Elon Musk, Erdoğan ile görüşmesine kucağında çocuğuyla geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği ABD'de önce Gürcistan Başbakanı Garibaşvili ve ABD'li milyarder Elon Musk ile Türkevi'nde görüştü. Erdoğan, görüşmeye çocuğuyla gelen Musk'a Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de açma çağrısında bulundu.

Dünya 18 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Elon Musk, oğluyla birlikte Erdoğan'ı Türkevi'nde ziyaret etti. Fotoğraf: İletişim Bakanlığı/Twitter

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı için geldiği ABD’nin New York kentinde hızlı bir görüşme trafiğine de başladı. Erdoğan ülkeye gelişinin ilk gününde Gürcistan Başbakanı Garibaşvili ve iş insanı Elon Musk’ı Türkevi’nde ağırladı.

Hem Garibaşvili hem de Musk görüşmesi baş başaydı. Garibaşvili ile olan görüşmede dikkat çeken nokta Erdoğan’ın Orta Koridor’un hayata geçirilmesinin öneminden bahsetmesi oldu. Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti.

Garibaşvili ve Erdoğan Türkevi’ndeki görüşmeden. Fotoğraf. AA

Orta Koridor; Türkiye’den başlayarak demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi’ne, oradan da Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan/Kazakistan güzergahını takip ederek Çin’e uzanıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da cumartesi günü Orta Koridor’un önemine vurgu yaparak, “İpek Yolu yüzyıllar önce vardı, yine var olmaya devam edecek” demişti.

Erdoğan’ın bir sonraki misafiri ise kucağında oğlu X Æ A-12 ile gelen Tesla, Space X ve X şirketlerinin sahibi ABD’li milyarder Elon Musk oldu. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeyle ilgili olarak İletişim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Erdoğan’ın Musk’a Türkiye’nin uzay vizyonundan bahsettiği ve Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de açması için çağrıda bulunduğu belirtildi.

Erdoğan’ın İzmir’deki Teknofest’e davet ettiği Musk’ın Türkevi’nden çıkarken elinde Cumhurbaşkanı’nın kaleme aldığı ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ kitabının İngilizcesinin bulunması dikkat çekti.

Fotoğraf: Fatih Aktaş/Anadolu Ajansı

İlerleyen saatlerde görüşmeden medyaya yansıyan görüntülerde Erdoğan’ın X Æ A-12’ye top hediye ederek adını söylediği görüldü. Ayrıca Cumhurbaşkanı, Musk’a eşinin nerede olduğunu sordu. Musk ise soruya ayrı yaşadıkları ve çocuğa kendisinin baktığı cevabını verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Musk’ın yeni açılacak Tesla fabrikasının yeri konusunda Türkiye’nin ‘en önemli adaylar’ arasında yer aldığını söylediğini aktardı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.