Fransa’da arkadaşıyla kahve içen kadına meteor çarptı
Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasa tasarısına karşı kitlesel protestolar şiddetinden bir şey kaybetmeden devam ediyor. Öyle ki ülkenin Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, bakanlara gerekli olmadıkça "ortalıkta görünmeme" talimatı verildiğini açıkladı.
Fransa’da emeklilik yaşının parlamentoda oylama yapılmadan yükseltilmesi kararına karşı ülke genelinde binlerce kişi sokaklarda hakkını aramaya devam ediyor. Bu süreçte protestocular ve polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Göstericiler, “Macron istifa!” ve “Macron yıkılacak, biz kazanacağız” sloganları atarken, çevik kuvvet polisi protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale ediyor.
Kamu radyosu France Inter’e konuşan Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, protestolara karşı güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğunu belirterek, “gerekli olmadıkça ortalıkta görünmeme” talimatı aldıklarını, önceliğin kolluk kuvvetlerinin görev yapmasında olduğunu söyledi. Talimatın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan mı yoksa Başbakan Elisabeth Borne’dan mı geldiğine dair bir şey söylemeyen Dussopt, protestolardaki şiddet eylemleri sebebiyle kolluk kuvvetlerinin tükenme raddesine geldiğini belirtti.
Öte yandan hükümet sözcüsü Olivier Veran, Fransız gazetesi Journal De Dimanche (JDD) gazetesine verdiği demeçte, protestolar şiddetlense bile kararlarından geri dönmeyeceklerini söyledi.
Veran, “Şiddetin her türlüsü bahanelere sığınmadan kınanmalıdır. Son birkaç haftadır sendikaların düzenlediği gösterileri, karara karşı yürüyüşe geçen aileleri ve sadece ülkede kaos yaratmaya çalışan hizipçileri kesinlikle birbirine karıştırmıyorum” dedi. Sokaklara taşınan şiddetten muhalefeti sorumlu tutan Veran, “Parlamentodaki şiddet söylemleri sokağa taşınır” diyerek, aşırı sağcı Marine Le Pen ile solcu lider Jean-Luc Mélenchon’un söylemlerine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Veran sözlerinin devamında reformdan geri adım atmamaya kararlı olduklarını vurgulayarak, “Yarın bizim ya da bizden sonra gelecek hükümetlerin öncülüğünde başka reformlar da yapılacak. Gelecekteki bu reformların bazıları popüler olmayacak ama ülkenin selameti için uygulanması gerekecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mevcut sistemin maddi açıdan sürdürülebilir olmadığını gerekçe göstererek emeklilik reformunu savunuyor. Çalışma hayatına girdiğinde ülkede 10 milyon emekli olduğunu söyleyen Macron, bugün 17 milyon, 2030’da ise 20 milyon emekli olacağının altını çiziyor ve insanların iki yıl daha çalışmasını zorunlu kılmanın ülke ekonomisini canlandıracağını ve nüfus yaşlandıkça emeklilik sisteminin açık vermesinin önleneceğini ifade ediyor.