Erdoğan: Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın hesabını mutlaka soracağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic görüşmesi İstanbul'da gerçekleşti. Yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, İsrail askerlerinin katlettiği Eygi'nin hesabını soracaklarını söyledi.

Dünya 14 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile İstanbul’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki görüşme öncesinde düzenlenen resmi karşılamadan hemen sonra Erdoğan ve Becirovic basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan iki konu oldu. Biri Gazze, diğeri de Balkanların istikrarı.

‘Yaşanacak bir menfi gelişme istikrara tehdit’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’te 6 Ekim’de gerçekleştirilecek yerel seçimlere atıfla bölge için sükunetin kritik olduğunun altını çizdi. Erdoğan, ” Bosna Hersek’te yaşanabilecek herhangi bir menfi gelişmenin tüm Balkanların istikrarına tehdit oluşturacağı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bu çerçevede Bosna Hersek’te 6 Ekim’de düzenlenecek yerel seçimlerin huzur içinde tamamlanarak hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

‘Ayşenur’un hesabı sorulacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında 90’lı yıllarda Bosna Hersek’te gerçekleştirilen katliamın bir benzerinin bugün Gazze’de yaşandığına dikkat çekti. “Srebrenitsa soykırımının failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse Gazze’de yaşananların failleri de hesap verecektir” diye Erdoğan, “41 bini aşkın Gazzeli kardeşimizle birlikte İsrail tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın da hesabını adalet önünde mutlaka soracağız” diye konuştu.

Denis Becirovic de iki ülke arasındaki ilişkinin daha da güçlenmesini temenni ettiğini söyledi.  Becirovic, “Bildiğiniz gibi iki ülke arasında ilk ticari anlaşma yapılmıştır. İkili ticaret ilişkilerimizin daha da güçlenmesini dileriz. Ortak konuları konuşma fırsatını bulduk. Önümüzdeki yıl Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yılı. Biz nefret politikası gütmeyeceğiz. Kimse böyle hadiseler görmesin diye çalışacağız. İki ülkenin dost ilişkileri önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini düşünüyorum. Erdoğan’a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Erdoğan iki ülke arasındaki projelere de dikkat çekti

İkili ticaret hacminin bu senenin sonunda 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı, “Tabii bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Bu minvalde karşılıklı ticarete artırma noktasında yapılabilecekler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Saraybosna-Belgrad otoyolunun yapımına ilişkin çalışmaları da bu kapsamda ele aldık. Projenin bir an evvel tamamlanmasına dair temennimi Sayın Başkanla paylaştım enerji ve altyapı başta olmak üzere Bosna Hersek’in kalkınmasına yönelik projelere destek vermeye devam edeceğimizi de bu vesileyle kıymetli kardeşime aktardım” ifadelerini kullandı.

İsrail Ayşenur'u meğer çatışmalar bitince vurmuş: 'Kanıtımız var' diyen Türkiye tutuklama talep edecekİsrail Ayşenur’u meğer çatışmalar bitince vurmuş: ‘Kanıtımız var’ diyen Türkiye tutuklama talep edecek

Biden'ın İsrail için bir mazereti var: Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldüren kurşun 'yerden sekti'Biden’ın İsrail için bir mazereti var: Ayşenur Ezgi Eygi’yi öldüren kurşun ‘yerden sekti’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.