‘G*tün teki’ demişti: Biden bu sefer de Netanyahu’yu ‘imana’ çağıracakmış

Dünya 10 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden yine gaflarıyla gündemde. Bu sefer gafının öznesi de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu.

7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’e düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’in işgale başladığı savaşta ölü sayısı 31 bine dayanmış durumda. Gazze adeta yerle yeksan edilirken Filistinlilerin İsrail eliyle köşeye sıkıştırıldığı Refah için de tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Savaşın başından bu yana İsrail’in en büyük destekçisi olan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ateşkes taleplerini veto eden ABD, Tel Aviv’e sivillere yönelik saldırılarını durdurma çağrısı da yapıyor. Bu ne perhiz ne lahana turşusu derseniz, bitmedi, geçtiğimiz hafta Washington’un Tel Aviv’e 100’den fazla kez silah sattığı bunu da el altından onayladığı gündeme gelmişti. (Bu gizli satışın ayrıntılarını haberleştirmiştik, okumak için tıklayınız.) 

İnsanlık ve barış konularında profili böyle olan ABD’nin Başkanı şimdi de İsrail’e “imana gel yahu” diyecekmiş meğer. Bunu da bizzat ABD başkanı söylüyor, daha doğrusu ağzından kaçırıyor. Joe Biden’ın, dün düzenlenen ABD Başkanı’nın her yıl Kongre ortak oturumunda yaptığı “Birliğin Durumu” (State of the Union) konuşması sonrasında Demokrat Senatör Michael Bennet’le sohbeti mikrofondan duyuldu. Konuşmasının kayıt altına alındığını fark etmeyen Biden, Netenyahu’yla görüşmesini senatöre anlattı: “Ona söyledim: ‘Bibi, bunu tekrarlama. Bir ‘İsa’ya gel’ konuşması yapacağız.’ dedim” ifadelerini kullandı.

‘Mikrofon açıkmış, güzel’

Biden, bir görevlinin mikrofonun açık olduğunu belirtmesi üzerine “Mikrofon açıkmış. Güzel, bu iyi bir şey” dedi. Mikrofona yakalanan ifadelerine ilişkin “Sonra ne oldu?” sorusunu yönelten basın mensubuna Biden, “Sizler kulak misafirliği yapıyorsunuz.” cevabını verdi.

“İsa’ya gel” yani “Come to Jesus” aslında bizim “İmana gel” deyişimizle aynı meramı anlatıyor. “İsa’ya gel” şeklinde Türkçeye çevrilen “Come to Jesus” deyimi, birinin nahoş tavırları sonrasında tutumunu değiştirmek için yapılan müdahale konuşması anlamına geliyor.

Daha önce de ‘g*tün teki’ demişti

Bu sözlerle imana çağırdığı Netanyahu için Biden daha önce de “g*tün teki” demişti. ABD merkezli NBC kanalına konuşan bazı kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’deki askeri harekâtı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya hayal kırıklığına uğradığını ve kapalı kapılar ardından Netanyahu’yu küçümsediğini iddia etmişti. Kaynaklar, Biden’ın İsrail Başbakanı’ndan “bu adam” diye bahsettiğini ve son zamanlarda ona en az üç kez “g*tün teki” dediğini ileri sürmüştü.

Beyaz Saray'ın iki yüzü: Hem İsrail'i uyarıyor hem de gizlice silah satıyorBeyaz Saray’ın iki yüzü: Hem İsrail’i uyarıyor hem de gizlice silah satıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.