Kapitalizm böyle bir şey: Trump vurulduktan sadece 3 saat sonra, vurulma anı fotoğraflı tişörtler satılmaya başlanmıştı bile

Eski ABD Başkanı Trump'a düzenlenen başarısız suikast girişimi eski başkanın kampanya sürecini olumlu etkilemekle kalmadı; Cumhuriyetçilerin ve Çinlilerin ekmek kapısı oldu. Trump'ın yumruğu havada fotoğrafının basıldığı tişörtler satışta.

Dünya 15 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: X/ ThaDietz_

Ülkenizde seçimlere dört ay kala desteklediğiniz siyasetçiye suikast girişiminde bulunulursa ilk tepkiniz ne olur? Öyle görünüyor ki Trump destekçisi fenomenler ve Cumhuriyetçiler suikast girişiminden sadece birkaç saat sonra Trump’ın yüzünde kan, yumruğu havada çekilen o ikonik fotoğrafını tişörtlere bastırarak piyasaya sürmeye koştu.

Amerikalı muhafazakâr yorumcu Candace Owens ve Trump yönetiminin eski yetkililerinden Sebastian Gorka Amerikan haber ajansı Associated Press’in foto muhabiri Evan Vucci’nin çektiği fotoğrafın çok konuşulması üzerine pazar günü öğleden sonra o fotoğrafın basıldığı tişörtleri piyasaya sürdü. Owens’ın tişörtünde “Tanrı ve Ülkemiz İçin” diye yazarken Gorka’nınkinde “Amerika’nın Başkanı” yazıyordu. Fiyatı 30 dolar kadardı.

WIRED her iki isme de tişörtlerin gelirlerinin nereye gideceğini sorduğunu belirtiyor. Nihayetinde buradan elde edilen gelirlerin Trump’ın seçim kampanyasına aktarılma ya da saldırı sırasında hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine bağışlanma ihtimali de var. Ancak ne Owens ne de Gorka WIRED’ın sorusuna cevap verdi.

Bu arada benzer bir fikir online satış sitesi Barstool Sports’un 2016’da satın aldığı bir başka online satış sitesi olan Old Row’un da aklına gelmişti. Barstool’un kurucusu ve sahibi David Portnoy saldırının olduğu gün sadece saatler sonra aynı fotoğrafın basılı olduğu tişörtün fotoğrafını paylaşarak takipçilerine söz konusu tişörtü satın almaları için Old Row’un linkini attı.

Bunun üstüne X kullanıcılarından bazılarının tepkileri şöyle oldu: “Şimdiden bundan para kazanmaya mı çalışıyorsunuz?”, “Sizin için her şey para” ve “Bundan elde edilen tüm para Trump kampanyasına aktarılmalı.” Tepkiler üstüne suikast tişörtü pazar günü Old Row’un satış kategorisinden kaldırıldı.

Fenomenler de akıma katıldı

Popüler YouTuber ve sosyal medya fenomenleri de kendi ürünlerini piyasaya sürdü. YouTube’da üç milyondan fazla abonesi olan Hodge Twins ikilisi üstünde “SAVAŞ! SAVAŞ! SAVAŞ!” yazılı tişörtlerini yine saldırı gecesi piyasaya sürdü. Ama onlar biraz daha hazırlıklıydı. Tişörtten elde edilen tüm gelirin Trump’ın kampanyasına gideceğinin altını çizmişlerdi.

Başka birçok TikTok kullanıcısı da hafta sonu boyunca TikTok Shop aracılığıyla aynı tişörtü sattı. Hatta bazıları canlı yayın açarak Flash TV’deki “5 kilo bal 100 lira” reklamlarında olduğu gibi izleyicilerini tişörtü satın almaya teşvik etti.

E-spor markası FaZe Clan’ın CEO’su ve YouTube’da beş milyon takipçiye sahip olan Richard Bengston saldırıdan kısa süre sonra Trump’ı desteklediğini göstermek için sosyal medya hesabına “TRUMP 2024” diye yazdı. Daha sonra FaZe Clan üstünde “MAKE FAZE GREAT AGAIN” (FAZE’İ YENİDEN YÜCELT / Trump’ın AMERİKA’YI YENİDEN YÜCELT sloganına gönderme) yazılı şapkalarının reklamını yaptı.

Çinliler de eksik kalmadı

Çinli e-ticaret şirketleri de akımdan geri kalmadı. South China Morning Post’un haberine göre popüler e-ticaret platformu Taobao saldırıdan sadece üç saat sonra bu baskılı tişörtleri satışa sundu. Taobao satıcılarına göre tişörtler üç saat içinde hem Çin’de hem de ABD’de iki binden fazla kişi tarafından sipariş edildi.

Ancak Taobao’daki satışlar da kısa süre sonra durdu. Çin medyasında söz konusu satışların görüntüleri de sansürlenmiş görünüyor.

Fenomenlerden destek yağmuru

Bu arada Trump’ın başına gelenler çok sayıda sosyal medya fenomeninin Trump’a destek mesajı yağdırmasına da neden oldu. Hem Youtuber hem de profesyonel boksör olan Jake Paul “Dünyada barış ve refahın sağlanması için dua ediyorum ve Trump’ın bu konudaki en iyi şansımız olduğuna inanıyorum. Tanrı’nın meleklerini, dünyanın kurtarıcılarını öldürmeye çalışırsanız onları sadece daha da yüceltmekle kalmış olursunuz” dedi.

Jake’in ağabeyi Logan Paul, Trump’ı doğrudan destekleyici bir mesaj yazmaktan kaçınsa da “Bir suikast girişiminden milimetrelerle kurtulup güvenliği durdurmak ve sonrasında ölüme meydan okuyarak yumruğunu havaya kaldırmak hayatımda gördüğüm en fiyakalı şey” diye yazdı.

İnsan kaçakçılığına bulaştığı düşünülen ve kadın düşmanı olduğu bilinen Tristan Tate de “Oyum kurşun geçirmez kanun kaçağına” dedi. Tristan’ın Romanya’da insan kaçakçılığıyla suçlanan kardeşi Andrew Tate de Trump’ı destekleyici mesajlar paylaştı.

Trump’ın kampanyası suikast girişimini daha paraya çevirmedi

Trump’ın geçen yıl Georgia’da sabıka fotoğrafı çektirmesinin üstünden iki saat bile geçmeden kampanya ekibi o fotoğrafının yer aldığı ürünleri piyasaya sürmüştü. Suikast olayından sonra kampanya ekibi bağış mesajları yollasa da saldırıya işaret eden herhangi bir ürünü şimdilik piyasaya sürmedi.

Bu arada Trump’a suikast girişiminin ardından bitcoin’in fiyatı da 62 bin 980 dolara yükselerek yüzde 9,5’lik bir artış yaşadı. Trump başkanlığı sırasında kripto paranın değerinin “havadan geldiğini” söyleyerek bu para birimini küçümsemişti. Ancak sonrasında U dönüşü yapan eski başkan bu seferki seçim kampanyasına kripto parayla bağış yapılmasını bile kabul etti.

Trump saldırıdan sonra ilk kez konuştu: İkonik fotoğraf için normalde ölmek gerekirTrump saldırıdan sonra ilk kez konuştu: İkonik fotoğraf için normalde ölmek gerekir

Adım adım: Trump'a suikast böyle düzenlendiAdım adım: Trump’a suikast böyle düzenlendi

Trump'ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldıTrump’ın havaya kalkan ikonik yumruğu: ABD siyasetinde yeni bir sayfa açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.