Dünyanın en uzun seçimi sona erdi

Hindistan'da altı hafta süren yedi aşamalı seçimde sandıklar kapandı. Sandık çıkış anketlerine göre mevcut Başbakan Modi ve partisi yarışı önde götürüyor.

Dünya 2 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da 19 Nisan’da başlayan genel seçimlerde yedinci ve son aşama tamamlandı. Ülke parlamentosunun alt kanadı Halk Meclisi’ne (Lok Sabha) gönderilecek vekilleri tayin eden sandıkların da kapanmasıyla altı haftalık maraton sona erdi.

Dünyanın en uzun seçiminde sandık çıkış anketleri Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğindeki ittifakın oylamada büyük bir çoğunluk kazanacağını ve çoğu analistin beklediğinden daha iyi performans göstereceğini söylüyor.

Çıkış anketlerinin çoğu iktidardaki Ulusal Demokratik İttifak’ın (NDA) 543 üyeli parlamentonun alt kanadında üçte iki çoğunluğu kazanabileceğini öngörüyor. Üçte iki çoğunluk hükümetin anayasada geniş kapsamlı değişiklikler yapmasına olanak tanıyacak.

Beş büyük çıkış anketinin özeti NDA’nın 353 ila 401 arasında sandalye kazanabileceğini öngörüyor ki, bu sayı pazartesi günü finans piyasalarını canlandıracak gibi görünüyor. NDA’nın 353 sandalye kazandığı 2019 Genel Seçimleri’nde BJP 303 sandalyeyi tek başına almayı başarmıştı. Beş anketten üçü zaten BJP’nin tek başına 2019 genel seçimlerinden daha fazla kazanabileceğini gösteriyor.

Rahul Gandhi’nin Kongre partisinin liderliğindeki muhalif INDIA ittifakının ise 125 ila 182 arasında sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

Bu arada araştırma şirketleri tarafından yapılan sandık çıkış anketleri, Hindistan’da sık sık yanlış sonuçlar verdiği için kötü bir sicile sahip. Analistler bu kadar büyük ve çeşitlilik içeren bir ülkede doğru sonuçlara ulaşmanın zor olduğunu söylüyor.

Modi erken zafer ilan etti

Başbakan Modi oy verme işleminin sona ermesinin ardından yaptığı ilk açıklamada sandık çıkış anketlerine atıfta bulunmadan zaferini ilan etti.

X hesabından yaptığı paylaşımda Modi “Hindistan halkının NDA hükümetini yeniden seçmek için rekor sayıda oy verdiğini güvenle söyleyebilirim” dedi fakat bir kanıt sunmadan yaptı bu açıklamayı.

Hindistan Başbakanı paylaşımında sözlerine şöyle devam etti:

“Seçmenler geçmişteki performansımızı ve çalışmalarımızın yoksulların, dışlanmışların ve ezilenlerin yaşamlarında nasıl niteliksel bir değişim yarattığını gördüler. Aynı zamanda Hindistan’daki reformların Hindistan’ı nasıl beşinci büyük küresel ekonomi haline getirdiğine de tanıklık ettiler. Her programımız hedeflenen kitlelere herhangi bir önyargı olmadan ulaştı.”

Muhalefete de sert sözlerle yüklenen Modi “Oportünist INDIA İttifakı seçmenlerin ilgisini çekmeyi başaramadı. Kastçı, komünal ve yozlaşmışlar” diye yazdı.

Muhalefetten tepki: Sonuçlar önceden ayarlandı

Seçim öncesi anketler BJP’nin seçimlerde çoğunluğu kolayca koruyacağını gösteriyordu. Ancak parti, INDIA ittifakının yoğun kampanyasıyla karşılaşarak yarışın ne kadar yakın olabileceği konusunda bazı şüpheler uyandırdı. Birçok siyasi analist ise BJP’nin zafer marjının 2019’dan daha dar ya da ona yakın olacağını tahmin etti.

Muhalefet ise sandık çıkış anketlerini reddediyor ve bu anketleri “önceden ayarlanmış” olarak nitelendiriyor. Muhalefet partilerinin çoğu Hindistan’ın ana haber kanallarını Modi lehine yayın yapmakla suçluyor. Kanallar ise bu suçlamaları reddediyor. Ayrıca Hindistan’da sandık çıkış anketlerinin çoğunlukla bilimsellikten uzak olduğunu söylüyorlar.

Kongre partisinin sosyal medya sorumlusu Supriya Shrinate haber ajansı ANI’ye yaptığı açıklamada “Bu bir hükümet çıkış anketi, bu Narendra Modi’nin çıkış anketi” dedi ve ekledi “Kaç koltuk kazanacağımıza dair bir fikrimiz var. 259’dan bir koltuk eksik olmayacak.”

Modi kazanırsa Nehru’nun rekoruna ortak olacak

Yaklaşık bir milyar kişi, 19 Nisan’da başlayan ve birçok bölgede kavurucu yaz sıcağında yapılan yedi aşamalı seçimde oy kullanma hakkına sahipti.

Seçmenler, ülkedeki 28 eyalet ile ‘Birlik Toprakları’ olarak bilinen ve sekiz özel yönetim bölgesini kapsayan yedi aşamalı genel seçimler çerçevesinde 19 ve 26 Nisan’da, ayrıca 7, 13, 20, 25 Mayıs ve 1 Haziran’da oy kullandı.

Seçim Komisyonu oyları 4 Haziran’da sayacak ve sonuçların aynı gün açıklanması bekleniyor.

73 yaşındaki Modi’nin kazanacağı bir zafer onu bağımsızlık lideri Jawaharlal Nehru’dan sonra üst üste üç dönem kazanan ikinci başbakan yapacak.

Öte yandan piyasa analistleri sandık çıkış anketlerinin olası sonuçlara ilişkin belirsizliği ortadan kaldırdığını ve Modi’nin büyüme odaklı ekonomi politikalarının sürekliliğine işaret ettiğini söyledi.

'Beni Tanrı gönderdi' diyen Başbakan Modi'ye partisinden destek: Doğru, günde en az üç miting yapıyor ve hiç yorulmuyor‘Beni Tanrı gönderdi’ diyen Başbakan Modi’ye partisinden destek: Doğru, günde en az üç miting yapıyor ve hiç yorulmuyor

Hindistan seçimlerinde sona doğru: '27'li Masa' Modi'ye karşı, diplomasiyi neler bekliyor?Hindistan seçimlerinde sona doğru: ’27’li Masa’ Modi’ye karşı, diplomasiyi neler bekliyor?

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.