Fidan’dan Blinken’a ‘İsrail’e baskı yap’ çağrısı

Dışişleri Bakanı Fidan ABD'li mevkidaşı Blinken'la Gazze'deki durumu görüştü. Görüşmede Fidan meslektaşına bölgede ateşkes için İsrail'e baskıyı artırma çağrısı yaptı.

Dünya 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Solda Dışişleri Bakanı Fidan, sağda ABD'li mevkidaşı Blinken. / Fotoğraf: AA (sol), Shutterstock (sağ)

Ortadoğu’da tansiyonun giderek yükseldiği bir dönemde Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile kritik bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede İsrail ve Hamas arasında devam eden şiddetli çatışmaların sona erdirilmesi için önemli mesajlar verildi. Fidan, Blinken’a kalıcı bir ateşkes sağlanabilmesi için İsrail’e yönelik uluslararası baskının artırılması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli X sosyal medya platformu üstünden yaptığı açıklamada görüşme talebinin Blinken’dan geldiğini duyurdu. Görüşmede özellikle İsrail’in Hamas Siyasi Büro Şefi Haniye’yi hedef alan saldırısının ve Filistinli sivillere yönelik devam eden şiddetin ele alındığı belirtildi. Fidan İsrail’in bu eylemlerinin barışın tesisi için samimi bir çaba içinde olmadığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Fidan Hamas’ın ateşkes konusundaki yapıcı tutumunu hatırlatarak kalıcı bir çözüm için İsrail’in kışkırtıcı adımlarını durdurması gerektiğini de belirtti. Artan gerilim ve bölgedeki insani kriz nedeniyle endişelerini dile getiren Fidan İsrail’in çatışmaların daha da yayılmasına neden olabilecek adımlardan kaçınmasının önemine dikkat çekti.

Görüşme İsrail ve Filistin arasındaki kanlı çatışmanın gölgesinde gerçekleşti. 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıyla başlayan savaş binlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine ve büyük bir insani felakete yol açtı. İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri saldırıları sonucu gıda kıtlığının da giderek büyüdüğü bildiriliyor. Aynı zamanda İsrail ve Hizbullah arasında da ciddi çatışmalar yaşanıyor.

Uluslararası arenada bu şiddet sarmalı derin endişelere yol açarken adalet arayışı da sürüyor. Güney Afrika, İsrail’e karşı Lahey’de bir soykırım davası yürütüyor. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail’in yerleşim politikalarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini kabul etti. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim (UCM) Han, İsrail ve Hamas liderlerine karşı savaş suçları işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Gazze nüfusunun yüzde 1,8'i İsrail saldırılarında hayatını kaybetti

Bu çalkantılı süreçte, Fidan’ın Blinken’a ilettiği mesajlar Türkiye’nin Ortadoğu’da barışa yönelik çabalarının bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Kalıcı bir ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk alması gerektiği vurgulanırken, İsrail üzerinde artan baskının çatışmaların durdurulması için kritik bir adım olduğu belirtiliyor.

'İsrail, okulu ABD bombalarıyla vurdu' iddiası ardından: Biden'dan İsrail'e yeni yardım kararı‘İsrail, okulu ABD bombalarıyla vurdu’ iddiası ardından: Biden’dan İsrail’e yeni yardım kararı

907 kiloluk bombalarla okul vuran İsrail: Ölü sayısını abartıyorlar907 kiloluk bombalarla okul vuran İsrail: Ölü sayısını abartıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.