Yazı özleyenler için az daha sabır: Yarın güneş Batı’dan geliyor

Meteoroloji'nin hava durumu tahminlerine göre bugün ve yarın ülkenin büyük bölümü yağış etkisi altında olacak. Pazar günü toz taşınımı ülkeyi terk ederken güneş de kendini Batı'dan göstermeye başlayacak.

Çevre 10 Mayıs 2024
Temsili fotoğraf.

Mayıs ayı soğukları da beraberinde getirdi. Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında ülkenin geneli yağmurun etkisi altında olacak. Hava sıcaklıklarıysa mevsim normallerinde seyredecek, ciddi bir düşüş beklenmiyor. Öte yandan toz taşınımı da yine ülkeyi etkisi altına alacak. Uzmanlar kronik hastalıkları olan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Rüzgar, Marmara ve Ege kıyılarında kuzey, Batı Akdeniz ile İç Anadolu’nun güneybatısında güney yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) 11 Mayıs Cumartesi (bugün) hava durumu raporuna göre ülke genelinde yağmurlu hava etkili olacak. Bütün illerde yağış beklenirken hava sıcaklığının yine mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor.

MGM’nin 11 Mayıs Cumartesi günü hava durumu raporu.

MGM’nin 12 Mayıs Pazar (yarın) günü tahminine göreyse güneş yüzünü Batı’dan göstermeye başlayacak. Marmara Bölgesi’nin tamamı ve Ege ile Karadeniz’in bir kısmında güneşli havanın hakim olması beklenirken hava sıcaklıkları yine mevsim normalleri seviyesinde seyredecek. Diğer bölgelerdeyse yağışlı havanın etkili olacağı tahmin ediliyor.

MGM’nin 12 Mayıs Pazar günü hava durumu raporu.

Bununla birlikte İzmir’de etkili olan toz taşınımı kameralara da yansıdı. Kentte çöl tozunun taşımının yanı sıra fırtınanın da etkili olacağı bildirildi. Çöl tozu taşımının İzmir’in yanı sıra Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale illerinde yarın sabah saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

İzmir’de toz taşınımı etkili oldu.

Toz taşınımı nedir?

Toz taşınımı çöl tozlarının rüzgarın etkisiyle taşınması anlamına geliyor. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanlarını Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöller oluşturuyor. Buradaki tozlar atmosferin üst tabakalarına yükseliyor ve uzun mesafe kat ediyor. Daha büyük toz parçacıkları da kaynak alanlarının yakınlarında çöküyor ama küçük olanlar kilometrelerce ilerliyor.

Toz taşınımının yoğunluğuna göre sağlığa etkisi de artıyor ya da azalıyor. Yoğunlaştığı durumlarda görüş mesafesini de düşüren hava olayı özellikle astım ya da bahar alerjisi olanları daha fazla etkiliyor. Vatandaşlar hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması, baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirler. Bununla birlikte toz taşınımının pazar günü ülkeyi terk etmesi bekleniyor.

İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? İnce ince bir kar yağar sosyal medya üstüne: Yeni medya çağında hava durumu tahminlerini nasıl okumalıyız? 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.