Cevheri Güven’e bilgi aktaran polisin biriminde Erdoğan’ın bilgileri sorgulanmış

FETÖ'cü Cevheri Güven'e bilgi aktardığı gerekçesiyle tutuklanan polis memurunun görev yaptığı Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TC kimlik numarasıyla bilgilerinin sorgulandığı ortaya çıktı.

Gündem 22 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Cevheri Güven, sosyal medya ve YouTube’da FETÖ’cü olduğunu gizlemeyen ama ‘gazeteci’ de olduğunu iddia eden, zaman zaman bazı ilginç bilgilerle sürekli eleştirel yayınlar yapan, videolar çeken bir isim. Uzun zamandan beri Almanya’da yaşadığı biliniyor, Türkiye’ye yönelik YouTube yayınlarını burada kaydediyor ve yayınlıyor. Cevheri Güven hakkında Türkiye’de alınmış yakalama kararları var.

Savcılara göreyse Cevheri Güven ‘gazeteci’ falan değil ‘FETÖ’nün sosyal medya propaganda sorumlusu.’ Yine savcılara ve polise göre, Cevheri Güven’e Türkiye’den bazı FETÖ’cüler bilgi sızdırıyor.

Nitekim yakın zamanda Güven’e bilgi sızdırdığı gerekçesiyle Serkan Dinçer adlı bir polis memuru yakalandı ve tutuklandı.

Tutuklanan polis memurunun telefonlarında yapılan incelemede polis Serkan Dinçer’in çift katmanlı şifreleme sistemine sahip e-posta hesapları kullandığı, onlarca sosyal medya hesabı açtığı ve bazı polisler hakkında bilgi arşivlediği ortaya çıktı.

Sabah’tan Halit Turan’ın haberine göre Serkan Dinçer’in cep telefonu hafızasını ikiye bölüp bir kısmını özel olarak şifrelediği, Cevheri Güven’in videolarını da mesajlaşma uygulamaları üzerinden dolaşıma soktuğu belirlendi.

O polisin e-posta ile Emniyet Genel Müdürlüğü personeliyle ilgili ithamları firari Güven’e göndererek video yayınlarının kaynağını oluşturduğu da belirlenmişti. Tüm bunların yanında Serkan Dinçer’in çalıştığı birimde büyük bir skandal daha patladı.

Erdoğan’ın bilgileri sorgulandı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde Serkan Dinçer’in çalıştığı Teknik Büro Amirliği’nde çalışan polis memuru Alper B. aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TC kimlik numarasını “ASENA” gibi proje programlarının birinde sorguladı.

Proje programlarının Narkotik Daire Başkanlığı bünyesinde olması nedeniyle buradaki görevliler sistem üstünden Erdoğan’ın TC kimlik numarasının sorgulandığını fark etti.

Bunun üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne sorguyu yapan polis memuru Alper B.’nin sicili gönderildi. Polis memuru hakkında idari soruşturma açıldı.

Aynı birime verildi

Polis memuru Alper B. 10 aralıkta Narkotik Şube Müdürlüğü Teknik Büro Amirliği’nden alınarak Sokak Suçlarıyla Mücadele Bürosuna verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından soruşturma da açılarak müfettiş görevlendirildi. Aradan bir süre geçtikten sonra soruşturma devam ederken ilginç bir şekilde polis memuru Alper B. 15 Ocak’ta tekrar Narkotik Şube Teknik Büro Amirliği’ne görevlendirildi.

O programlarla neler yapılıyor?

Türk mühendisler tarafından hazırlanan, e-Devlet ve UYAP ile İçişleri ve Adalet bakanlıklarının veri tabanlarıyla entegre çalışabilen ASENA’nın tüm dünyada kullanılan analiz sistemlerinde olmayan birçok özelliği var. Poliste veya adli sistemde bir suç kaydı olsun olmasın bireylerle ilgili pek çok bilgiye bu program üzerinden ulaşılabiliyor.

Bu programın varlığının yasalara ve temel insan haklarına uygun olup olmadığı tartışması bir yana, bu program üzerinden geçmişte de çok defa yetkisiz bazı sorgulamalar yapıldığı ortaya çıkmıştı.

2020 yılında birçok soruşturmanın yürütüldüğü Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun 115 eski personeli gözaltına alınmıştı. FETÖ üyeliğiyle suçlanan çalışanların Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda siyasetçi ve bürokratın TC kimlik numaralarıyla sistemde sorgulama yaptığı öne sürülmüştü.

Erzurum’da ise Recep Tayyip Erdoğan ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın TC kimlik numarasını sorgulayan üç SGK çalışanına 10 yıl hapis cezası verilmişti.

FETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı için bakanlığa başvurdularFETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı için bakanlığa başvurdular

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.