Eski kabine mercek altında: Ukrayna’ya Slovak jeti vermek sabotajdır

Slovakya siyasetinin Rusya ve Ukrayna savaşı ekseninde kutuplaşması sürüyor. Moskova yanlısı mevcut hükümet, Kiev'e uçak bağışlayan eski yönetim hakkında soruşturma başlattı.

Dünya 22 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Slovakya Başbakanı Robert Fico. / Fotoğraf: Shutterstock

Slovakya’nın Rusya yanlısı mevcut hükümeti Ukrayna’yı destekleyen eski kabineye el yükseltti. Bir hükümet yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Slovak hükümetinin eski kabine ve savunma bakanı Jaroslav Nad hakkında, Rusya’nın işgaline karşı savunmasına yardımcı olması için Ukrayna’ya savaş uçağı ve hava savunma sistemi bağışladığı gerekçesiyle soruşturma başlatmasını istediğini söyledi.

Robert Fico liderliğindeki yeni hükümet Ekim 2023’te iktidara geldikten sonra keskin bir politika değişikliğine giderek Ukrayna’ya her türlü askeri sevkiyatı durdurdu ancak ticari sevkiyatın devam etmesine izin verdi. Ancak bu tutum bir önceki Slovakya hükümetiyle taban tabana zıt. Bir önceki hükümet, geçen yıl çoğu operasyonel olmayan bir düzine Rus yapımı MiG-29 savaş uçağının yanı sıra KUB hava savunma sistemini de Ukrayna’ya bağışlamıştı. Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri ve iktidardaki Smer-SD partisinin bir üyesi olan Ìgor Melicher, hava savunma sisteminin bağışlanmasının Slovak hava sahasını açığa çıkardığını ve vatandaşları tehlikeye attığını söyledi.

‘Slovakya’ya ihanet etti’

Melicher Facebook üzerinden canlı yayınlanan bir brifingde “Nad’ın Slovakya’ya ihanet ettiğine inanıyorum. Savunma Bakanlığı, sabotaj veya vatana ihanet suçu işlediği, yetkisini kötüye kullandığı ve güvene dayalı görevlerini yerine getirmediği şüphesiyle suç duyurusunda bulunuyor” dedi.

Melicher’in kullandığı argümanlardan biri, önceki hükümetin “bekçi” sıfatıyla ülkeyi yönettiği ve bu nedenle dış politika kararları alma yetkisinin sınırlı olduğuydu.

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle siyaseti iyice kutuplaşan ülke, Kiev’e verilen MiG’lerin yerine daha önce sipariş edilen F-16 savaş uçaklarını teslim alacak.

Orban'ın müttefiki, Rus yanlısı: Kim bu Slovakya Başbakanı Robert Fico?Orban’ın müttefiki, Rus yanlısı: Kim bu Slovakya Başbakanı Robert Fico?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.