söyledi. “Hasta çocuk” oyunuyla internet üzerinden kızını; görme engelli, düzenli nöbetlerden muzdarip ve lösemi hastası bir kız çocuğu olarak tasvir eden 41 yaşındaki kadın dördüncü derece ağır bir suç olan aldatma yoluyla hırsızlıkla suçlanıyor. Kefalet bedeli ise 50 bin dolar.

Tecavüzle suçlanan adam 44 yıl haksız yere hapis yatmış

44 yıl suçsuz yere hapis yatan Ronnie Long. / Fotoğraf: Newsworthy

ABD’de beyaz bir kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla 44 yıl haksız yere hapis yatan Ronnie Wallace Long’a 25 milyon dolar tazminat verilecek. Long’un avukatları 25 milyon dolarlık anlaşmaya varıldığını söyledi. Anlaşma 25 yılını kaybeden Long’dan resmi olarak özür dilemeyi de içeriyor.

Long’un tazminat davası açtığı Concord Şehir Meclisinden yapılan yazılı açıklamada “Concord şehri önceki şehir çalışanlarının Long’un haksız mahkumiyetine yol açan önemli hataları ve kasıtlı suiistimallerinin sorumluluğunu kabul ediyor” dendi.

Şu an 68 yaşında olan Long’un 21 yaşındayken iki kez müebbet hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Ağustos 2020’de temyiz mahkemesi yeni bir duruşma yapılmasına karar vermiş ve Long’un mahkumiyetini iptal ederek tahliye edilmesine hükmetmişti.

Bu evi alana savaş uçağı yanında hediye

Savaş jetiyle birlikte satılığa çıkarılan evin ilanı. / Fotoğraf: The Sunday Times

İngiltere’de yaşayan emekli matematikçi Peter Robinson Hampshire’daki evini 3.95 milyon sterlin (yaklaşık 152 milyon Türk Lirası) karşılığında satışa koydu, ilana 2015’te 100 bin sterlinden (yaklaşık 3.9 milyon Türk Lirası) fazla para ödediği Harrier II GR7 modeli savaş jetini de dahil etti.

Robinson Rolls-Royce Pegasus 105 turbofan motoruna sahip bu savaş jetine ömür boyu tutkulu şekilde merak duyduğunu belirtirken onu “bahçe süsü” olarak gördüğünü söyledi. 56 yaşındaki Sunday Times‘a “Harrier jetini seven ve pencerenin önüne koyan standart biriyim. Pek çok bakımdan diğerlerinden farklı olduğumu düşünmüyorum. Yalnızca pencere önüne gerçekten büyük bir şey koyabilecek kadar şanslıyım” dedi.

Peru’da bulunan ‘uzaylı bebekler’ Dünyalı çıktı

Peru’da bulunan ‘uzaylı bebekler’. / Fotoğraf: AFP

Güney Amerika ülkesi Peru’da bulunan ve ‘uzaylı mumyaları’ olabileceği iddia edilen iki nesnenin Dünya kökenli olduğu tespit edildi. Bilim insanları nesnelerin dünya dışı varlık olmadığını, ‘insansı oyuncak bebeklerin’ hem insan hem hayvana benzetilerek şekillendirildiğini söyledi.

Başkent Lima’da basın toplantısı düzenleyen Adli Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden arkeolog Flavio Estrada “Onlar dünya dışı yaratıklar değil, dünyadaki hayvan kemiklerinin günümüzde kullanılan sentetik yapıştırıcı ile bir araya getirilmesiyle yapılmış bebekler” dedi.

Uzaylı spekülasyonlarına neden olan mumyalar geçen yıl ekim ayında Lima’daki havalimanı çalışanları tarafından bir kargo kutusu içinde, geleneksel And kıyafetleri giydirilmiş şekilde bulunmuştu.

Amazon Ormanları’nda iki bin yıllık kayıp şehir kümesinin haritası çizildi

Amazon ormanlarında bulunan kayıp şehir haritası. / Fotoğraf: New York Post

Amazon ormanlarında arkeologlar yaklaşık iki bin yıl önce kurulmuş ve büyüklüğü o dönemin Londra’sı ile kıyaslanabilecek kayıp şehir kümesinin haritasını çıkarmayı başardı. Ekvador’daki Copueno bölgesinin Upano Vadisi’nde yaklaşık bin yıl boyunca ayakta kaldığı düşünülen şehrin haritalanması için lazer sensör teknolojisi (LIDAR) kullanıldı.

