Çin, İsrail, Ukrayna, Brezilya: Dünya liderleri, Erdoğan’ı kutlamaya devam ediyor

Dünya liderleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü kez göreve seçilmesini kutlamaya devam ediyor.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Herzog el sıkışırken.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 52’sini alarak üçüncü dönem için seçilmesinin ardından dünya liderlerinden tebrik mesajları gelmeye devam ediyor.

Dünkü derlememizde ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi dahil olmak üzere birçok liderin tebrik mesajına yer vermiştik.

Erdoğan’ı arayarak kutlayan liderlerden biri Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’nın Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ydi. İki liderin tebrik dışında bölgesel meseleler ile Ukrayna savaşını konuştuğu bildirildi. Zelenski ayrıca tebrik tweeti de atarak, “Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için işbirliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz” dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Erdoğan’ı tebrik mesajını Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning iletti. “Türkiye’nin kendi şartlarına uygun bir kalkınma yolu izlemesini destekliyoruz” diyen Mao, Beijing’in Ankara ile ilişkilerine büyük önem verdiğini söyleyerek, işbirliklerini ‘yeni zirvelere çıkarma’ mesajı verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan’ı tebrik ederek, “Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi’ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Erdoğan’ı tebrik ederek, “Ülkelerimiz derin bağlara sahip güçlü ortaklar” diyerek bu ortaklığı daha da güçlendirmek için sabırsızlandığını söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaparak üçüncü dönemini kutladı.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ise Erdoğan’ın barış için küresel işbirliğinde ve yoksullukla mücadelede Brezilya’ya güvenebileceğini söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Erdoğan’ı kutlayanlar kervanına katıldı. Modi, iki ülke arasondaki bağların ve küresel sorunlara karşı yapılacak işbirliklerinin gelişmesine dair güveninin tam olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel de Erdoğan’ın başarısını kutladı. Ünsal yaptığı açıklamada, “Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye için Erdoğan’ın kazanması bizim için önemliydi” dedi.

Sisi'den Erdoğan'a tebrik telefonu: Karşılıklı büyükelçi atanacakSisi’den Erdoğan’a tebrik telefonu: Karşılıklı büyükelçi atanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.