FBI tek tek anlattı: Trump’ın saldırganı Steam’de ’13 Temmuz çıkışım olacak’ diye haber vermiş

FBI yetkilileri eski ABD Başkanı Trump'a suikast düzenleyen Crooks'la ilgili detaylı portre çıkardı. Bu portre Crooks'un saldırının ipuçlarını Steam'den verdiğini ve Trump, Biden ve majör depresif bozukluğu araştırmaları yaptığını ortaya koydu.

Dünya 18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Berrak Güngör/10Haber

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a düzenlenen suikast girişiminin ardındaki gizem henüz çözülmüş sayılmaz. Çünkü saldırıyı gerçekleştiren 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks yakın arkadaşı olmayan, insanlarla iletişimini minimum düzeyde tutan ve suç geçmişi temiz biri olduğu için hakkında bilgi edinmek kolay olmuyor. Crooks’un ölmüş olması da işleri zorlaştırıyor. Araştırmacılar saldırganın telefon ve bilgisayarındaki uzun çalışmaların ardından geçmişinde Trump ve mevcut ABD Başkanı Joe Biden aramalarına rastladı.

FBI yetkilileri Amerikan Kongresi’ne Trump suikastıyla ilgili şimdiye kadar öğrendikleri her şeyi anlattı. Bu bilgiler arasında Crooks’un cep telefonu ve diğer cihazlarından Trump, Biden ve diğer tanınmış kişilerin fotoğraflarını araştırması vardı. 20 yaşındaki genç Trump’ın katıldığı etkinliklerin ve Demokratların adaylarını resmen açıklayacakları Ulusal Kongre’nin tarihlerine de bakmıştı.

Aramalarla ilgili konuşan FBI yetkilileri saldırganın arama geçmişinin belirgin bir ideoloji ya da partizan bir kalıba işaret etmediğini belirtiyor. Arama listesinde genel olarak güçlü ve ünlü kişilerin isimleri var. Bunlardan bazıları FBI Başkanı Christopher A. Wray, Adalet Bakanı Merrick Garland ve İngiliz kraliyet ailesinden ismi açıklanmayan bir kişi.

‘Majör depresif bozukluğu’ araştırmış, Steam’de saldırının haberini önceden vermiş

Yetkililer arama geçmişinin çocuğun zihinsel durumuyla ilgili endişeli bir tablo çizdiğini belirtiyor. Sakin bir yaşamı olan ve evinin yakınındaki huzurevinde çalışan Crooks’un depresyonda olabileceğine dair ipuçlarına rastladıklarını söyleyen FBI yetkilileri cep telefonlarından birinde “majör depresif bozukluğu” araştırdığını açıkladı. Crooks’un ikisi de danışman olan anne babasıyla ilişkilerinin iyi olduğunu belirten yetkililer yine de ebeveyninin onun özel hayatıyla çok yakından ilgilenmediğini not düştü.

Crooks sıkça kullandığı oyun platformu Steam’de saldırısının habercisi olacak bir paylaşım bile yapmış. Yetkililere göre oyun arkadaşlarına “çıkışını” 13 Temmuz’da yapmayı planladığını söylemişti. Crooks’un saldırısı tam da çıkışını yapacağını söylediği tarihte oldu.

Suikastçı hakkında kongreye yapılan sunumda ortaya konan portre şimdiye kadar en eksiksiz portre olsa da saldırının neden gerçekleştiğine dair ortaya geçerli bir sebep sunamadı. Resmi değerlendirmeler genci tanıyanların hatırladıklarıyla örtüşüyor. Eski sınıf arkadaşlarının çoğu Crooks’un okulda siyasete karışmadığını söylüyordu. Ama sınıf arkadaşlarından Vincent Taormina, Crooks’un hem Cumhuriyetçileri hem de Demokratları küçümsediğini anlattı.

Gizli Servis’in hataları göze battı

Kongre üyelerinin cevap aradığı oturumlar gergin geçti. Zira Gizli Servis ajanlarının Trump’ı korumadaki başarısızlığıyla ilgili cevap arayan kongre üyeleri sert tonda konuşuyordu. Ancak FBI yetkilileri saldırıda komploculara ya da yabancı aktörlere ait herhangi bir kanıt bulamadıklarını söyledi.

FBI yetkilileri oturum sırasında suikast günü birtakım hataların yapıldığını da kabul etti. NYT’nin haberine göre FBI, kolluk kuvvetlerinin saldırıdan bir saat kadar önce Crooks’u şüpheli olarak tanımladığını ama sonra izini kaybettiğini belirtti. Keskin nişancılardan biri saldırıdan 20 dakika önce Crooks’un yerini yeniden tespit etmişti ancak saldırıdan önce müdahalede bulunmamıştı. Suikastçı Trump’a ateş açtıktan 26 saniye sonra Gizli Servis ajanı tarafından öldürüldü.

Wyoming’den Cumhuriyetçi Senatör John Barrasso “Dürbünü ve sırt çantası vardı ama Gizli Servis onu kaybetti. Kimse de sorumluluk almadı. Gizli Servis’in başındaki kişinin gitmesi gerekiyor” dedi. Oturuma katılan çoğu Cumhuriyetçi, Gizli Servis Kimberly Cheatle’ın istifa etmesini istedi.

Her şeye rağmen politik bilinci olan bir gençti

Resmi değerlendirmeler, genci tanıyan insanların hatırladıklarıyla örtüşüyor. Eski sınıf arkadaşlarının çoğu Crooks’un okulda siyasete karışmadığını söylüyordu. Ama arkadaşı Vincent Taormina, Crooks’un hem Cumhuriyetçileri hem de Demokratları küçümsediğini ve politik bilinci olduğunu anlattı. Hatta Crooks, Cumhuriyetçi olan Taormina’ya bir keresinde “Hispanik olmana rağmen Trump’ı mı destekliyorsun yani” diye sormuş.

Şimdiye kadar sınıf arkadaşlarından bazıları Crooks’un zorbalığa uğradığını söylese de hem rehber öğretmeni hem de Taormina bunu yalanlıyor. Her ikisi de Crooks’un bir arkadaş grubunun olduğunu ve kendi halinde de takıldığını belirtiyor.

Okul arkadaşları Trump'ın saldırganıyla 'Tetikçi geliyor' diye dalga geçiyormuşOkul arkadaşları Trump’ın saldırganıyla ‘Tetikçi geliyor’ diye dalga geçiyormuş

Trump suikastı Rusya ve Çin basınında geniş yankı buldu, ABD dezenformasyondan şikayetçiTrump suikastı Rusya ve Çin basınında geniş yankı buldu, ABD dezenformasyondan şikayetçi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.