Erdoğan-Orban görüşmesinde hediyeleşme: Togg’a karşılık Macar atı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban Budapeşte'de görüştü. İki lider birbirlerine Togg ve Macar atı hediye ederken Orban "Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak. Türkiye olmadan Macaristan'ın güvenliği yok" dedi.

Dünya 19 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban Budapeşte'de bir araya geldi. Erdoğan ziyaretinde Orban'a Togg hediye etti. / Fotoğraf: DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunduğu Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi.

Macar mevkidaşı Katalin Novak ile Sandor Sarayı’nda görüşmesinin ardından Karmelita Manastırı’na geçen Erdoğan kendisini karşılayan Başbakan Orban’a Türkiye’nin yerli aracı Togg’un oltu siyahı rengindeki SUV modelini hediye etti.

Araç iki ülke arasındaki dostluğa da işaret ediyor: Erdoğan Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin 100. yılına özel hazırlanan “HU TR-100 plakalı” Togg’u kullanan Başbakan Orban’a otomobil hakkında bilgi verdi. Macaristan Başbakanı’nın bu hediyeye karşılığı ise Macar atı oldu. Erdoğan’a hediye edilen at Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından teslim alındı.

Orban: Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak

Karmelita Manastırı’nda düzenlenen Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Altıncı Toplantısı’nın ardından iki lider ortak basın toplantısı için basın mensuplarının karşısına geçti.

Macar Başbakan ülkesi ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin önemine işaret ederek “Bugün ilişkilerimizi kapsamlı stratejik işbirliğine yükselttik. Bundan ötesi, daha yükseği var mı bilmiyorum. Diplomatik dilde bunun dostluk ve kardeşlik olarak en güçlüsü olduğunu düşünüyorum” dedi.

Orban Türkiye’nin gelecek yüzyıl için ortaya koyduğu projelerin önemine atıfta bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben “Önümüzdeki yüzyıl için çok büyük bir proje ortaya koydunuz. Önümüzdeki yüzyıl sizin olacak. Buna inandık, anlaşmalar yaptık. Türkiye olmadan Macaristan’ın güvenliği yok” dedi.

Erdoğan’dan Gazze vurgusu: ‘Dostumuz Macaristan da gereken katkıyı sağlayacaktır’

Erdoğan da üst düzey temas ve istişarelerin ikili münasebetlere olumlu yansıdığını söyleyerek şöyle dedi:

“Bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla ticaret hacmimiz geçen yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı, 6 milyar dolarlık müşterek hedefimize ulaşmakta kararlıyız. Bu çerçevede mevcut karma ekonomik komisyon mekanizmasına ilaveten ekonomi ve ticaret ortak komitesini tesis ettik. Ortak komitenin ilk toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye’de düzenleyerek ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız. Karşılıklı yatırımları teşvik ediyor, firmalarımızın gerek Macaristan’da, gerek Türkiye’de, gerekse üçüncü ülkelerde işbirliğini destekliyoruz. Halihazırda verimli bir işbirliğine sahip olduğumuz savunma sanayii ve enerji gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz.”

Orban ile başkanlık ettikleri Konsey Toplantısı’nda ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirdiklerini dile getiren Erdoğan iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için ilave adımlar ele aldıklarını söyledi. Erdoğan ziyaret vesilesiyle imzaladıkları anlaşmaların münasebetlerin sağlamlaşmasına yardımcı olacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orban ile önce akdettiğimiz ortak siyasi bildiriyle stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi, geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonumuzun da bir göstergesidir. 2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’nın açılış törenini bu akşam Cumhurbaşkanı Sayın Novak’ın da katılımıyla Sayın Başbakan ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halklarını birbirlerine daha da yakınlaştıracaktır.”

İkili görüşmelerde Türkiye, Avrupa Birliği ilişkileri, Ukrayna ve Gazze’deki gelişmeler dahil olmak üzere güncel meseleleri ele aldıklarını söyleyen Erdoğan 2024 yılının ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan’ın Türkiye’nin birliğe tam üyeliğine desteğini güçlü şekilde tekrar vurgulamasından memnuniyet duyduğunu belirtti, “Macaristan’a dönem başkanlığında şimdiden başarılar diliyorum. Filistin’de ve Ukrayna’da savaşın, şiddetin çözüm olmadığı noktasında Macar dostlarımızla hemfikiriz” dedi.

‘Gazze’de İsrail vahşetinin sona ermesi için çalışıyoruz’

Ukrayna’da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendirdiklerini, taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini Türkiye olarak tekrar canlandırmaya hazır olduklarını söyleyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Gazze’de ise İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz. Son gelişmelerle birlikte, 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin Devleti’nin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük. Uluslararası toplumun, İsrail’e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Bu bağlamda, dostumuz Macaristan’ın da gereken katkıyı sağlamaktan geri durmayacağına gönülden inanıyorum.”

İki ülke arasında 5 protokol imzalandı

Erdoğan’a Macaristan ziyaretinde eşlik eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat iki ülke arasında karşılıklı iş birliğine yönelik beş  protokol imzalandığını söyledi.

Ticaret Bakanı Bolat protokol anlaşmalarına ilişkin de şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretleri dolayısıyla bulunduğumuz Macaristan’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla Macar Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjarto’nun ve Enerji Bakanı Csaba Lantos’un hazır bulunduğu toplantıyı gerçekleştirdik. Macaristan tarihten gelen bağlarımız ve kültürel yakınlığımız olan, dostane ilişkiler yürüttüğümüz, Orta Avrupa ülkeleri arasında önemli bir ticaret ortağımızdır.

Görüşmede Macar tarafınca karayolu geçiş kotalarında artış talebimizin dikkate alınacağı, AB ile ilişkilerimiz açısından 2024 yılının ikinci yarısında üstlenecekleri AB Dönem başkanlığı döneminde Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini gündeme alacakları ifade edilmiştir. 12 Şubat 2024 tarihinde birinci dönem Ekonomi ve Ticaret ve Ortaklık Komitesi için Türkiye’de iki ülkenin iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelme konusunda mutabık kaldık.

Sayın Bakanlar ile ülkelerimiz arasında halihazırda devam eden ortak yatırımlarımız ile yeni işbirliklerini masaya yatırdık. 5 adet karşılıklı işbirliğine yönelik protokol imzaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda Macaristan ile ticaret hacmimizin daha yüksek seviyelere ulaşmasına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Erdoğan, Biden görüşmesini anlattı: F-16 konusunda olumluErdoğan, Biden görüşmesini anlattı: F-16 konusunda olumlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.