Science dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarlarından Arkeolog Stephen Rostain kayıp şehrin en az 10 bin nüfusa sahip olduğunu, bu nüfusun 30 bine kadar çıktığını düşündüklerini ifade etti. Bölgeyi “kayıp şehirler vadisi” olarak nitelendiren Rostain ve ekibi yerleşimlerin Upano halkı tarafından M.Ö. 500 ile M.S. 300-600 yılları arasında kurulduğunu tespit etti. Bu tarih kabaca Avrupa’da Roma İmparatorluğu ile aynı döneme denk geliyor.

Yarasalarda yeni virüs keşfedildi

Bazı yarasalar, ses çıkarırken death metal şarkıcılarıyla aynı teknikleri kullanıyor

Dünyada 7 milyona yakın insanın ölümüne neden olan Kovid-19 hastalığının kaynağı koronavirüs 2019’da Çin’in Vuhan kentinden yayılmıştı. Koronavirüsün yarasalardan yayıldığı ve laboratuvardan sızdığı şeklinde iddialar ortaya atılmıştı.

New York merkezli araştırma kuruluşu “EcoHealth Alliance”ın başkanlığını yürüten Dr. Peter Daszak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 10 Ocak’ta düzenlediği konferansta “Yarasalarda yeni keşfettiğimiz bu virüs insanlara bulaşma konusunda koronavirüs kadar güçlü bir potansiyele sahip. Biz dünyanın gelecekteki pandemilere hazırlanması için araştırma yapıyoruz” dedi.

Daszak’ın bu açıklaması DSÖ’nün küresel çapta koronavirüste artış olduğunu ve 50 ülkede hastaneye yatışların yüzde 42 arttığını bildirmesinin ardından geldi. Özellikle geçen eylül ayında Fransa’da ortaya çıkan JN.1 Covid varyantı nedeniyle vakalar yeniden artmaya başladı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) veri izleyicisine göre bu varyant ocak ayı başındaki yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.

500 yıllık tarihi yapıda düğün yaptılar, zemin çöktü

Wedding Disaster: Ceiling Collapses in Pistoia Restaurant

Fotoğraf: Il Messagero

İtalya’nın Toskana bölgesinin Pistoia kentinde restorana dönüştürülen 500 yıllık eski bir manastırda 13 Ocak’ta düzenlenen düğün yapının altını üstüne getirdi. 60 kişinin dans ettiği sırada zeminin çökmesiyle düğündekiler dört metre yükseklikten zemin kata düştü. Olayda beşi ağır en az 35 kişi yaralandı.

Çökme nedeniyle bina içinde üç metre çapında bir boşluk oluşurken İtalya’nın resmi haber ajansı ANSA en az 100 itfaiyecinin olay yerine gittiğini, yaralıları enkazdan onların çıkardığını duyurdu. Floransa’nın kuzeyinde bulunan kentin valisi Eugenio Giani de restoran olarak kullanılan eski manastırda yaralananlardan beşinin durumunun ağır olduğunu duyurdu.

27 milyon dolarlık mirası bağışlamak için ekip kuruyor

Marlene Engelhorn. / Fotoğraf: Scanpix

Alman ilaç şirketi BASF’ın kurucusu Friedrich Engelhorn’un soyundan gelen ve büyükannesinin Eylül 2022’de ölmesinin ardından milyonlarca dolarlık bir mirasa kavuşan 31 yaşındaki Avusturya vatandaşı Marlene Engelhorn, servetinin 27 milyon dolarlık bölümünü bağışlama kararı aldı. Viyana’da yaşayan Engelhorn paranın nasıl bağışlayabileceğine karar vermek üzere 50 Avusturyalıdan oluşan ekip kuracak.

Veraset vergisinin 2008’de kaldırıldığı Avusturya miras yoluyla elde edilen servetten vergi toplamayan az sayıda Avrupa ülkesinden biri. Bunun adil olmadığına inanan Engelhorn “Bana çok büyük bir servet, yani güç miras kaldı ve bunun için hiçbir şey yapmam gerekmedi. Üstüne üstlük devlet bundan vergi de istemiyor” dedi.

Mayıs 2022’de zenginlerden daha yüksek oranda vergi alınması için Davos’ta gösteri yapan az sayıda milyonerden biri olan Engelforn “Siyasiler işlerini yapmıyor ve zenginliği yeniden dağıtmıyorsa ben de kendi servetimi kendim dağıtmak zorunda kalacağım” dedi.

'Bunu da yaşamadık' demeyiz: 2024'ün ilk haftasından en tuhaf 10 haber‘Bunu da yaşamadık’ demeyiz: 2024’ün ilk haftasından en tuhaf 10 haber

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.