Erdoğan: İsrail Hamas’ı yenerse eninde sonunda gözünü Anadolu’ya dikecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKP grup toplantısında "İsrail Hamas'ı yenerse eninde sonunda gözünü Anadolu'ya dikecek" diyerek Hamas'ı desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Dünya 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da bir araya geldi. // Nisan 2024 Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dünkü AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada yalnızca Türkiye’deki siyaset sahnesinden değil Gazze’de yedi aydır devam eden savaştan da bahsetti. Erdoğan İsrail Gazze’deki savaşta Hamas’ı mağlup ederse “gözünü Türkiye’ye dikeceğini” söyledi.

Savaşın başından bu yana neredeyse her konuşmasında Gazze’de yaşananlara değinen Erdoğan İsrail’i bir kez daha “terör devleti,” İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu da “terörist” ilan etti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile son görüşmesinde taraflar arası kriz yaratan da ne Kıbrıs sorunu ne de Doğu Akdeniz’deki gaz meselesiydi; Miçotakis’in Hamas’tan terör örgütü olarak bahsetmesiydi.

İsrail dışında ABD ve Avrupa da Hamas’ı terör örgütü sayıyor. Ancak Erdoğan Hamas’ı Filistin’in özgürlüğünü savunan “mücahitler topluluğu” olarak görüyor. Miçotakis ile ortak basın toplantısında da “Gazze’de 35 bin Filistinli öldürülmüşken Hamas’a terör örgütü demek acımasız olur” demişti.

‘Bunu göremeyecek kadar kör müsünüz?’

TBMM’de düzenlenen grup toplantısında Erdoğan “Sanmayın ki İsrail Gazze’de duracak. Bu azgın devlet, bu terör devleti eğer durdurulmazsa vadedilmiş topraklar hezeyanıyla gözünü er ya da geç Anadolu’ya dikecek. İsrail, Gazze’de sadece Filistinlilere saldırmıyor. Bize saldırıyor. Hamas Gazze’de Anadolu’nun ileri hat savunmasını yapıyor. Bunu göremeyecek kadar kör müsünüz? Bunu anlamayacak kadar mı idrakiniz kapandı” diye konuştu. Erdoğan devamında “Hem kendi topraklarının istiklali için savaşan hem de Anadolu’yu savunan Hamas’ın yanında durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan’ın bahsettiği, Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat’ta geçen anlatıma göre Tanrı’nın Hz. İbrahim ve soyuna söz verdiği bu “vadedilmiş topraklar” Fırat Nehri’nden Nil Nehri’ne kadar olan bölgeyi kapsıyor. Bu topraklara Akdeniz ve Türkiye’nin bazı bölgeleri de dahil.

Erdoğan Miçotakis ile görüşmesinde “Bini aşkın Hamas mensubu Türkiye’deki hastanelerde tedavi oluyor” diyerek bir kez daha dünya gündemine gelmişti. Ayrıca son zamanlarda Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmeler de hız kazandı. Hafta sonu MİT Başkanı İbrahim Kalın Doha’da Haniye ile bir araya gelmişti. The Times’taki son iddiaya göre de Hamas Türkiye’de üs kurmaya hazırlanıyor.

Fidan telefon trafiğine tutuldu

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün hem ABD’li mevkidaşı Antony Blinken, hem de Haniye ile telefon görüşmesi yaptı. İki görüşmenin de gündemi Gazze’deki savaştı. Diplomatik kaynakların aktardığına göre Haniye ile olan görüşmede ateşkes müzakereleri ele alınırken Blinken ile görüşmede İsrail’in Refah’a saldırmasının “kabul edilemez” olduğu belirtildi.

'Kazan-kazan' politikası ışığında pasif agresif görüşme: Erdoğan Hamas, Miçotakis Kariye için gerildi‘Kazan-kazan’ politikası ışığında pasif agresif görüşme: Erdoğan Hamas, Miçotakis Kariye için gerildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.