Danimarka Başbakanı Frederiksen’e başkentin göbeğinde saldırı

Danimarka Başbakanı Frederiksen ülkesinin başkenti Kopenhag'ın merkezinde yumruklu saldırıya uğradı. Saldırgan olay anında gözaltına alınırken Avrupalı liderlerden olaya tepki mesajları yağdı.

Dünya 8 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen. / Fotoğraf: Shutterstock

Danimarka Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Mette Frederiksen başkent Kopenhag’ın merkezindeki bir caddede yumruklu saldırıya uğradı.

Başbakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Başbakan Mette Frederiksen cuma akşamı Kopenhag’daki Kultorvet’te bir adam tarafından yumruklu saldırıya uğradı. Başbakan bu olay karşısında şok olurken saldırgan gözaltına alındı.”

Saldırının gerçekleştiği meydandaki bir kafede çalışan barista, Frederiksen’in saldırının ardından korumaları tarafından götürülürken “stresli” göründüğünü söyledi.

Danimarka yayın kuruluşu TV2’ye göre yerel saatle 17.00’de Frederiksen ve Avrupa Parlamentosu’nun Danimarkalı üyesi Christel Schaldemose bir dergiyi ziyaret etmişti. İkilinin yolları saat 17.30 sularında ayrıldı ve saldırının 20 dakika sonra gerçekleştiği düşünülüyor.

Saldırı, Danimarkalıların Avrupa Birliği (AB) seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gitmelerine iki gün kala meydana geldi. Frederiksen son haftalarda seçim kampanyası çalışmalarını sürdürüyordu.

Saldırıya tepkiler gecikmedi

Danimarka Çevre Bakanı Magnus Heunicke X hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Mette doğal olarak saldırı karşısında şok oldu. Bunun ona yakın olan hepimizi sarstığını söylemeliyim.”

Avrupa’nın dört bir yanından siyasetçiler de sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla olaya tepki gösterdi.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo “saldırı karşısında derin bir şok yaşadığını” söyledi. “Özgür toplumlarımızda demokratik yollarla seçilmiş liderlere yönelik her türlü şiddeti şiddetle kınıyorum” diyen Orpo Frederiksen’e seslenerek “Düşüncelerim sizinle ve bu zor zamanda size güç diliyorum” ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise geçmiş olsun mesajında şunları yazdı: “Mette benim için çok iyi bir meslektaş ve bilge bir ortak. Demokratik yollarla seçilmiş bir lidere yapılan bu saldırı aynı zamanda demokrasimize yapılmış bir saldırıdır.”

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de X üzerinden yaptığı paylaşımda, Frederiksen’e yönelik saldırıya öfkesini dile getirerek “Bu korkakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sevgili Mette, tüm düşüncelerim sizin ve ailenizle birlikte. Umarım bu korkunç saldırıyı en kısa zamanda atlatırsınız” mesajını iletti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise sosyal medya paylaşımında saldırıya karşı “şok olduğunu” belirterek “Avrupa’nın inandığı ve uğruna mücadele ettiği tüm değerlere aykırı olan bu alçakça eylemi kınıyorum. Sana güç ve cesaret diliyorum, ikisine de fazlasıyla sahip olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da X hesabından yaptığı paylaşımda saldırının “dehşet verici” olduğunu vurgulayarak “Şiddetin siyasette yeri yoktur. Güçlü kal Mette!” dedi.

Danimarka Başbakanı Frederiksen İkinci Dünya Savaşı’nın kilit olaylarından biri olan Normandiya Çıkarması’nın 80. yılını anmak üzere Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan diğer dünya liderlerine katılmıştı.

Öte yandan bu saldırının üç hafta önce Slovakya Başbakanı Robert Fico‘ya düzenlenen silahlı saldırının ardından gelmesi dikkat çekti. Fico bir kasabada halkı selamlarken karnından ve vücudunun çeşitli silahla vurulmuştu. 71 yaşındaki saldırgan tutuklanmış, Fico da haftalar sonra kamera karşısına geçerek yakın zamanda görevinin başına dönebileceğini söylemişti. Fico aynı konuşmada saldırganı affettiğini söylemişti.

Kuzey Akım soruşturması hasıraltı ediliyor: Şimdi de Danimarka geri çekildiKuzey Akım soruşturması hasıraltı ediliyor: Şimdi de Danimarka geri çekildi

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe tahttan çekiliyorDanimarka Kraliçesi 2. Margrethe tahttan çekiliyor

İspanya, İrlanda, Danimarka...: Avrupa'dan İsrail'e tepkiler yükseliyorİspanya, İrlanda, Danimarka…: Avrupa’dan İsrail’e tepkiler yükseliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.