FBI’dan ABD’yi sarsan köprü faciasına ilişkin soruşturma

FBI, mart ayının sonunda Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü'nde meydana gelen ve köprünün yıkılmasına neden olan kazaya ilişkin soruşturma başlattı.

Dünya 16 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Faciadan sonra Francis Scott Key Köprüsü. / Fotoğraf: Shutterstock

ABD 26 Mart’ta Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki köprü faciasıyla sarsılmıştı. Francis Scott Key Köprüsü büyük bir yük gemisinin çarpmasıyla kağıt gibi katlanmıştı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), kargo gemisinin çarpması sonucu yıkılan Baltimore’daki Francis Scott Key Köprüsü’nde yaşananlara ilişkin adli soruşturma başlattı.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) kaynaklarının edindiği bilgiye göre FBI, yaşananlara neden olan koşullar ve federal yasalara uygun hareket edilip edilmediğini araştıracak. Büro ayrıca “Dali” isimli kargo gemisinde mahkeme kararıyla incelemelerde bulundu.

AP’nin aktardığına göre bir yetkili, geminin elektrik sorunu yaşamasına rağmen yola çıktığını ve yolculuğunu arızalara aldırmadan sürdürdüğünü öne sürdü.

Yorum yapma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen bu kişi, geminin Baltimore’da demirli olduğu sırada soğutmalı konteynırlarında alarmların çaldığını ve bunun da muhtemelen tutarsız bir güç kaynağına işaret ettiğini söyledi. Bu kişiye göre gemi mürettebatı sorunların farkındaydı ve bunların ele alınacağını söylemişti.

Baltimore Belediye Başkanı Brandon Scott, iki hukuk firmasıyla işbirliği içerisinde olduklarını söyleyerek sorumluların ceza alması ve halkın en az derece etkilenmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

FBI’dan ayrı bir soruşturma yürüten ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy ise geçen hafta yaptığı açıklamada yük gemisinin elektrik sistemlerine yoğunlaştıklarını belirterek, olaya ait görüntülerde geminin güç sorunu yaşamış olabileceğinin görüldüğünü bildirmişti.

Kurul yetkilileri, soruşturmalarının geminin yolculuğuna başlamadan önce güç sorunları yaşayıp yaşamadığının araştırılmasını da içereceğini ifade etmişlerdi.

Öte yandan arama çalışmalarına ilişkin dalgıçların kayıp altı kişiden üçünün cansız bedenine ulaştığı, 3 kişinin ise henüz bulunamadığı bilgisi paylaşıldı.

Ne olmuştu?

Francis Scott Key Köprüsü’ne 26 Mart’ta yerel saatle 01.30 civarında büyük bir yük gemisi çarpmış, çarpmanın ardından gemide yangın çıkmıştı.

Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün büyük bir kısmı çarpma sonucu çökmüş, köprü üzerindeki çok sayıda araç Patapsco Nehri’ne düşmüştü.

Konu hakkında bilgi sahibi olan bir kişiye göre Dali limandan ayrılmadan önce belirgin elektrik sorunları yaşamıştı

ABD Başkanı Joe Biden “Buradaki limanı ve köprüyü federal kaynaklarla yeniden inşa edeceğiz. Kongrenin bu çabamızı desteklemesini bekliyoruz” demişti.

2003’ten itibaren Ulusal Kongrede Maryland’i temsil eden Demokrat Senatör Chris Van Hollen, 26 Mart’ta verdiği demeçte, köprünün yeniden inşasının toplam maliyetinin ne kadar olacağının henüz bilinmediğini aktarmıştı. Hollen ayrıca maliyetin yüzde 90’ının federal acil fonundan, kalan 10’luk dilimin ise eyalet fonlarından karşılanacağını belirtmişti.

Çöken Baltimore köprüsünün hesabı kimden sorulacak?Çöken Baltimore köprüsünün hesabı kimden sorulacak?

Baltimore'da sulara gömülen işçilerden umut kesildi: Hepsi göçmendiBaltimore’da sulara gömülen işçilerden umut kesildi: Hepsi göçmendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.