Erdoğan Körfez turuna son gaz devam ediyor: Katar’da da işbirliği anlaşması imzalandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Körfez turunun ikinci durağı Katar'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü. Al Sani'nin Erdoğan'a 2022 Dünya Kupası finalinin topunu gösterdiği görüşmenin ardından ikili anlaşma imzalandı.

Dünya 19 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Erdoğan ve Katar Şeyhi Al Sani. Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem bölgesel ilişkileri sağlamlaştırmak hem de Türkiye’ye yeni yatırımcılar çekmek için çıktığı Körfez turunun ilk durağı Suudi Arabistan’da beş yeni anlaşma imzaladı, Suudi Arabistan’a Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) sattı. Erdoğan turunun ikinci turunda ise Katar’a gitti.

Katar Emiri, Cumhurbaşkanı’na Dünya Kupası toplarından birini hediye etti.

Erdoğan’ı, Hamad Uluslararası Havalimanı’nda Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyye karşıladı. Daha sonra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan, geleneksel marş ve kıta denetimi töreninin ardından Al Sani ile baş başa görüştü. Katar Emiri, görüşme sırasında Erdoğan’a geçen yıl Katar’da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası finalinde kullanılan ve Arjantinli futbolcu Messi’nin imzaladığı topu gösterdi.

Erdoğan’ın Katar Emirine hediyesi Togg araç. Emir hemen direksiyona geçti.

Erdoğan ise Al Sani’ye mavi renkli Togg’dan hediye etti. Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a da beyaz renkli Togg’dan hediye etmişti.

Görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin 50’nci yıldönümü şerefine ikili anlaşma imzalandı. Anlaşmayı Erdoğan ve Al Sani’nin de katılımıyla Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Jassim Al Thani imzaladı.

Yayımlanan ortak bildiride iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin ilerletilmesinin içtenlikle istenildiği belirtildi. Bildiride, “Siyasi, diplomatik, ekonomik ve ticari alanlardaki stratejik ilişkilerimiz ve ikili işbirliğimiz temelinde ve iki ülkenin bilge liderlerinin direktifleri doğrultusunda, iki kardeş ülke ve halkların yararına ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin sürekliliğini sağlamak için çeşitli alanlarda koordinasyon sağlamak üzere ortak çabalarımızı sürdürme kararlılığındayız” ifadeleri yer aldı.

Ziyaretten büyük anlaşma çıktı: Türkiye Suudi Arabistan'a Akıncı TİHA satıyorZiyaretten büyük anlaşma çıktı: Türkiye Suudi Arabistan’a Akıncı TİHA satıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Sheikh Mohammed Bin Hamad Al-Thani ile görüştüğünü söyleyerek, “Görüşmemizde önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artırmaya yönelik atacağımız ortak adımlara ve odaklanacağımız iş fırsatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Katar ziyaretini sona erdiren Erdoğan, turun son durağı Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti.

Söz verildi, imzalandı: Suudi Arabistan'la doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim anlaşmasıSöz verildi, imzalandı: Suudi Arabistan’la doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim anlaşması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.