Erdoğan Netanyahu’yu diktatörlerle kıyasladı, İsrail ve Türk hükümeti karşılıklı atıştı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün İlim Yayma Vakfı'nın Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Netanyahu'yu Hitler, Franco ve Mussolini ile kıyaslaması İsrail hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı. Tel Aviv ve Ankara sert atıştı.

Dünya 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Erdığan ve Netanyahu geçen yıl Türkevi'nde el sıkışırken.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Gazze savaşı başladığından bu yana ipler iyice gerildi. Savaşın başında ilişkilerin yeni düzeldiği İsrail’i de gözeterek taraflara “itidal” çağrısı yapan Erdoğan savaşın ilerleyen aşamalarında ölü sayılarının binleri aşması ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne yakıt, su gibi ihtiyaçların ulaşmasının önünü tıkamasının ardından eleştirilerini katılaştırdı.

Erdoğan yeri geldi Netanyahu’yu Srebrenitska Soykırımı’nın mimarlarından Sırp lider Slobodan Milosevic’e benzetti, yeri geldi Adolf Hitler’e. Erdoğan’ın Netanyahu ve İsrail ile ilgili son sert söylemi ise Haliç Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen İlim Yayma Vakfı Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sırasında geldi.

Hamas için hiç kimsenin “terör örgütü” ifadesi kullanamayacağını söyleyen Erdoğan “Hamas’ın arkasında dimdik duran bir ülke Türkiye” dedi ve bu kez İsrail için “terör devleti” ifadesini kullanarak “Terör devleti olan İsrail, Filistinli kardeşlerimize tam anlamıyla soykırım politikası uygulamaktadır” dedi. Erdoğan Netanyahu için “Nazi” suçlamasını da yineleyerek “Netanyahu ve gözünü kin bürümüş yönetimi Gazze’de işledikleri insanlık suçlarıyla günümüzün Nazileri olarak isimlerini Hitler’in, Mussolini’nin, Stalin’in, Franco’nun ve diğer modern dönem canilerinin yanına ekletmişlerdir” dedi.

‘Tayyip Erdoğan 15 sene evvel 'One minute' dediyse bugün de aynı yerde’‘Tayyip Erdoğan 15 sene evvel ‘One minute’ dediyse bugün de aynı yerde’

Türkiye Hamas’ı terör örgütü olarak tanımıyor, Hamas liderleri sık sık Türkiye’ye gidip geliyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Hamas lideri İsmail Haniye arasında ocak ayında bir görüşme gerçekleşmişti. Bu görüşmeyi şubatın başlarında MİT şefi İbrahim Kalın ve Haniye arasındaki görüşme izlemişti. Hamas ayrıca ateşkes anlaşmasında garantörleri arasında Türkiye’yi gösteriyor.

İsrail cephesinden sert tepkiler geldi

Erdoğan’ın sözleri Netanyahu cephesinde tepki gördü. Resmi sosyal medya hesabından Erdoğan’a yanıt veren Netanyahu İsrail’in “savaş hukukuna bağlı kaldığını” iddia etti ve “Savaş hukukuna bağlılığını koruyan İsrail; terör örgütü Hamas’ın katillerini ve tecavüzcülerini destekleyen, Ermeni Soykırımı’nı inkar eden, kendi ülkesinde Kürtleri katleden ve rejim muhalifleriyle gazetecileri baskı altında tutan Erdoğan’dan ahlak konusunda vaaz alacak değildir” dedi.

Ulusal Birlik Partisi lideri ve savaş kabinesinde bakanlık yapan Benny Gantz da Netanyahu’ya arka çıkarak Erdoğan’ın Hamas’a verdiği desteği eleştirdi. Gantz sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda “Erdoğan’ın Hamas’ın tarafında durması onu insanlığa karşı işlenen suçların destekçisi yapar. İsrail başbakanını diktatörlerle kıyaslamak ise ikiyüzlülüğün zirvesidir” dedi ve ekledi: “Erdoğan’ın Hamas’ın terör örgütü olmadığına inanmaması, kendi vatandaşlarına yönelik tutumunu da gözler önüne seriyor. İsrail insanlıktan nasibini almadığını kanıtlamış olanlara karşı savaşırken bile uluslararası hukuka bağlı kalmaya devam edecektir.”

Netanyahu’yu destekleyen bir diğer kişi ise İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz oldu. Katz X’ten yaptığı Türkçe paylaşımda “HAMAS’ın Yahudilere ve İsrail Devleti’ne karşı işlediği cinayetlere ve cinsel suçlara Erdoğan’ın verdiği destek, onu tarihteki en büyük zalimlerden ve antisemitlerden biri, ülkesini de İran’la birlikte dünyadaki en büyük terör destekçisi haline getirmektedir. Modern Türkiye’nin babası Kemal Atatürk tarafından kurulan cumhuriyet için ne büyük bir utanç” dedi.

Karşınızda ‘savaş hukukuna bağlı kalmış’ İsrail

Gazze Şeridi’nde şimdiye kadar 30 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özellikle Gazze’nin kuzeyine insani yardımların ulaşmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle insanlar açlıktan kırılmaya başladı. Şimdiye kadar en az 20 kişi açlıktan dolayı hayatını kaybetti, bunların 16’sını çocuklar oluşturuyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nde karadan ve havadan yürüttüğü saldırılar sivil-asker ayrımı yapmıyor, üstelik ambulanslar, sivillerin sığındığı BM okulları hedef alınıyor, İsrail askerleri hastanelere baskınlar düzenleyerek hepsini birer birer tahliyeye zorluyor.

Bir noktada ABD bile araya girmek zorunda kaldı. İsrail’in insani yardımların Gazze’ye girmesine karşı uyguladığı katı önlemlere karşılık ABD, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Umman ve Bahreyn havadan paraşütlerle yardım indirmeye başladı. Ne var ki bunun da sanıldığı kadar etkili olmadığı çok geçmeden anlaşıldı. Çünkü havadan indirilen yardım kutularından bazıları sivillerin üzerine düştü. Bunun sonucunda beş kişi hayatını kaybetti.

Türk hükümetinden yanıt geldi

Netanyahu’nun açıklamasına hükümetten ve AK Parti içinden tepki gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Netanyahu suçlarını örtbas etmek için yine Türkiye’ye saldırıyor. Zaten tarih onu hem bölgemizi hem de kendi ülkesini felakete sürükleyen bir lider olarak yazdı. Filistinli kardeşlerimizle tam dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan’ı “halkının yaşamını iyileştirmek ve komşularıyla iyi ilişkiler kurmak için gece gündüz çalışan” bir lider olarak tanımlayan Altun, Netanyahu için ise “evrensel insani değerler dahil her şeyi bencil siyasi amaçları uğruna feda eden” bir lider olarak niteledi ve ekledi: “Bu tür liderler işgal altında yaşayanların hayatlarını mahvetmek için gece gündüz çalışırlar. Bölgelerinde her zaman istikrarsızlığa, çatışmaya, savaşa yol açarlar. Kendilerinden başka kimsenin refahını umursamadıkları için bu adaletsizliğe devam ederler. Ülkesinin yüz karası olan Netanyahu da işte bu liderlerden biridir.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Netanyahu ve bakanlarının Erdoğan ile ilgili açıklamalarının “yok hükmünde” olduğunu söyleyerek “Küresel vicdan, Netanyahu yönetiminin bölge ve dünya barışı için oluşturduğu tehdidi lanetlemektedir. İsrail’in insanlığa karşı işlediği suçları her platformda dile getirmeye devam edeceğiz. Katillerin hesap vermesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.