Burası Gazze: Dirisinden geçtik, bari ölümüzü bilelim

İsrail ve Filistinli örgütlerin çatışmaları devam ederken savaşın en acı yüzü yine sivillere görünüyor. Ölü sayısının 7 bine yaklaştığı Gazze'de aileler artık hayatta kalmaktan ziyade öldükten sonra teşhis edilebilmenin yollarını arıyor.

Dünya 26 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Gazze'deki hastaneye saldırılarda yüzlerce insan öldü.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’3 karşı saldırılarıyla başlayan Aksa Tufanı operasyonu ardından fırtına dinmiyor. İsrail ve Hamas ve İslami Cihad arasındaki savaş gün geçtikçe daha da şiddetlenirken siviller ise artık hayatta kalmak dışında bir şey düşünür oldular: Öldükten sonra teşhis edilebilmek.

İsrail’in büyük bir kara operasyonuna hazırlandığı sıralarda zaten yoğun bir bombardıman altında olan Gazze’de sivil katliamı devam ediyor. Aileler sevdiklerinin enkaz altından çıkarılan cansız bedenlerini teşhis etmeye çalışırken birçoğu da kimliksiz şekilde toplu mezarlara gömülüyor.

6 bin 546 kişinin öldürüldüğü Gazze’de durum bu; insanlar ölülerini teşhis edebilmenin, hiç değilse aile mezarlığına gömebilmenin derdine düştü.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın Nidal Al-Mughrabi isimli muhabiri o ailelerden birine ulaştı. Kollarında ‘kimlik bilekliği’ dedikleri, siyah ve mor renklerindeki ipler ilgisini çekince gazeteci de El-Daba ailesinin hikayesini yazdı.

40 yaşındaki Ali El-Daba bombalı saldırılardan sonra gezindiği enkazlarda parçalanmış ve tanınmaz durumda cesetler gördüğünü söyledi. Saldırılar devam ederken kayıp sayısını azaltmak için ailelerin ikiye bölündüğünü anlatan El-Daba, böylece hava saldırısında hiç değilse ailenin bir kısmı sağ kalsın umudu taşıyorlar, dedi.

42 yaşındaki eşi Lina, iki oğlu ve iki kızı ile İsrail ‘boşaltın’ uyarısını verdiği Gazze’nin kuzeyinde kaldı. Ali El-Daba da diğer üç çocuğuyla beraber Tel Aviv’in son günlerde en çok saldırdığı bölgelerden Han Yunus’a geldi.

40 yaşındaki adam içinde bulundukları durum nedeniyle hep daha da kötüsüne hazırlandığını söyledi, siyah ve mor renklerdeki bilekliklerde bulduğu çözümü anlattı. El-Daba “Eğer bir şey olursa… Bu bileklikler sayesinde onları teşhis edebileceğim” diyerek çocuklarının bileklerindeki ipleri gösterdi.

Reuters’ın haberinde anlattığna göre El-Daba bu yolu tercih eden tek Filistinli aile değil. Artık birçok Filistinli aile satın aldıkları ya da kendi imkanlarıyla yaptıkları bileklikleri aile üyelerinin bileğine takıyor. Her aile belli bir renk ya da bileklik tarzı seçiyor. Bileklik alamayan ya da yapacak imkanı olmayan aileler de kollarına isimlerini yazıyor.

Toplu mezarlar

Gazze’deki  toplu cenaze törenleri yerel bir imamın yönetiminde gerçekleşiyor. Cenazelerin gömülmesinden önce sağlık yetkilileri cansız bedenden kan örneği alıp sonra fotoğraflarını çekiyor. Aileleri ya da sevenleri tarafından teşhis edilemedikleri için numaralandırılan Filistinliler toprağa bu şekilde veriliyor.

İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyi için tahliye ültimatomu vererek bölgede yaşayan insanlara daha güvenli olduğu gerekçesiyle güneye yönelmelerini söyledi. Ancak hava saldırıları güney bölgelerinde de devam etti. Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 7 bine yaklaşırken yaralı sayısı 17 bini aşmış durumda.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı  Çarşamba günü yaptığı açıklamada, son 24 saatte 344’ü çocuk olmak üzere toplam 756 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. Raporda 7 Ekim’den bu yana İsrail bombardımanında 2 bin 704’ü çocuk en az 6 bin 546 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Fidan'dan Batı'ya uyarı: Savaşın sonu ya kalıcı barış ya da daha büyük bir savaş olacakFidan’dan Batı’ya uyarı: Savaşın sonu ya kalıcı barış ya da daha büyük bir savaş olacak

Erdoğan'ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya'dan tepki: İğrenç ve vahimErdoğan’ın Hamas çıkışına İsrail ve İtalya’dan tepki: İğrenç ve vahim

Gazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecekGazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.