İsrail bu kez Humus’u bombaladı: Ölü ve yaralılar var

Suriye ordusu İsrail'in Lübnan'ın kuzey sınırında yer alan Humus vilayetindeki hedefleri vurduğunu, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu duyurdu.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İsrail ve Hizbullah arasında karşılıklı saldırılar sürerken İsrail ordusu Suriye’ye aralıklı olarak saldırıyor. Füzeyle yapılan saldırının hedefinde bu kez Suriye’nin Lübnan sınırındaki Humus kenti vardı.

Devlet medyası SANA’nın aktardığına göre Suriye hava savunma sistemleri İsrail füzelerini düşürdü. Reuters haber ajansı ise Suriyeli bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde saldırıların Şuyrat hava üssünü ve Humus kenti yakınlarındaki diğer bölgeleri hedef aldığını aktardı.

Gazze’deki savaşın başladığı Ekim ayından bu yana İsrail’in İran destekli örgütlere hedef aldığı saldırıları arttı. Bölgede savaş gözlemcisi kuruluşlardan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi akşam saatlerinde düzenlenen saldırılarda dört kişinin öldüğünü açıkladı. Gözlemevi AFP haber ajansına ölenler arasında iki de sivil olduğunu söyledi.

Suriye devlet televizyonu ve İran resmi haber ajansı IRNA da bir bina enkazı görülen hava saldırısı mahalline koşan ambulansların yer aldığı görüntüler servis etti. IRNA, İsrail güçlerinin saldırısında Humus’un güneyinde Teknik Hizmetler Dairesi’ne ait bir atölyenin hedef alındığını, bir kadının öldüğünü ve yedi kişinin de yaralandığını aktardı.

İsrail yıllardır Suriye’de İran bağlantılı olduğunu söylediği hedeflere saldırı düzenliyor. Ancak münferit saldırılar hakkında nadiren açıklama yapıyor.

Suriye İç Savaşı’nın ilk aşamalarından bu yana ülkede konuşlanan İran güçleri Devlet Başkanı Beşar Esad ve hükümetine desteği sürdürüyor. Tahran yönetimi bazı bölgelerde ise Şii örgütlerle faaliyetlerine devam ediyor.

ABD’nin Ürdün’deki saldırıya missilemesi

Geçen hafta ABD, 28 Ocak’ta Ürdün’de üç ABD askerinin öldürüldüğü saldırılara karşılık olarak Suriye ve Irak’ta İran’la bağlantılı olduğunu söylediği hedefleri bombalamıştı.

Saldırıların ardından açıklama yapan Başkan Joe Biden “Müdahalemiz bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek. Amerika Birleşik Devletleri Ortadoğu’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde çatışma peşinde değil. Ancak bize zarar vermek isteyen herkes şunu bilsin; bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılığını veririz” demişti.

Biden’ın üst düzey askeri yetkililere de “Milislerin askeri tesislerine yaptığımız köstebek saldırılarından bir ya da iki seviye yukarı askeri seçenek istiyorum” dediği belirtilmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise gazetecilere bu saldırıların sadece başlangıç olduğunu söylemiş, “Burada kademeli bir yaklaşım görmeniz çok olası. Sadece tek bir eylem değil, bir süre devam edecek birden fazla eylemden söz ediyoruz” demişti.

ABD Ürdün'deki üssüne saldıranları belirledi, karşılık vermeye hazırlanıyorABD Ürdün’deki üssüne saldıranları belirledi, karşılık vermeye hazırlanıyor

Husilerin liderinden İsrail'e: Saldırıları kesmezseniz gerilimi tırmandırırızHusilerin liderinden İsrail’e: Saldırıları kesmezseniz gerilimi tırmandırırız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.