Covid bahane mi? Biden durumunu artık kabulleniyor…

Biden'ın "doktorlar söylerse yarıştan çekileceğini" söylemesinin ardından Covid pozitif çıkması yeni analizler getirdi. Birçoğuna göre bu Biden'ın düşünmesi için "bahane." Zaten son anketler de başkanın başka çaresinin olmadığını gösteriyor.

Dünya 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kasım ayındaki seçimlere giderken seçmenler 81 yaşındaki başkan Joe Biden’ın bilişsel sağlığına ilişkin büyüyen endişelerle suikast girişiminden sağ kurtulan eski Başkan Donald Trump’ın arasında sıkışıp kalmış durumda.

Biden’ın Trump ile CNN ekranlarında 27 Haziran’da gerçekleşen münazarası onun kampanyasının kapana sıkıştığı bir dönüm noktası oldu. Sözcüklerini seçemeyen, sesi kısık, kendi politikalarını dahi savunamayan Biden, yayından sonra partisindeki çatlak seslerle muhatap olmak zorunda kalmıştı. O günden bu yana “çekil” baskılarına bir şekilde dayanan Biden, şimdilerde bazı şeyleri bir nebze de olsa “kabullenmiş” gibi görünüyor. İlk etapta yarıştan çekilmesinin ancak “Yüce Tanrı isterse mümkün olabileceğini” belirten ABD Başkanı, son aşamada ise bunu doktorlara bağladı. “Bir hastalık teşhisi koyarlarsa çekilirim” dedi, bir gün sonra da Covid pozitif çıktı.

Covid pozitif çıkmasının aslında Biden’ın kenara çekilip düşünmesi için bir “bahane” olduğu yorumları yapılırken son anket de Demokratların üçte ikisinin Biden’ın adaylıktan çekilmesi gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Demokratlar’ın üçte ikisi ‘çekil’ diyor

Tüm bu yaşananlar bazılarına “talihsizlik” gibi görünebilir ancak belli ki Biden’ı çevreleyen duvarlar daralıyor. Keza yapılan son anket de bunu gösteriyor. AP-NORC Center for Public Affairs Research tarafından yapılan yeni bir ankete göre Demokratların neredeyse üçte ikisi Biden’ın yarıştan çekilmesi görüşünden yana.

Anket ayrıca, Demokratların neredeyse yarısı da dahil olmak üzere Amerikalıların yüzde 70’inin Biden’ın zihinsel sağlığının başkanlık için yeterli olmadığını düşündüğünü de ortaya koydu. Bu oran, Demokratların sadece üçte birinin Biden’a güvenmediğini gösterdiği Şubat ayındaki anketten bu yana bir artış olduğunu gösteriyor.

Demokratlar özellikle Biden’ın seçimi Trump’a karşı kazanamayacağı konusunda endişeli. Eski Başkan Donald Trump’ın kazanabileceğini düşündüğünü söyleyen Cumhuriyetçilerin yüzde 72’sine kıyasla Demokratların sadece yüzde 37’si Biden’ın zaferine inanıyor.

Bu, seçmenlerin çoğunluğunun bu görüşe sahip olduğunu gösteren ilk anket değil. Ancak farklı olmasının nedeni Demokratlardaki çatlak sesleri ortaya koyması. Temmuz ayı başında New York Times/Siena tarafından yapılan bir ankete göre Demokratların yarısından biraz azı Biden’ın çekilmesi gerektiğini söylemişti. Bir sonraki hafta yapılan bir ankette bu oran yüzde 56’ya yükselmişti.

Başkan ve kampanyasındaki üst düzey yetkililer, Biden’ın Trump münazarasından bu sonra “çekil” çağrılarının parti elitlerinden geldiğini ve hala çoğu Demokratın desteğine sahip olduğunu iddia etse de veriler tersini gösteriyor. AP-NORC anketine göre, Demokratlar arasında genç ve yaşlı seçmenlerin çoğunluğu Biden’ın görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Siyah demokratlar ise parti içinde başkanın çekilmesi gerektiğini söylemeyen tek demografik grup. Siyah Demokratlar, Biden’ın yarıştan çekilip çekilmemesi konusunda neredeyse eşit oranda bölünmüş durumda.

Biden’ın kabullenişine dair doneler

ABD basını başkanın durumu kabullendiğine dair bazı ifadelere yer vermeye başladı. Bu ifadelere göre Biden’ın Covid pozitif çıkması dahi kabullenişe delalet ediyor. Başkanın Covid nedeniyle biraz izole olup düşüneceğine dair analizler ülke basınında geniş yer buluyor. CNN’den Jeff Zeleny, Biden’ın adaylıktan çekilmeye eskisinden daha “açık” olduğunu ve danışmanlarına Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in genel seçimi kazanıp kazanamayacağını sorduğunu bildirdi.

The New York Times da Biden’ın adaylıktan çekilme konusunda “daha makul” bir tavra büründüğünü yazdı.

Axios haber sitesi ise bazı Demokratların baskıları sonucu Biden’ın başkanlık yarışından çekilmeye ikna edildiğini öne süren bir rapor yayınladı. İsim vermek istemeyen bir kaynak “Biden’ın doğru kararı vereceğine inanıyorum. Bu yöne doğru ilerliyor” dedi. Raporda Biden’ın kampanyasını bu hafta sonu sona erdirebileceği iddia edildi.

Biden’a Covid teşhisi konması ve birkaç gün boyunca kamuya açık etkinliklerden uzak kalmaya zorlanmasıyla birlikte, duraklamak, aldığı geri bildirimler üzerinde düşünmek ve rotayı değiştirip değiştirmeyeceğine karar vermek için zaman ayırması oldukça olası görünüyor.

Son gelişme, Demokrat Parti içinde yaşandı. Biden’ın adaylığının resmen onaylanacağı kongre ertelendi. Bu da Biden’ın adaylıktan çekilmesi halinde partiye bir zaman kazandırma hamlesi olarak yorumlandı.

Biden 'doktorlar söylerse bırakırım' dedikten bir gün sonra korona pozitif çıktıBiden ‘doktorlar söylerse bırakırım’ dedikten bir gün sonra korona pozitif çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.