Eski İsveç Dışişleri Bakanı’ndan itiraf: Türkiye’ye terör saldırılarını ciddiye almadık

Eski İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin ciddi şekilde terör saldırılarına maruz kaldığını ve İsveç dahil diğer ülkelerin bu durumu ciddiye almadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da İstanbul'da yaptığı konuşmada İsveç'in NATO üyeliği için terörle mücadele şartını yineledi.

Dünya 8 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Eski Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin görev süresi içinde İsveç NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı.

İsveç devlet televizyonu SVT’nin ülkenin NATO üyeliğine başvuru sürecini ele alan ‘Processen’ adlı belgeselinde görüşlerine yer verilen eski Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin terör konusundaki söylemlerinde haklı olduğunu dile getirdi.

Linde, “Türkiye’nin ciddi bir şekilde terör saldırılarına maruz kaldığını ve biz dahil diğer ülkelerin bunu ciddiye almadığını düşünüyorum” dedi.

Terör örgütü PKK/YPG’nin İsveç’te finans kaynaklarının bulunduğuna dikkati çeken Linde, “Finans kaynakları konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunları eleştirme hakkı var. Bu, Erdoğan’a İsveç’in terörist olarak sınıflandırılan PKK’dan gelen tehdidi ciddiye almadığını eleştirme hakkı da veriyor” ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini, teröre yönelik tavrı nedeniyle veto ediyor.

Ann Linde, 10 Eylül 2019-17 Ekim 2022’de Sosyal Demokrat hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. İsveç, Linde döneminde 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu.

Erdoğan’dan İsveç açıklaması: ‘Nasıl güvenebiliriz?’

İstanbul’da kurmay subayların mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin NATO ittifakına yaptığı katkılara dikkat çekip İsveç’in üyeliği konusunda tavrını açıkladı: “Türkiye, sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir? Terör örgütleriyle arasına mesafe koymayan bir devlet, NATO’ya nasıl katkı yapabilir?”

Finlandiya’nın üyeliğine onay vererek ilkeli bir duruş sergilediklerini belirten Erdoğan, “Teröristleri himaye edenlere ve terörle mücadalede gerekli tedbirleri almayanlara da tepkimizi göstermekten çekinmedik” dedi.

“NATO çatısı altında dayanışma sergileyelim diyenlerin Türkiye’de darbeye kalkışmış, 40 yılda binlerce insanımızı katletmiş canilere kucak açmasının hiçbir makul gerekçesi olamaz. Terörle demokrasi, güvenlik, insanlık yan yana duramaz” ifadesini kullanan Erdoğan, Madrid’de verilen sözlere riayet edilmesinin beklendiğini aktararak “Salı günü Vilnius’ta yapılacak Liderler Zirvesi’nde tüm bu hususları tekrar ittifak ortaklarımızın dikkatine getireceğiz.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski'yle görüştü: Masada Tahıl koridoru ve bölgesel konular vardıCumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenski’yle görüştü: Masada Tahıl koridoru ve bölgesel konular vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.