Dağıstan’da yüzlerce kişi Yahudileri bulmak için önce otel, sonra havaalanı bastı

Rusya'ya bağlı özerk Dağıstan bölgesinde yüzlerce protestocu, İsrail'den gelen Yahudi yolcuları aramak için Mahaçkale Havaalanı'nı bastı. Rusya havaalanını geçici olarak kapatırken bölgede yaşayan Yahudi aileler güvenliklerinden endişe duyduklarını söyleyerek isyan etti.

Dünya 30 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Dağıstan'da yüzlerce protestocu, Yahudileri bulmak için otel ve havaalanına baskın düzenledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısının ardından savaş ilan eden İsrail, Hamas’ın kontrolü altındaki Gazze’de sivil-Hamas ayrımı gözetmeden ağır bombardıman yaptığı için dünyanın dört bir yanında büyük tepkiyle karşılanıyor. Her ne kadar İsrail içinde de solcular arasında savaş karşıtı eylemler yapanlar olsa da İsrail’in aşırı sağcı hükümetinin daha ağır basması nedeniyle özellikle de Müslüman ülkelerde İsrail’e yönelik büyük bir tepki mevcut.

Çoğunluğu Müslüman halktan oluşan Dağıstan da çok farklı değil. Dağıstan sakinleri, Yahudi turistleri aramak için bir oteli bastı ve Tel Aviv’den bir uçağın Dağıstan’a iniş yapacağını öğrendikten sonra Mahaçkale Havaalanı’nı bastı.

Kalabalığın bilgiyi bir Telegram kanalından aldığı tahmin ediliyor. Söz konusu kanalın, takipçilerine Mahaçkale’yi abluka altına almalarını, gelen yolcuları sorgulamalarını ve İsrail hükümetini kınamalarını istedi. Ayrıca yerel halktan gelen İsraillileri takip etmelerini, araçlarının fotoğraflarını çekmelerini ve Dağıstan’da kaldıkları yerlerin adreslerini not almalarını söyledi.

Çıkan olaylarda ölen ya da yaralanan olmazken, yolcular saldırıya uğrayacakları korkusuyla uçaklara sığınmak ya da havaalanında saklanmak zorunda kaldı. Yüzlerce protestocu, havaalanının ana terminaline girerek yasak bölgelere girmiş, havaalanı yetkililerinden gelen yolcuları kendilerine teslim etmesini isterken polisin yaşananlara seyirci kaldığı bildirildi.

Sosyal medyada yayınlanan videolarda, Filistin bayrakları ya da İsrail’i kınayan pankartlar taşıyan yüzlerce genç, Mahaçkale Havaalanı’nın pistine hücum ederken ve durur haldeki uçaklara tırmanarak pencerelerden içeri girmeye çalışırken görülüyor. Protestocuların taşıdıkları pankartlardan bazılarında, “Yahudi mültecilere karşıyız” ve “Çocuk katillerinin Dağıstan’da yeri yok” yazıyordu.

Havayolu çalışanları, protestocular uçaklara hücum ederken yolcuları uçaklara geri iterken görüntülenirken, uçağın kaptanının ise, “Dışarıda nereden geldiğimizi ve neden burada olduğumuzu bilmeyen öfkeli bir kalabalık var. Saldırıya uğramamız muhtemel” dedi.

Rusya havaalanını kapattı, Dağıstan yönetimi “dış güçleri” sorumlu tuttu

Rusya, olay sonrası dün akşam Mahaçkale Havaalanı’nı kapatmak zorunda kaldı. Rusya’nın havacılık otoritesi, “havaalanında bulunma izni olmayan tüm vatandaşların havaalanından çıkarıldığını” belirtirken, internette dolaşan videolarda polisin bazı protestocuları tutukladığı görüldü. Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov, söz konusu olayların “düşmanların sahtekarlıkları” yüzünden ortaya çıktığını söyleyerek baskından dış güçleri sorumlu tuttu.

Havaalanı saldırısıyla ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail Devleti, kendi vatandaşlarına ve Yahudilere herhangi bir yerde zarar gelmesini ciddi olarak değerlendirmektedir” dedi ve Rus yetkililerden İsraillilerin ve Yahudilerin korunmasını talep etti.

Yahudi yerliler korkuyor

Dağıstanlı dini yetkililer çoğu güneydeki Derbent’te olmak üzere Dağıstan’ın dört bir yanında yaşadığı tahmin edilen 800 Yahudi ailenin bölgeden tahliye edilmesi gerekebileceğini bildirdi. Yerel Yahudi cemaatinin temsilcisi Ovadya Isakov, haber kuruluşu Podyom’a verdiği demeçte, “Dağıstan’da durum çok fena, cemaatimizdekiler korkuyor, bizi arıyorlarlar ama ne tavsiye vereceğimi bilmiyorum. Buradan ayrılmaya değer mi? Çünkü Rusya da bizim kurtuluşumuz değil, zamanında Rusya’da da pogromlar oldu. Nereye kaçacağımız belli değil” dedi.

Dağıstan’ın önde gelen isimleri, savaşın başından bu yana Filistin’i destekleyen paylaşımlar yapıyor. 7 Ekim’den bu yana İsrail 1400 can kaybı verirken, Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bini aştı. Eski bir karma dövüş sanatları şampiyonu ve muhtemelen Dağıstan’ın en ünlü ismi Habib Nurmagomedov, bu ayın başlarında 35 milyon takipçili hesabında İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını söylemişti.

Yahudi karşıtı eylemlere dair haberler Mahaçkale’yle de sınırlı kalmadı. Kabardey-Balkar bölgesinde Nalçik adındaki başka bir şehirde dün sabah saatlerinde bir Yahudi merkezi ateşe verildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından 2022 yılında ülkeden ayrılan eski Moskova başhahamı Pinchas Goldschmidt, “Dağıstan’ın dört farklı şehrinden Yahudileri öldürmek isteyen çetelere dair haberler alıyoruz. Rus hükümetinin bu çatışmada Hamas’ın yanında yer almasının ve 7 Ekim katliamını desteklemesinin sonucu bu” dedi.

İsrail 'Hamas'ın savaş üssü' demişti: İşte 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesiİsrail ‘Hamas’ın savaş üssü’ demişti: İşte 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.