Dünya yeni yıla böyle girdi

Savaşlarla, depremlerle, seçimlerle, sel facialarıyla ve orman yangınlarıyla geçen 2023'ü geride bırakarak daha güzel geçeceğini umduğumuz 2024'e girdik. Dünyanın bazı yerlerinde buruk geçen yılbaşı bazı yerlerinde rengarenk görüntülerle kutlandı.

Dünya 1 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Irak'taki kutlamalardan. Fotoğraf: AA

Önce 6 Şubat depremleriyle yıkıldık, ardından seçim derdine düştük, dünya zaten bir savaşla sarsılırken Ortadoğu’da başka bir savaş daha patlak verdi. Senenin daha en başında bizi kendine esir eden ve yıl sonuna kadar tüketen 2023’ü geride bırakıp 2024’e daha umutlu giriyoruz ya da en azından umutlu olmaya çalışıyoruz diyelim. Ukrayna ve Gazze saldırılarla sarsılmaya devam ederken dünyanın geri kalanı yeni yıla böyle girdi:

Avustralya

Yeni yıla ilk giren ülkeler arasında yer alan Avustralya Sidney Liman Köprüsü ve Sidney Opera Binası üzerindeki görkemli havai fişek gösterileri ile 2024’e merhaba dedi.

Fotoğraf: AA

Oluşan rengarenk görüntü kameralara böyle yansıdı.

Fotoğraf: AA

Hong Kong

Her yıl yeni yıl kutlamalarında muhteşem bir gösteri sunan Hong Kong bu sene de Victoria Limanı’ndaki lazer gösterisiyle 2024’e girdi.

Fotoğraf: AA

Lazer gösterisinin ardından havai fişekler konuşmaya başladı ve insanlar bu anların fotoğraflarını çekti.

Fotoğraf: AA

Şu rengarenk şölene bir baksanıza…

Fotoğraf: AA

Nepal

Nepal’in başkenti Katmandu’da Tamu Lhoshar Festivali’nin de bir parçası olarak yerli Gurung topluluğu geçit töreni düzenledi. Bu arada ben bu satırları yazarken (00.35) Nepal 2024’teki üçüncü saatindeydi.

Fotoğraf: Shutterstock

Tayvan

Tayvan’ın başkenti Taipei’de bambu şeklini andıran Taipei 101 gökdeleninde havai fişek gösterisi düzenlendi. Ayrıca şehrin dört bir yanı konserlerle ve başka başka etkinliklerle şenlendi.

Fotoğraf: AA

Şi’den ‘Tayvan Çin’indir’ vurgusu

Çin Devlet Başkanı Şi Cin ping ise yeni yıl konuşmasında “Çin ve Tayvan mutlaka yeniden birleşecek. Tayvan Boğazı’nın her iki yakasında da Çinliler ortak gayelerle birbirine bağlı olmalıdır” dedi.

Macron: 2024 Fransızların ‘gurur’ ve ‘umut’ yılı olacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni yıl konuşmasında Paris Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ile 2019’daki yangın sebebiyle restorasyana alınan Notre Dame Katedrali’nin yeniden açılacağını hatırlatarak 2024 yılının Fransızlar için gurur ve umudun yılı olacağı sözünü verdi.

Macron’un yeni yıl konuşmasından. Fotoğraf: Shutterstock

“Yüzyılda bir hem Olimpiyatlara hem de Paralimpik Oyunlara ev sahipliği yapılıyor, bin yılda sadece bir kez katedral restore ediliyor” diyen Macron sözlerine “2024 kararlılık, seçim, toparlanma ve gurur yılı olacak. Yani umut yılı” diye devam etti.

Bu arada Fransa’da yeni yıl kutlamalarında güvenliği sağlaması için ve “terör tehdidi”ne karşı yaklaşık 90 bin polis, beş bin asker  görevlendirildi. Macron Fransa’nın güvenlik meselelerinde “silahlandırmaya” devam etmekle birlikte halkın eğitimine ve sosyal uyuma önem vereceğini de belirtti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de yeni yıl havai fişek ve dron gösterileri eşliğinde kutladı. Al Wathba bölgesinde Şeyh Zayed Festival kapsamında 60 dakikadan fazla süren havai fişek gösterisinde Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girmek amaçlandı.

Fotoğraf: AA

Dubai kentinde ise yeni yıl dünyanın en uzun binası Burç Halife’deki havai fişek gösterileriyle kutlandı.

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

İspanya

İspanya’nın Ermua kenti yeni yıla yanan Olentzero figürüyle girdi.

Fotoğraf: AA

Gazze

Burada rengarenk görüntülere yer versek de Gazze’de savaş devam ediyor ve binlerce çocuk her an İsrail hava saldırılarında enkaz altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Ama her şeye rağmen yeni yılda ateşkesin sağlanacağı ve barışın geleceği umudunu taşıyorlar. Filistinli sanatçı Menna Allah Hamuda hafta başında Gazze Şeridi’ndeki Deyr El Balah’taki UNRWA okulunda çocukların yüzlerini 2024’ün gelişini kutlamak amacıyla barış sembolleriyle boyadı.

Fotoğraf: Shutterstock

Fotoğraf: Shutterstock

İsrail

İsrail’de ise sokak duvarları Hamas’ın 7 Ekim’de esir aldığı rehinelerin fotoğraflarının yer aldığı afişlerle kaplı.

Fotoğraf: Shutterstock

Dün sabah saatlerinde Tel Aviv’deki öğrenciler Hamas tarafından rehin alındığı düşünülen bir İsraillinin anısına dans gösterisi düzenledi.

Fotoğraf: Shutterstock

Slovakya

Slovakya’da ise yeni yıl Ukrayna sınırına yakın Kosice bölgesinde bulunan Cierna nad Tisou kasabasında havai fişek gösterileri eşliğinde karşılandı.

Fotoğraf: AA

Ukrayna

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle Ukrayna’nın Lviv kentinde yeni yıl kutlaması yapılmadı.

Fotoğraf: AA

Vatandaşlar renkli ışıklarla süslenen sokaklarda vakit geçirdi.

Fotoğraf: AA

Kiev’de ise gece yarısına yaklaşırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Telegram üzerinden yayınladığı mesajda “Ukraynalılar soğuktan da karanlıktan da güçlüdür. Ukraynalılar entrikalardan, yalanlardan, acıdan, umutsuzluktan ve uyumsuzluktan daha güçlüdür. Ukraynalılar korkudan daha güçlüdür. Ukraynalılar terörden daha güçlüdür. Ukraynalılar kötülükten daha güçlüdür. Ukraynalılar yaşadığımız savaştan daha güçlüdür. Ukraynalılar birlikte daha güçlüdür!” diye yazdı.

Yılbaşı gecesi Kiev’de barlar dolaşılarak müşterilere şarkı ve ilahiler söylendi. Fotoğraf: Shutterstock

Irak

Irak’ta Duhok iline bağlı Zaho kentinde havai fişek gösterisi düzenlendi.

Fotoğraf: AA

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Kutlamalar Parkı’ndaki etkinlikteyse yeni yıl dron gösterisi eşliğinde kutlandı.

Fotoğraf: AA

Hoş geldin 2024! Türkiye yeni yılı coşku ve umutla karşıladıHoş geldin 2024! Türkiye yeni yılı coşku ve umutla karşıladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.