Fransa’da mahkum taşıyan araca saldırı: İki cezaevi personeli öldü, üç yaralı

Fransa'nın Rouen kentinde bir otoyolda seyir halindeki cezaevi minibüsüne saldırı düzenlendi. Saldırıda iki cezaevi personeli hayatını kaybetti, üçü ağır yaralandı.

Dünya 14 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Yer Fransa’nın kuzeyinde yer alan Normandiya bölgesi. Rouen yakınlarında bir cezaevi minibüsüne pusu kuruldu, iki Fransız cezaevi görevlisi araca düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi. Yetkililer 1992’den beri Fransa’da böyle bir şey görmediklerini söyledi.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre minibüste taşınmakta olan mahkum saldırganlarla birlikte kaçtı. Saldırının ardından yüzlerce polis memuru ve jandarmanın insan avı için görevlendirildiği bildirildi.

Sosyal medyada yayınlanan ve bazı Fransız yayın organları tarafından kullanılan görüntülerde konvoya yaklaşan kapüşonlu silahlı kişiler görülüyor.

Macron: Her şeyi yapıyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron X hesabından yaptığı paylaşımda “faillerin bulunması için her şeyin yapıldığını” yazdı.

“Bu sabah cezaevi görevlilerinin hayatına mal olan saldırı hepimiz için şok etkisi yarattı” diyen Macron paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Milletimiz ailelerin, yaralıların ve meslektaşlarının yanındadır. Fransız halkı adına adaletin sağlanması için bu suçun faillerinin bulunması adına her şey yapılıyor. İnatçı olacağız.”

En az üç memur yaralı

Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti saldırıda üç memurun ağır yaralandığını ve şu anda hastanede tedavi altında olduklarını söyledi.

X hesabından yaptığı paylaşımda Dupond-Moretti “Cezaevi memurlarımızdan ikisi hayatını kaybetti, üçü ağır yaralandı. Bütün düşüncelerim kurbanlarla, aileleriyle ve meslektaşlarıyla birlikte” dedi.

Bir kriz birimi toplantısının ardından basına konuşan Dupond-Moretti suç ortaklarının cezaevi aracına saldırmak için “ağır silahlar” kullandığını söyledi: “İki memur öldü. Biri arkasında bir eş ve iki gün sonra 21. yaş günlerini kutlayacak olan iki çocuk bıraktı. Diğeri ise beş aylık hamile bir eş bıraktı.”

“Bu alçakça suçun faillerini bulmak için her şey ama her şey yapılacaktır” diyen Dupond-Moretti faillerin “yaşamlarının hiçbir değeri olmayan insanlar” olduğunu ve bulunup “suçla orantılı bir şekilde cezalandırılacaklarını” sözlerine ekledi.

Çok sayıda suç kaydı var

Fransız medyasının duyurduğu kimlik bilgilerine göre mahkûm 1994 doğumlu Mohamed A. Fransız Le Figaro gazetesi mahkumun lakabının ‘La Mouche’ (Sinek) olduğunu, uyuşturucu tacirliği ve cinayete teşebbüs suçlarından çok sayıda sabıka kaydı bulunduğunu yazdı.

Fransız BFMTV kanalı da mahkumun bu sabah Rouen’de bir duruşmaya katıldıktan sonra Evreux kasabasındaki hapishaneye geri götürüldüğünü bildirdi.

Pusu saat 11.00 (09.00 GMT) sularında, şu anda her iki yönde de kapalı olan A154 otoyolunda bir gişenin yakınında kuruldu. Fransız haber ajansı AFP’ye göre saldırı cezaevi konvoyuna iki araçla yaklaşan birkaç kişi tarafından yapıldı.

Fransız medyasında yer alan teyitsiz haberlere göre tutuklu ve saldırganlar daha sonra yakınlarda yanmış olarak bulunan bir araçla kaçtı.

Kayıp göçmen ailelerinin trajedisi: Cesede ulaşmak bile 250 euroKayıp göçmen ailelerinin trajedisi: Cesede ulaşmak bile 250 euro

Avrupa'nın göçmen politikası değişiyor, iltica etmek zorlaşıyorAvrupa’nın göçmen politikası değişiyor, iltica etmek zorlaşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.