AYM’ye yeni üye: ‘İstanbul Sözleşmesi’ ve Ayasofya kararlarında imzası vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi ve “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yasaldır” kararlarına imza atan Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil’i Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadı.

Gündem 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi üyesi Muammer Topal’ın görev süresi 30 Ocak’ta doldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Danıştay Genel Kurulu’nda belirlenen üç üye arasından Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil’i yeni Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atadı.

Akçil’in başkanı olduğu Danıştay 10. Dairesi müze olan Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili karara imza atmıştı. İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis kararı olmadan feshedilmesi kararı da Akçil’in başkanlığını yaptığı Danıştay 10. Daire tarafından hukuka uygun bulunmuştu.

Yılmaz Akçil kimdir

16 Ağustos 1968 tarihinde Afyon Sandıklı’da doğdu. Isparta Gönen Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda “Türk İdari Yargısında Yürütmenin Durdurulması” başlıklı teziyle ile yüksek lisansını tamamladı.

Sivas ve Mersin vergi mahkemesi üyeliği, Erzurum İdare Mahkemesi üyeliği ve Erzurum İdare Mahkemesi Başkanlığı, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı yaptı. 25 Şubat 2011 tarihinde Danıştay üyeliğine seçilen Akçil 27 Şubat 2014-09 Temmuz 2018’de Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı görevini yürüttü. 17 Aralık 2018’de Danıştay 10’uncu Daire Başkanlığına seçildi.

AYM üyeleri kimler arasından atanır

12 Eylül 2010’daki Anayasa değişikliği referandumuyla Anayasa Mahkemesi’nde yedek üyelik sistemi kaldırılmıştı. Kararla birlikte AYM 11 asıl dört yedek üye yerine 15 asıl üyeden oluşan yapıya geçti ve mevcut yedek üyeler asıl üye oldu. Görev süresi 12 yıl olarak belirlenen AYM üyeliği için aynı kişi iki kez seçilemiyor ve 65 olan yaş haddini dolduran üye emekliye ayrılıyor. Cumhurbaşkanı üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulu’nun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden, dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçiyor.

Erdoğan’ın atadığı AYM üyeleri

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, görev süresi dolan üye Muammer Topal ve üyeler Muhammed Emin Kuz ile Engin Yıldırım dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmıştı.

Başkanvekili Kadir Özkaya, üyeler Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Selahaddin Menteş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla atanmıştı. AYM üyeleri Kenan Yaşar, Rıdvan Güleç ve Muhterem İnce ise TBMM kararıyla göreve geldi.

AYM Başkanı derdini hukuk öğrencilerine anlattı: Aklıselimle çözmek zorundayızAYM Başkanı derdini hukuk öğrencilerine anlattı: Aklıselimle çözmek zorundayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.