Fransa’da nefes nefese firari mahkum avı: Takip sonuçsuz, kırmızı bülten çıkartıldı

Fransa'da bir cezaevi minibüsünün önü kesildi, iki cezaevi görevlisi öldürüldü. Şüpheliler aranırken kaçırılan mahkum Amra'nın Marsilya'da bir suç örgütüyle bağlantısı olduğu söyleniyor. Amra hakkında kırmızı bülten çıkartıldı.

Dünya 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dün Fransa’da, Normandiya’nın Rouen kentinde bir otoyolda seyir halindeki cezaevi minibüsüne silahlı saldırı düzenlenmiş, iki cezaevi personeli hayatını kaybetmiş, üçü de ağır yaralanmıştı. “Sinek” lakabıyla bilinen Muhammed Amra, bu saldırı sırasında kaçırılmıştı. Savcılar 30 yaşındaki Amra’nın 10 Mayıs’ta hırsızlık suçundan hüküm giydiğini ve Marsilya’da ölümle sonuçlanan bir kaçırma olayıyla da suçlandığını söyledi.

Kaçırılan mahkumun Rouen yakınlarındaki Val de Reuil hapishanesinde tutulduğu ve pusudan önce bu yeni suçlamalarla ilgili olarak yakındaki bir mahkemeye çıktığı bildirildi. Açığa çıkan bu gelişmeler ışığında mahkumun Marsilya’daki bir suç örgütüyle bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Kayıplara karışan Amra için kırmızı bülten çıkartıldı.

Cezaevin aracından kaçırılan Muhammed Amra Fransız polisi tarafından aranıyor. / Fotoğraf: Fransa İçişleri Bakanlığı

Cezaevin aracından kaçırılan Muhammed Amra Fransız polisi tarafından aranıyor. / Fotoğraf: Fransa İçişleri Bakanlığı

Savcı Laura Beccuau çok tehlikeli mahkumlar için kullanılan bir terim olan “yakından izlenen bir mahkum” ifadesini kullandı, ancak Amra’nın o seviyede olmadığını belirtti. Ancak naklinin yine de “üçüncü seviye refakat” gerektirdiği kaydedildi, bu da onunla birlikte seyahat eden beş cezaevi görevlisi olduğu anlamına geliyordu.

Amra’nın avukatı ve annesi şiddetin seviyesi karşısında şok olduklarını belirtti. Avukatı Hugues Vigier, Amra’nın hafta sonunda hücresinin parmaklıklarını keserek kaçma girişiminde bulunduğunu bildiğini ancak “affedilemez” ve “delice” olarak nitelendirdiği bu şiddet olayı karşısında şok olduğunu söyledi. Avukat, Fransız yayın kuruluşu BFMTV’ye “Bu onun hakkında edindiğim izlenime uymuyor” dedi.

Vigier asistanının salı sabahı Amra ile görüştüğünü de aktardı: “Pazartesi yaklaşık bir saatlik kısa bir toplantı planlanmıştı ve asistanım Amra’yı gördü. Tamamen normaldi. Salı günkü transferden haberi vardı, dolayısıyla başkalarına da söylemiş olması mümkün.”

Amra’nın götürüldüğü güzergahta pusu kuran suç ortakları, otoyol gişelerinde bekledikleri için zaten tam olarak olaydan haberleri oldukları ortadaydı.

Kırmızı bülten çıkartıldı

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol), Fransa’nın Eure vilayetinde 2 görevlinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan cezaevi aracı saldırısı esnasında araçtan kaçan mahkum için kırmızı bültenle arama kararı çıkardı. Interpol’ün X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Fransa’da bir cezaevi aracının hareket halindeyken silahlı saldırıya uğradığı esnada araçtan firar eden mahkum Mohamed Amra için Fransız makamlarının talebi üzerine kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldığı bildirildi. Öte yandan, Yargıtay üyeleri, “cezaevi görevlileriyle dayanışma” amacıyla Paris Temyiz Mahkemesi ve avukatlarla birlikte bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Annesi: Benimle konuşmuyor

Annesi Amra’nın kaçmaya çalışacağına dair herhangi bir işaret vermediğini söyledi ve “Benimle konuşmuyor. O benim oğlum ama benimle hiçbir şey hakkında konuşmaz” dedi. Tutulduğu hapishanelerin birçoğunda onu ziyarete gittiğini söyleyen annesi “Hiçbir zaman bir şey belli etmedi. Anlamıyorum” diye konuştu. Pusuyu duyduktan sonra gözyaşlarına boğulduğunu söyleyen anne RTL’ye “Yıkıldım, ağladım. Çok kötüydüm. Bu şekilde nasıl canlara kıyabilirler?” dedi. Oğlunun hapishane sistemindeki yaşamını da anlatarak “sağa sola sürüklendiğini, onu bir kez mahkum etmek yerine tecride koyduklarını” söyledi.

Muhammed Amra hırsızlık suçundan 18 ay hapis cezasıyla sonuçlanan yasal süreç boyunca Marsilya, Paris ve Rouen’deki ayrı cezaevlerinde tutulmuştu. BFMTV’nin aktardığına göre daha önce ehliyetsiz araç kullanma, hırsızlık ve polis çevirmesinden kaçma gibi çoğunlukla küçük suçlardan 13 mahkumiyeti vardı.

Ancak Rouen yakınlarında Dreux’de birinin Marsilya’da uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı eylemlerde kaçırılıp öldürülmesi olayına karışması mahkumun daha ciddi suçlularla ilişkisi olduğunu gösteriyor.

Fransa’da uyuşturucu bağlantılı şiddette patlama yaşanıyor

Amra’nın kaçırılması için planlanan ağır silahlı saldırı Fransız Senatosu’nun ülkenin uyuşturucu suçları “bataklığına” sürüklendiği uyarısı yapan bir raporun yayımlandığı gün gerçekleşti.

Raporda yasadışı uyuşturucu ticaretinde “hem arz hem de talep patlaması” yaşandığı belirtilerek şu uyarıda bulunuluyor: “Ulusal toprakların hiçbir bölümü ve hiçbir sosyal sınıf uyuşturucu suçunun ulaşamayacağı bir yerde değildir… uyuşturucu trafiği her yere sızmakta ve buna paralel olarak şiddet olayları da artmaktadır.”

Senatonun raporunda uyuşturucu ticaretinin ülke geneline yayıldığı, kırsal alanlara ve orta ölçekli kasabalara da girdiği belirtiliyor: “Uyuşturucu suçunun yayılması sadece yabancı mafyaların bir sonucu değildir. Aynı zamanda mali, bölgesel ya da şiddet kullanma konusunda herhangi bir sınır tanımadan hareket eden yapılandırılmış ve tehlikeli Fransız örgütlerinin de işidir.”

Marsilya Bölge Savcısı Nicolas Bessone dün France 2 kanalına uyuşturucu çetelerinin çok zenginleşip güçlendiğini, Marsilya’daki yargı sistemine başarılı şekilde sızdıklarını ve memurları yozlaştırdıklarını söyledi.

Geçen yıl Marsilya’da uyuşturucu bağlantılı silahlı saldırılarda yaklaşık 50 kişi yaşamını yitirdi.

Fransa'da mahkum taşıyan araca saldırı: İki cezaevi personeli öldü, üç yaralıFransa’da mahkum taşıyan araca saldırı: İki cezaevi personeli öldü, üç yaralı

Fransa'da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi'nde de eylemdeydiFransa’da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi’nde de eylemdeydi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.